Gündem Meteoroloji'den peş peşe uyarılar: Hava durumu tehlikeli

Meteoroloji'den peş peşe uyarılar: Hava durumu tehlikeli

13.12.2022 - 20:40 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuvvetli sağanak yağışlar için uyarıda bulunmaya devam ediyor. Çok sayıda il için sarı ve turuncu kodlu alarm verildi.

Meteorolojiden peş peşe uyarılar: Hava durumu tehlikeli

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Adana, Denizli, Hatay, Konya, K.Maraş, Yozgat, Karaman, Osmaniye, Ankara, Burdur, Eskişehir, Isparta, Kırşehir, Kütahya, Uşak, Aksaray, Kırıkkale için sarı kodlu uyarı yapıldı. Antalya ve Mersin için 'turuncu kodlu' uyarı yapıldı.

Haberin Devamı

TURUNCU KODLU UYARI NEDİR?

Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.

SARI KODLU UYARI NEDİR?

Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.

EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ

Selin vurduğu Kumluca ve Finike’de ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 1 gün ara verildi.

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Manavgat, Serik ve İbradı ilçelerinde her kademedeki okullarda 1 gün eğitime ara verildiğini açıkladı. Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Haberin Devamı

“Manavgat, Serik ve İbradı İlçelerimizde beklenen şiddetli sağanak yağıştan dolayı resmi ve özel her kademedeki okullarımızda, 14/12/2022 Çarşamba günü 1(Bir) gün süreyle eğitime ara verilmiştir."

Meteorolojiden peş peşe uyarılar: Hava durumu tehlikeli

METEOROLOJİK GÖRÜNÜM

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, yurdun genelinin parçalı ve çok bulutlu, İç Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu, Artvin dışında Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu, Bilecik, Sinop, Muğla, Aydın'ın iç kesimleri ile gece saatlerinden itibaren Marmara'nın batısının yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Genellikle yağmur ve sağanak, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak ve Hakkari'nin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların Akdeniz bölge geneli, Samsun, Çorum, Amasya, Tunceli, Malatya, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Sivas, Karaman, Konya'nın kuzey ve batısı ile Ankara'nın güney ve doğu çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığının yağış alan yerlerde 2 ila 6 derece azalacağı, Marmara'nın batısında 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı, iç kesimlerde mevsim normalleri üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Rüzgarın ise genellikle güney ve güneydoğu, Marmara, Kuzey Ege, Batı Karadeniz kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Batı Akdeniz kıyılarında yer yer kuvvetli (40-60 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.

Meteorolojiden peş peşe uyarılar: Hava durumu tehlikeli

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların Güney ve İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun batısı, Kastamonu, Samsun, Çorum, Amasya, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale ve Karaman çevrelerinde yer yer kuvvetli kuvvetli (21-50 kg/m2), Antalya'nın doğu kesimlerinde çok kuvvetli ve şiddetli (51-100 kg/m2) olması beklendiğinden yaşanabilecek sel, su baskını gibi olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın Batı Akdeniz kıyılarında güney ve güneydoğu yönlerden yer yer kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Haberin Devamı

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde doğusunun aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

EGE

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; güney ve iç kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

AKDENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların bölgenin batısı ile orta ve doğu kesimlerinde kuvvetli (21-50 kg/m2), Antalya'nın doğu kesimlerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli (51-100 kg/m2)olması bekleniyor. Rüzgarın batısında güneydoğu yönlerden kuvvetli (40 ila 60 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.

İÇ ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların batı kesimleri ile Karaman, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

Haberin Devamı

BATI KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, akşam saatlerinden sonra iç kesimlerinin yükseklerinin karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Kastamonu çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, Orta Karadeniz bölümü ile Trabzon, Giresun ve Rize çevrelerinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Samsun, Amasya ve Çorum çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, güneybatısı ile Tunceli ve Bingöl çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yağmur ve sağanak, güneydoğusu ile Bingöl ve Tunceli'nin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, Siirt, gece saatlerinden itibaren Gaziantep, Kilis ve Adıyaman çevrelerinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

EFLANİ'DE KAR YAĞIŞI

Karabük şehir merkezinde ve ilçelerinde gündüz saatlerinde etkili olan sağanak yağışı Eflani ilçesinde akşam saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Sağanak yağışlı günlerin ardından etkili olmaya başlayan kar yağışı Karabük ve Eflani ilçesinin yük kesimlerinde görünmeye başladı.

Meteorolojiden peş peşe uyarılar: Hava durumu tehlikeli

Kastamonu’nun yüksek kesimleri, akşam saatlerinde başlayan kar yağışı ile beyaza büründü.

Meteorolojiden peş peşe uyarılar: Hava durumu tehlikeli

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İzmir için de sağanak yağış uyarısı yapmıştı. Bu uyarının ardından yağmur il genelinde etkili oldu. Öğleden sonra başlayan yağışla beraber cadde ve sokaklar göle döndü. Yağışlar; Ödemiş, Kiraz ve Tire’de günlük hayatı olumsuz etkiledi. İlçelerdeki bazı cadde ve sokaklar sağanağın etkisiyle göle dönerken, ekipler suları tahliye etmek için seferber oldu.