Gündem Miraç Kandili 2022 tarihi ne zaman? Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu, kaç gün tutulur? Miraç Kandili'nde ne yapılır, hangi ibadetler yapılmalı?

Miraç Kandili 2022 tarihi ne zaman? Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu, kaç gün tutulur? Miraç Kandili'nde ne yapılır, hangi ibadetler yapılmalı?

26.02.2022 - 23:58 | Son Güncellenme:

Miraç Kandili ile ilgili meraklı arayış devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, Miraç Kandili 2022 tarihini açıkladı. Milyonlarca Müslüman vatandaş ise Miraç Kandili ne zaman aramasına geçti. Aynı zamanda bu anlamlı günde dini görevlerini yerine getirmek isteyenler, Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu, kaç gün tutulur sorularını araştırmaya başladı. İşte Miraç Kandili hakkında bilinmesi gerekenler...

Miraç Kandili 2022 tarihi ne zaman Miraç Kandilinde oruç tutulur mu, kaç gün tutulur Miraç Kandilinde ne yapılır, hangi ibadetler yapılmalı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kandil günleri idrak ediliyor. Yeni yılın ilk kandili 2 Şubat günü üç aylara girmemizle birlikte 3 Şubat'ta yaşandı. 2022 Yılının ilk kandili Regaip Kandiliydi. Sırada ise yılın ikinci kandili var. Bu ise Miraç Kandili oluyor. Peki Miraç Kandili ne zaman? 2022 Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu, kaç gün oruç tutulur?

Haberin Devamı

MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?

Miraç Kandili 27 Şubat 2022 Pazar günü idrak edilecek.

MİRAÇ KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?

Recep ayının 27. gecesi idrak edilecek olan Miraç Kandili'nde oruç tutmanın oldukça fazileti ve sevabı olduğu biliniyor.

Hadis-i Şerif'te yer aldığı gibi Hz. Muhammed (s.a.s) "Recep Allah'ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır" buyurmuştur.

MİRAÇ KANDİLİ'NDE KAÇ GÜN ORUÇ TUTULUR?

Miraç Kandili'nde kandil günü oruç tutulabilir.

MİRAÇ KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Miraç ya da Mirac İslamiyet'te peygamberimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) göğe yükselmesi vakasıdır. Arapçada kelime olarak yükseğe çıkma anlamına gelir ve merdiven anlamına gelen uruc kökünden gelmektedir.

Mirac olayı hicretten bir yıl ya da onyedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Peygamberimiz (s.a.s) Mescidül – Haram’dan Beytü’l-Makdis’e (Kudüs) götürülür. Kur’an’ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında “İsra” adını alır. İkinci aşamayı ise Peygamberimiz (s.a.s)’in Beytü’l-Makdis’ten Allah’a yükselişi oluşturur. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur’an’da anılmaz, ama çok sayıdaki hadiste ayrıntılı biçimde anlatılır.

Haberin Devamı

MİRAÇ KANDİLİNDE NELER YAPILMALI?

1- Miraç Kandili'nin gündüzünde oruçlu olmak ve kandili böyle karşılamak gerekir. Peygamber Efendimiz “Recep ayında bir gün ve gece vardır ki Receb’in 27. gecesidir. Kim o gün oruç tutar ve geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur” buyurdu.

2- Salat ü selâm okumak.

3- Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tesbih “Estağfirullah” demeliyiz.

4- Namaz kılmak. Bu geceyi namaz kılarak ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Miraç gecesi ve gündüzündeki namazları cemaatle kılmaya son derece gayret göstermelidir. Kaza namazı bulunan kimseler, bu namazlarını kaza etmeye çalışmalıdırlar. Ayrıca tesbih namazı da kılınabilir. Ancak üzerinde kaza namazı bulunan kimselerin bu gibi mübarek gecelerde nafile namaz yerine kaza namazı kılmaları daha yerinde olur. Bu sebeple kaza namazı olan kimseler bol bol kaza namazı kılmalı ve bu gece kılınacak bütün nafile namazları, kaza namazı olarak niyetlenmeli ve öylece kılmalıdırlar.