Gündem ‘Mavi Balina’ oyunu uyarısı

‘Mavi Balina’ oyunu uyarısı

17.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, intiharlara yol açan ‘Mavi Balina’ oyununun çocukları ve gençleri tehdit ettiğini belirterek aileleri uyardı

‘Mavi Balina’ oyunu uyarısı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) yapılan açıklamada, ‘Mavi Balina’ (Blue Whale) adlı ‘katil oyun’un dünyada 130 gencin intiharına sebep olduğu, çocukları ve gençleri tehdit ettiği bildirildi. Türkiye’de yaşanan intihar vakalarına da işaret edilen açıklamada, BTK’nın konuyla ilgili tespitleri paylaşıldı. Açıklamaya göre oyun, tarayıcı tabanlı değil ve sosyal medya gibi ortamlarda ‘oyun yöneticisi’ tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara ulaşıyor. Oyunun engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunmuyor. Oyun, kullanıcılar arasında özel linkler paylaşılarak oynatılıyor.
Ailelerin, çocuklarının internette ve sosyal medyada oynadığı oyunlardan mutlaka haberdar olması gerektiği vurgulanan açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:

Haberin Devamı

Virüs içerikli link

“Oyunu oynamak isteyenlere internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Bu linkle kişisel bilgileri çalınan gençler, yakınlarıyla ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılanların, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece yapılması istenen ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayanlarda yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor, son görev olarak da intihara yönlendirme sağlanıyor.”

Çocuğunuzu takip edin

BTK açıklamasında, “Çocukların evde bilgisayar başında olmaları ‘güvende’ oldukları anlamına gelmiyor” denildi ve uyarılar şöyle sıralandı:

Aileler ‘Mavi Balina’ oyunu gibi tuzaklara düşmemeleri için çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını takip etmeli.

Haberin Devamı

Çocukların oynadıkları oyunlar, aileleriyle birlikte belirlenmeli.

İnternette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.

İnternette yabancılara şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin tehlikeli olabileceği çocuklara anlatılmalı.

Aileler gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmalı.