Gündem Meteoroloji ve Valilikten uyarı: İstanbul dahil 23 kentte alarm! 'Kuvvetli geliyor'

Meteoroloji ve Valilikten uyarı: İstanbul dahil 23 kentte alarm! 'Kuvvetli geliyor'

27.11.2023 - 19:22 | Son Güncellenme:

Meteoloji Genel Müdürlüğü haftalık hava tahmin raporunu yayımladı. Raporda 23 il için sarı kodlu gök gürültülü sağanak yağış ve rüzgar uyarısında bulundu. Vatandaşlara sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması çağrısında bulundu. İşte detaylar...

Meteoroloji ve Valilikten uyarı: İstanbul dahil 23 kentte alarm Kuvvetli geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin bu akşam saatlerinde doğu, Salı batı kesimlerinin çok bulutlu, bu akşam saatlerinde Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğu kesimleri ile Zonguldak ve Bartın çevrelerinin; Marmara ve Ege'nin batı kesimlerinin yağışlı geçeceği, yağışların Doğu Anadolu'nun doğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde görüleceği, diğer yerlerde havanın parçalı ve az bulutlu olacağı tahmin ediliyor. Bu akşam saatlerinde Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda (40-60 km/sa), Marmara ve Ege Bölgeleri'nde (50-80 km/sa) rüzgarın güneyli yönlerden yer yer kuvvetli esmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

HAVA SICAKLIĞI: Sıcaklıkların kıyı kesimlerde mevsim normalleri civarında, iç kesimlerde normallerinin 2-4 derece altında seyretmesi bekleniyor.

RÜZGAR: Rüzgarın genellikle güneyli yönlerden, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da kuzeybatı ve batılı yönlerden, hafif, ara sıra orta kuvvette; bu akşam saatlerinde Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda kuvvetli (40-60 km/sa), Marmara ve Ege Bölgeleri'nde kuvvetli, yer yer kısa süreli fırtına (50-80 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın güneyli yönlerden bu akşam saatlerinde Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda kuvvetli (40-60 km/sa), Marmara ve Ege Bölgeleri'nde kuvvetli, yer yer kısa süreli fırtına (50-80 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Meteoroloji ve Valilikten uyarı: İstanbul dahil 23 kentte alarm Kuvvetli geliyor

23 İLE UYARI

Aydın ve Muğla için sarı kodlu gök gürültülü sağanak yağış uyarısı

Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Zonguldak, Bartın, Yalova, Düzce ve Karabük için sarı kodlu rüzgar uyarısı

Balıkesir, İzmir ve Manisa için sarı kodlu gök gürültülü sağanak yağış ile rüzgar uyarısı

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN UYARI

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada "Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre; Marmara'da rüzgârın, akşam saatlerinden itibaren güney ve güneybatıdan fırtına şeklinde esmesi, fırtınanın Çarşamba günü akşam saatlerinden sonra etkisini azaltması bekleniyor. Dikkatli ve tedbirli olunmalıdır." ifadeleri kullanıldı.

KIYI EGE’DE KUVVETLİ SAĞANAK

Öğle saatlerinden sonra Kıyı Ege’de görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, akşam saatlerinden itibaren Çarşamba (29.11.2023) günü gece saatlerine kadar İzmir, Aydın, Muğla ve Manisa çevreleri ile Balıkesir’in batı ve güney ilçelerinde yerel kuvvetli (21-55 kg/m2), İzmir ve Muğla’nın kıyı kesimlerinde yer yer çok kuvvetli (56-85 kg/m2) olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Haberin Devamı

BOZCAADA VE GÖKÇEADA'YA  FERİBOT SEFERLERİ İPTAL

Çanakkale Boğazı ile Adalar hattında yolcu ve araç taşımacılığı yapan GESTAŞ firması, Ege Denizi'nin kuzeyindeki olumsuz hava şartları nedeniyle feribot seferlerinin iptal edildiğini duyurdu. Buna göre; Geyikli-Bozcaada ile Kabatepe-Gökçeada hattında Salı günü yapılması planlanan tüm feribot seferleri iptal edildi

DENİZLERDE FIRTINA BEKLENİYOR

Marmara'da rüzgarın, akşam saatlerinden itibaren güney ve güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın, Çarşamba günü (29.11.2023) akşam saatlerinden sonra etkisini azaltması beklenmektedir.

Kuzey Ege'de rüzgarın, öğle saatlerinden sonra güney ve güneydoğudan, akşam saatlerinden itibaren güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın, Çarşamba günü (29.11.2023) öğle saatlerinde kuzeyi ile akşam saatlerinde güneyinde etkisini azaltması beklenmektedir.

