Gündem Mercimek köftesi nasıl yapılır?

Mercimek köftesi nasıl yapılır?

13.04.2018 - 14:22 | Son Güncellenme:

Mutfak kültürümüzde özel günlerin vazgeçilmez lezzeti olan mercimek köftesi oldukça kolay bir tariftir. Bulgur ve bakliyat sevenlerin favorisi olan bu sağlıklı ikram yanında turşu ile birlikte servis edildiğinde misafirleriniz için unutulmaz bir tat olacaktır.

Mercimek köftesi nasıl yapılır

Mercimek Köftesi İçin Gereken Malzemeler

• 1 su bardağı kırmızı mercimek
• 3 çay bardağı köftelik bulgur
• 1 adet soğan
• 1 demete yakın maydanoz
• 5- 6 adet yeşil soğan
• 3- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
• 2 yemek kaşığı biber salçası
• 3,5 su bardağı su
• Tuz
• Karabiber
• Kimyon
• Pul biber

Mercimek Köftesinin Yapılışı

Mercimek köftesi yapmak için öncelikle mercimekler bir tencereye alınır, üzerine su eklenir ve pişmesi için ocağa koyulur. Burada önemli olan mercimeklerin çok iyi haşlanmasıdır. İyice haşlanan mercimeklerin üzerine 3 çay bardağı köftelik bulgur eklenir ve karıştırılır. Tencerenin ya da tepsinin ağzı uygun bir kapak ile kapatılır ve bulgurun yumuşaması için kenarda bekletilir. Bulgur ve mercimek dinlenirken diğer tarafta soğan küçük küçük doğranır ve tavaya alınır.

Üzerine sıvı yağ eklenir ve kavrulur. Pembeleşen soğanların üzerine salça eklenir ve salçanın kokusu çıkana kadar 2-3 dakika daha kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine damak tadınıza göre miktarını ayarladığınız karabiber, kimyon, tuz ve pul biber eklenir. Bu arada bulgur ve mercimek dinlenmiş olacaktır. Hazırlanan soğan ve baharatlı karışım bulgurların üzerine dökülür ve iyice karıştırılır. İlk sıcaklık çıkıp elinizi yakmayacak duruma geldiği zaman güzelce yoğurulur. Son olarak kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan eklenir ve bir miktar daha yoğurulur. Yoğurma işlemi bittikten sonra köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parmaklarınızla şekil vererek servise hazırlayabilirsiniz.

Mercimek Köftesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mercimek köftesi yapmanın püf noktalarından biri, mercimeğin çok iyi haşlanması ve suyunu çekmesidir. Mercimek çok sulu kalırsa köftenizin kıvamını bozar. Bir diğer püf nokta ise mercimek köftesine mutlaka bol kimyon atmaktır. Kimyon mercimek köftesinin olmazsa olmazıdır. Ayrıca mercimekler haşlandıktan sonra bulgur ile birlikte yaklaşık 30 dakika dinlendirilmelidir.

Yazarlar