Gündem Meslek örgütlerinden Şardan açıklaması

Meslek örgütlerinden Şardan açıklaması

03.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, gazeteci Tolga Şardan’ın yazdığı bir yazı nedeniyle tutuklanmasına tepki gösterdi.

Meslek örgütlerinden Şardan açıklaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Ekim’de T24 haber sitesinde Tolga Şardan tarafından kaleme alınan “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazıda TCK’nın 217/A maddesinde düzenlenen “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunun unsurlarını oluşturacak nitelikte söz ve beyanlar bulunduğu gerekçesiyle resen soruşturma başlatmış, soruşturma kapsamında Ankara’da gözaltına alınan Şardan, önceki gün sevk edildiği hakimlikçe tutuklanmıştı.

Haberin Devamı

TGC: Görevini yaptı

Meslek örgütleri Şardan’ın tutuklanmasına tepki gösterdi.

TGC Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada “Tolga Şardan gazetecidir. Siyasi olayların perde arkasını aydınlatmak ve yurttaşları bilgilendirmek için görevini yapmıştır” ifadelerine yer verildi.

Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş gibi meslek örgütleri de yaptıkları ortak açıklamayla Şardan’a destek verdi.

TCK 217/A maddesi

Şardan’ın tutuklanmasına neden olan Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesi şöyle: “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”