Gündem Meteoroloji uyarmıştı: Ankara'da yarım saatte afet! Kent sulara gömüldü

Meteoroloji uyarmıştı: Ankara'da yarım saatte afet! Kent sulara gömüldü

11.06.2023 - 17:22 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından Ankara'da aniden bastıran sağanak ve dolu yağışı sonrası araçlar suya gömüldü. Araçlardaki vatandaşlar kendi imkanlarıyla kurtulurken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, "Kent merkezinde yarım saat içerisinde afet düzeyinde sağanak yağış ve dolu yağışı gerçekleşti" dedi.

Başkentte öğle saatlerinden itibaren yağışlı hava etkisini gösterdi. Kent merkezinde etkili olan yağış olumsuzluklara neden oldu. Sokak ve caddeler göle dönerken, biriken sularının derinliği 50 santimetreye kadar ulaştı. Araçlar suda ilerleyemedi. Keçiören ilçesine bağlı Etlik semtinde de bir binanın istinat duvarı, toprak kayması nedeniyle çöktü.

Haberin Devamı

Esnaf, su baskını tehlikesine karşı iş yerlerinin önünde kum torbaları ile tedbir aldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri ise su baskını olan yerlerde tahliye çalışması başlattı.

1/26

2/26

3/26

4/26

5/26

6/26

7/26

8/26

9/26

10/26

11/26

12/26

13/26

14/26

15/26

16/26

17/26

18/26

19/26

20/26

21/26

22/26

23/26

24/26

25/26

26/26

10 ALT GEÇİT TRAFİĞE KAPANDI

Ankara Valisi Vasip Şahin, Twitter hesabından açıklama yapıp, trafiğe çıkacak sürücüleri uyardı. Vali Şahin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Alt Geçidi, Mamak Boğaziçi Alt Geçidi, Sabancı Kız Yurdu Alt Geçidi, Keçiören Yavuz Sultan Selim Alt Geçidi, Altındağ Altınsoy Alt Geçidi, Altındağ Mustafa Tuna Alt Geçidi, Samsun Yolu Alt Geçidi, Çiftlik Kavşağı Alt Geçidi, Kurtuluş Trafik Ekipler Emirliği Alt Geçidi, Balgat Ehlibeyt Alt Geçidi'nin trafiğe kapatıldığını duyurdu.

ÇOK SAYIDA ARAÇ MAHSUR KALDI ​

Haberin Devamı

Çankaya ilçesi Sağlık Mahallesi'nde de 10 araç, suya gömüldü. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve Büyükşehir Belediyesi ekibi sevk edildi. İş yerlerinde mahsur kalan kişiler, itfaiye ekiplerince kurtarıldı. Ekiplerin çalışmaları sürerken, bölgedeki Yenişehir Kapalı Semt Pazarı esnafı, tezgahlarını toplayıp, mallarını kurtarmaya çalıştı. Bölgedeki iş yerlerinin bodrum katlarının suyla dolduğu bildirildi.

Öte yandan, bir vatandaşın aracını sel sularına kapılmasın diye ağaca bağlaması dikkat çekti.

Meteoroloji uyarmıştı: Ankarada yarım saatte afet Kent sulara gömüldü

 

AFET DÜZEYİNDE

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kent merkezinde yarım saat içerisinde afet düzeyinde (m2'ye 38 kg) kuvvetli/fırtınalı sağanak yağış ve dolu yağışı gerçekleşmiştir" dedi. Mansur Yavaş sosyal medya hesabından yaptığı ilk paylaşımda, “Değerli hemşerilerim, kent merkezinde aynı anda birçok bölgede kuvvetli/fırtınalı sağanak yağışı başladı. Olumsuzluklara 1402 araç ve 3866 personelimizle anbean müdahale edeceğiz” bilgisini paylaştı.

Öte yandan Yavaş, "Ankara'da afet seviyesinde yaşanan sağanak yağışlar ve dolu yağışı nedeniyle Ankara Çayı tam kapasiteye ulaştı, taşma noktasına geldi. Bu durum altyapı hatlarımızı doldurmakta ve deşarj sürecini uzatmaktadır. Sahadayız, teyakkuz halindeyiz. Tüm ihbarlara müdahale etmeye devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Meteoroloji uyarmıştı: Ankarada yarım saatte afet Kent sulara gömüldü

MAHSUR KALAN KADIN SÜRÜCÜ KURTARILDI

Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı'nın önünde bir kadın sürücü, aracı ile sel sularında mahsur kaldı. Suyun yüksekliği otomobilin yarısına kadar gelirken; sürücünün yardımına bir vatandaş yetişti. Kadın sürücü, aracının camından çıkartıldı. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

5 DAKİKA İÇİNDE SEL BASTI

Yağmur sonrası dükkanı zarar gören esnaf Tamer Akdemir, “Bütün her şey gördüğünüz gibi yerde. Zararımız çok. Her sene bunu yaşıyoruz” dedi.

