Gündem Mavinin en güzel adresleri

Mavinin en güzel adresleri

12.07.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sadece tekneyle ulaşılabilen masmavi koylara gitmek, dalışla yeraltı dünyasını keşfetmek, su sporları yapmak, rehber eşliğinde tarihi yapıları görmek... Tatilde birçok avantaj sunan mavi turlar, koronavirüs döneminde de tercihlerde ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de Muğla ve Antalya sahillerinin öne çıktığı mavi turlar, günübirlik, haftalık ve daha uzun sürelerde yapılabiliyor

Mavinin en güzel adresleri

Türkiye’nin cennet koylarında tekne ile otel konforunda, doğanın huzurlu kollarına kendini bırakmak ve keyifli tatil yapmak isteyenler için mavi tur iyi bir seçenek. Her yıl tarih, doğa ve deniz müdavimi binlerce yerli ve yabancı turistin tercihlerinde ilk sırayı alan mavi turlar, günübirlik, haftalık, 15 günlük ya da daha uzun sürelerle gerçekleştiriliyor.

Bu yıl koronavirüs nedeniyle 1 Haziran’da yapılmaya başlanan mavi turlar, salgınla mücadelede yeni normal olarak adlandırılan dönemde kalabalıklardan uzak, temassız, sosyal mesafeli, hijyenik ve aile ya da küçük arkadaş gruplarıyla birlikte korunaklı tatil arayışında olanların tercihlerinde üst sırada yer alıyor. Salgından korunmak için her türlü tedbirin alındığı teknelerde, kapasitenin yarısı kadar yolcu kabul ediliyor. Tekneye girişlerde yolculara maske veriliyor, katılımcıların tek tek ateşi ölçülüyor, tur bittikten sonra da tekneler dezenfekte ediliyor.

Rotayı belirleyebilirsiniz

Mavi turla gerçekleştirilen tatilin birçok avantajı bulunuyor. Karadan ulaşımı mümkün olmayan masmavi ve tertemiz koylarda yüzebilmek, dalışla yeraltı dünyasını keşfetmek, çeşitli su sporları yapabilmek, balık tutabilmek, farklı limanlarda durarak bölgedeki tarihi yapıları, arkeolojik kalıntıları rehber eşliğinde görebilmek, dalga sesleri eşliğinde kitap okumak, yıldızları izleyerek uyumak, bu avantajlardan sadece birkaçı. Bölgelere göre belli bir tur planının uygulandığı mavi turların bir başka özelliği ise katılımcıların istekleri doğrultusunda rotayı kaptanla konuşarak planlayabilme olanağının olması.Genel olarak tam pansiyon hizmet verilen teknelerde hemen hemen tüm ekipmanları barındıran bir mutfak bulunuyor. O nedenle Akdeniz, Ege mutfağının yanı sıra deniz ürünleri başta olmak üzere akla gelebilecek pek çok lezzet sunuluyor. Teknelerde sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşamüstü çayı ve akşam yemeği de veriliyor.

Dünyaca ünlü

Kültür, doğa, macera, deneyim, sağlık turizmi gibi birçok alanda öne çıkan Türkiye, mavi tur konusunda da tam bir cennet. Türkiye’nin 1480 kilometreyle en uzun kıyı şeridine sahip ili Muğla, mavi yolculukta ilk tercih edilen adresler arasında yer alıyor. Muğla’da Fethiye, Datça, Marmaris, Bodrum, Gökova; 640 kilometrelik sahil şeridiyle turizmin başkenti sayılan Antalya’da da Konyaaltı, Kemer, Kaş, Manavgat, Alanya, İzmir’de Çeşme, Seferihisar sadece Türkiye’nin değil dünyanın da gözde mavi yolculuk rotalarından. Sadece Akdeniz ve Ege kıyılarıyla kısıtlı kalınmayan mavi turlar, KKTC ve Yunan adalarını da kapsıyor. Mavi tura çıkmayı planlayanlar için öne çıkan popüler adresler şöyle:

Haberin Devamı

Göcek: Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek, mavi tur denilince ilk akla gelen adreslerden. Yeşil ve mavinin buluştuğu Göcek’te mavi turla görülebilecek birçok ada ve koy bulunuyor. Tersane Adası, Domuz Adası, Yassıca Adaları, Zeytinada, Kızılada, Tavşan Adası ve Katrancık Adası, Çiftlik Koyu, Doruklu, Osmanağa Koyu, Günlüklü Koyu, Boynuz Bükü, Bedri Rahmi, Sıralı, Sarsala, Manastır ve Göbün, bu ada ve koyların başında geliyor. Büyük bir marinaya da sahip olan Göcek ayrıca Dalaman Havalimanı’na yaklaşık 20 km uzaklıkta.

Datça: Muğla’nın gerek doğası gerek tarihiyle kendine hayran bırakan şirin ilçesi Datça, dağlık ve engebeli yapısıyla farklı koylara sahip. Mavi turların uğrak noktalarının başında Mesudiye, Knidos, Orhaniye, Selimiye, Palamutbükü, Bozburun geliyor.

Haberin Devamı

Bodrum: Bodrum lüks otellerinin ve gece hayatının yanı sıra mavi tur açısından da zengin bir bölge. Bu turlarda Salih Adası, Yeni Çiftlik, Bardakçı, Mumcular, Torbalı, İçmeler, Türkbükü, Gölköy, Gündoğan, Yalıkavak, Karabağ, Akvaryum koyu, Karaada sıcak su, Meteor Çukuru, Tavşan Burnu, Deve Plajı, Bağla, Orak Adası gibi yerleri gezebilirsiniz.

Kalkan: Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan da gözde tatil merkezlerinden. Bu bölgede yapılan tekne turlarında Maradi Adası, Fırnaz Koyu, Güvercin Adası görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Kemer: Antalya’nın Kemer ilçesinden kalkan teknelerle gerçekleştirilen mavi tur yolculuğunda ilk adres Likya’nın en önemli liman kentlerinden olan Olympos Antik Şehri oluyor, oradan Adrasan Çavuş Koyu’na hareket ediliyor. İkinci gün erken saatlerde Demre’ye hareket eden teknenin sonraki durakları arasında Gökkaya Koyu, Saklıkent, Tersane Koyu, Üç Ağız Koyu yer alıyor. Buradan sonra Simena’ya gidiliyor ve 300 kişilik tiyatro kalıntısı ve Ceneviz Kalesi geziliyor ve Kekova’ya gidiliyor. Buradan tekne Sazak Koyu ve Phaselis Koyu’na giderek demirliyor ve yüzme molası için Ayışığı Koyu’na geçiliyor. 

Fiyatlar değişiyor

Ekonomik, lüks, delüks, VIP gibi farklı kategorilerde tekne turlarına çıkılabiliyor. Bu kategoriler arasında da büyük fiyat farkı olabiliyor. 4-8 saat arasında değişen günübirlik ekonomik turların ücreti 60 ile 150 TL aralığında. Haftalık turlarda teknenin büyüklüğüne ve konforuna göre fiyat farkları bulunuyor. Örneğin 12 kişilik grup şeklinde mavi tura çıkmak isteyenler için 7 günlük bir turun ücreti 30 ile 50 bin TL aralığında değişiyor.

Haberin Devamı