Haberin Devamı

 

YURT GENELİNDE SICAKLIKLAR ARTACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, "Sıcaklıklar batıdan başlayarak hızla çarşamba günü için batı ve iç bölgelerde mevsim normallerine yaklaşacak. Çarşamba ve perşembe günleri ise artık yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerine çıkmış olacak" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, yurt genelinde yaşanacak hava durumuna ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye'nin neredeyse tamamını etkileyen soğuk ve yağışlı sistemin kuzeydoğuya doğru ilerlediğini belirterek, sistemin salı gününden itibaren yurdu terk edeceğini söyledi. "Ancak salı günü sabah saatlerinden itibaren Kıyı Ege'den başlayarak yeni bir ılık ve yağışlı sistemin etkisi altına gireceğiz" diyen Çelik, bu sistemin salı günü için Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de yağışlara sebep olacağını aktardı. Çelik, çarşamba ve perşembe günleri Marmara, Ege, Batı Akdeniz ile İç Anadolu'nun batısı, batı ve Orta Karadeniz'de yağışlara sebep olacağını, sistemin batı bölgelerde de zaman zaman kuvvetli olacağını kaydetti. Salı günü Çanakkale ile Muğla arası ile Aydın ve Muğla'nın kıyı kesimlerinde çok kuvvetli yağışlar beklediklerini bildiren Çelik, "Çarşamba günü için ise Marmara, Ege, Antalya çevreleriyle, Batı Karadeniz kesimlerinde yine kuvvetli yağışlar bırakacak. Rüzgarlar şu anda batı bölgelerimiz artık kesildi diyebiliriz ancak bu sistemle birlikte salı günü akşam saatlerinden itibaren önce Marmara ve Ege genelinde güneybatı yönlerden seksen kilometreye varan hızlarda rüzgar bekliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNE ÇIKACAK

Çarşamba günü için Marmara, Ege ve Batı Karadeniz'de 80 kilometreye varan hızlarda güneybatı yönlerden fırtına beklediklerini anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Bu fırtınanın şiddetine bakarsak geçtiğimiz günlerde hafta sonunda etkileyen sistem yer yer saatte yüz kilometrenin üzerine çıkmıştı. Şu anda onun kadar değil ancak ona yakın. 80 kilometre saatlik rüzgar beklentimiz var. Ayrıca bu sistemle birlikte sıcaklıklar batıdan başlayarak hızla artacak. Çarşamba günü için batı ve iç bölgelerde sıcaklar mevsim normallerine yaklaşacak. Çarşamba ve perşembe günleri ise artık yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerine çıkmış olacak. Hatta çarşamba günü batı ve iç bölgelerde mevsim normallerinin birkaç derece kadar üzerine çıkmasını bekliyoruz."

DEPREM BÖLGESİNDE YAĞIŞ YOK

Hava tahmin uzmanı Çelik, sistemin Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği bölgelere yağış bırakmayacağını sözlerine ekleyerek, "Biraz bulutlanma belki görülebilir ama önümüzdeki bir haftalık süreçte deprem bölgesinde bir yağış beklentimiz yok. Sıcaklıklar artık yükseldi. Deprem bölgesinde çoğunlukla 18-20 dereceleri göreceğiz" ifadelerini kullandı.

BAZI BÖLGELERDE DENİZ TAŞMASI RİSKİ MEVCUT

Hatay'ın İskenderun ilçesi ile Batı Karadeniz'de deniz taşması olayı beklemediklerini vurgulayan Çelik, "Ancak Güney Ege ve çarşamba günü için de Antalya çevrelerinde böyle bir risk var. Çünkü yine Güneybatı yönlerden lodos fırtınası bekliyoruz. 80 kilometreye varan hızlarda oluşacak olan rüzgar yine bir miktar deniz suyunu kıyıya taşıyabilir. Bununla ilgili özellikle Güney Ege ve Batı Karadeniz, Batı Akdeniz kıyılarında dikkatli olmakta fayda var" açıklamasını yaptı.

ANKARA VE İSTANBUL'DA SICAKLIKLAR 15 DERECEYE KADAR ÇIKACAK

Çelik, İstanbul'da üç gün boyunca yağış beklediklerini, özellikle çarşamba günü gerçekleşebilecek yağışların ise kuvvetli olabileceğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"İstanbul'da sıcaklıklar salı gününden itibaren hızla artıyor. Salı günü için 16 dereceye yükselecek olan sıcaklık hafta sonuna kadar 15-16 dereceler civarında seyredecek. Ankara'da da sıcaklar şu anda mevsim normallerinin altında. 4-5 derecelik en yüksek sıcaklık var. Salı günü için 6 derece bekliyoruz. Çarşamba günü için 12, perşembe gününden sonrası 3-4 gün boyunca 14-15 derecelik sıcaklık tahminimiz var."