Aracının sele kapıldığını söyleyen bir vatandaş ise, “5 dakika kahveye malzeme verdim çıktım. 5 dakika sürmedi araca gelene kadar sel bastı. Araba çalışacak durumda değil. İçindeki malzemelerim de gitti. Ne yapacağız şimdi arabayı” ifadelerini kullandı.

Meteoroloji uyarmıştı: Ankarada yarım saatte afet Kent sulara gömüldü

BİNALARIN GİRİŞ KATINI SU BASTI

Ankara'da etkili olan sağanak nedeniyle apartmanlarda su baskınları meydana geldi. Vatandaşlar sel sularını kovalarla tahliye etmeye çalıştı. Çankaya ilçesi Sağlık Mahallesi'nde giriş katı sular altında kalan apartmanın görevlisi Musa Göktaş, "Mithat Paşa Caddesi'nden, Cebeci'den gelen su burayı bastı. Esnafın deposu sular altında kaldı. Bizim de apartmanın girişini su bastı. Yağmur 2 saat sürdü. Bir felaket yaşandı; ama Allah'tan gelen bir afet. Elimizden bir şey gelmez" dedi.

Haberin Devamı

Bölge esnafından Ferit Kaya, "Burada herkesin maddi zararı var. Bunu konuşmaya bile gerek yok. Depoları su bastı. Herkes mağdur, perişan. Her yağmurda böyle oluyor. Artık bir çözüm bulsunlar" diye konuştu.

İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ

Keçiören ilçesi Ayvalı Caddesi'nde ise toprak kayması nedeniyle 3 katlı Papatya Apartmanı'nın bitişiğindeki istinat duvarı çöktü. Can kaybı ve yaralanmanın olmadığı olayda bina sakinleri panik yaşadı. Apartmanda oturan Sebiha Güler, "Burada çok fena bir yağmur yağdı. Evde tektim. Gök gürledi. Sonrasında 'güm' diye bir ses duydum. Deprem olur gibi bir sesti. Hala tek tük kaymalar oluyor. Yetkililer anında geldi buraya. Toprağın altında bir şey kalmadı, düz araziydi ama çok korktuk" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Meteoroloji uyarmıştı: Ankarada yarım saatte afet Kent sulara gömüldü

SİVAS

Sivas’ta sağanak hayatı olumsuz etkilerken cadde ve sokaklar adeta göle döndü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından sarı kodla uyarılan Sivas’ta akşam saatlerinde sağanak etkili oldu. Bir anda etkisini artıran sağanak kentin bazı cadde ve sokaklarında su birikintileri oluşturdu. Oluşan su birikintilerinde araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Yaklaşık bir saat süren yağışın aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

26 İL İÇİN UYARI

Yarın için Afyonkarahisar, Amasya, Antalya, Aydın, Burdur, Çorum, Denizli, Isparta, İzmir, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat, Aksaray, Karaman ve Kırıkkale için sarı kodlu gök görültülü sağanak yağış uyarısında bulunuldu.

İZMİR’DE 6 İLÇE İÇİN SAĞANAK UYARISI

Meteoroloji yarın saat 12.00'den sonra Kemalpaşa, Bayındır, Tire, Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde yerel olmak üzere kuvvetli (21-50 kg/m2) gök gürültülü sağanak beklendiği belirtildi. Öte yandan Meteoroloji yarın Aydın'ın iç kesimlerinde görülmesi beklenen gök gürültülü sağanak yağışa karşı uyardı. 

 MUĞLA İÇİN UYARI

Yapılan uyarıda, "Muğla çevrelerinde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, 12 Haziran Pazartesi günü öğle saatlerinden itibaren etkisini artırarak yerel kuvvetli (21-50 kg/m2) olacağı tahmin ediliyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, hortum, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA

Parçalı yer yer çok bulutlu, bu akşam saatlerinde Edirne çevrelerinin, yarın (Pazartesi) bölgenin kuzey ve doğu kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

EGE

Parçalı yer yer çok bulutlu, Muğla ve Denizli çevreleri ile yarın (Pazartesi) öğle saatlerinden sonra bölge genelinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların İç Ege ile Muğla, İzmir ve Aydın'ın iç kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

AKDENİZ

Parçalı yer yer çok bulutlu, bu akşam saatlerinde Antalya, Isparta, Burdur ve Kahramanmaraş'ın batı kesimlerinin, yarın (Pazartesi) bölge genelinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların iç ve batı kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

İÇ ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların güney ve doğusunda yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

BATI KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, Kastamonu ve Sinop çevreleri ile yarın (Pazartesi) bölge genelinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Kastamonu'nun doğu çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, Orta Karadeniz bölümü, Gümüşhane ve Giresun çevreleri ile yarın (Pazartesi) bölge genelinin aralıklı ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Orta Karadeniz bölümünde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde Erzincan, Kars, Ardahan ve Erzurum çevrelerinin, yarın (Pazartesi) bölgenin kuzeyi ile Van çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.