"GÜNEY KIYILARIMIZDA METEOROLOJİK DURUM BİRAZ DAHA YAĞIŞLI VE RÜZGARLI GEÇECEK"

Tatil bölgeleri ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çelik, özellikle batı ve güney bölgelerde Batı Akdeniz dahil olmak üzere bu sistemde kuvvetli yağışlar görüleceğine dikkati çekerek, "Onun için batı ve güney kıyılarımızda önümüzdeki 3-4 gün boyunca yer yer kuvvetli olmak üzere yağış bekliyoruz. Kuvvetli lodosun da lodos fırtınasının etkilemesiyle birlikte güney kıyılarımızda meteorolojik durum biraz daha yağışlı ve rüzgarlı geçecek diyebiliriz" dedi.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde Sakarya çevrelerinin, Salı öğle saatlerinden itibaren Marmara'nın batı kesimlerinin aralıklı sağanak yağışlı, yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

BURSA 1°C, 15°C
Parçalı ve çok bulutlu

EDİRNE 0°C, 15°C
Parçalı ve çok bulutlu, Salı öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağışlı

İSTANBUL 7°C, 16°C
Parçalı ve çok bulutlu

KOCAELİ 3°C, 13°C
Parçalı ve çok bulutlu

EGE
Parçalı ve çok bulutlu, Salı öğle saatlerinden itibaren kıyı illeri ve Manisa'nın aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

A.KARAHİSAR -4°C, 9°C
Parçalı ve çok bulutlu

DENİZLİ 3°C, 16°C
Parçalı ve çok bulutlu

İZMİR 5°C, 15°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

MUĞLA 2°C, 11°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

AKDENİZ
Parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

ADANA 6°C, 19°C
Parçalı ve az bulutlu

ANTALYA 7°C, 17°C
Parçalı ve çok bulutlu

BURDUR -3°C, 11°C
Parçalı ve çok bulutlu

MERSİN 9°C, 18°C
Parçalı ve az bulutlu

İÇ ANADOLU
Parçalı ve az bulutlu, kuzeybatısının yer yer çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

ANKARA -2°C, 6°C
Parçalı bulutlu

ESKİŞEHİR -3°C, 8°C
Parçalı ve az bulutlu

KONYA -3°C, 7°C
Parçalı ve az bulutlu

YOZGAT -5°C, 3°C
Parçalı ve az bulutlu

BATI KARADENİZ
Parçalı, yer yer çok bulutlu, bu akşam saatlerinde Zonguldak ile Bartın kıyılarının hafif sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

BOLU -5°C, 7°C
Parçalı ve az bulutlu

DÜZCE -1°C, 12°C
Parçalı ve az bulutlu

KASTAMONU -5°C, 6°C
Parçalı ve çok bulutlu

ZONGULDAK 4°C, 14°C
Parçalı, yer yer çok bulutlu, bu akşam saatlerinde hafif sağanak yağışlı

ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, Doğu Karadeniz'in doğusunda kıyıların yağmurlu, iç kesimlerin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ARTVİN 0°C, 4°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde kıyı kesimleri yağmurlu, iç kesimleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı

SAMSUN 5°C, 15°C
Parçalı ve çok bulutlu

TOKAT -2°C, 8°C
Parçalı ve çok bulutlu

TRABZON 3°C, 12°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde doğu çevreleri yağmurlu

DOĞU ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde, bölgenin doğusunun karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği, bölgenin güneydoğusunda rüzgarın güneybatı yönlerden yer yer kuvvetli (40-60 km/sa) eseceği tahmin ediliyor.

ERZURUM -12°C, -2°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde aralıklı kar yağışlı

HAKKÂRİ -3°C, 5°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı

MALATYA -4°C, 6°C
Parçalı ve az bulutlu

VAN 0°C, 6°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı

GÜNEYDOĞU ANADOLU
Parçalı ve az bulutlu, bölgenin doğusunun yer yer çok bulutlu, bu akşam saatlerinde yağmur ve yükseklerinde karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor.

DİYARBAKIR 2°C, 10°C
Parçalı ve çok bulutlu

GAZİANTEP 0°C, 10°C
Parçalı ve az bulutlu

MARDİN 0°C, 8°C
Parçalı ve çok bulutlu

SİİRT 2°C, 9°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde aralıklı yağmurlu, yüksekleri karla karışık yağmurlu

5 GÜNLÜK TAHMİN

Meteoroloji ve Valilikten uyarı: İstanbul dahil 23 kentte alarm Kuvvetli geliyor

Meteoroloji ve Valilikten uyarı: İstanbul dahil 23 kentte alarm Kuvvetli geliyor

Meteoroloji ve Valilikten uyarı: İstanbul dahil 23 kentte alarm Kuvvetli geliyor

Meteoroloji ve Valilikten uyarı: İstanbul dahil 23 kentte alarm Kuvvetli geliyor

Meteoroloji ve Valilikten uyarı: İstanbul dahil 23 kentte alarm Kuvvetli geliyor