Gündem Mısır’la teknoloji ve İHA mutabakatı

Mısır’la teknoloji ve İHA mutabakatı

06.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkileri normalleştirme sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını belirterek, “İHA ve diğer teknolojileri Türkiye’nin sağlaması konusunda mutabakatımız var” dedi.

Mısır’la teknoloji ve İHA mutabakatı

ANKARA Milliyet - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, önceki akşam A Haber’deki röportajda; KYB’nin PKK’ya destek vermesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyareti, Mısır ile normalleşme, AB ile ilişkiler ve İsrail’in saldırıları konularında açıklamalarda bulundu. Fidan özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

KYB’YE PKK’YA DESTEK UYARISI: Biz sizin güç dengenizi anlıyoruz. Savaşma işini biz yaparız ama sizden onlarla iş birliği içerisinde olmanızı istemiyoruz bu sizi düşman sınıfına sokar bundan vazgeçin. Süleymaniye’ye her zaman söylüyoruz; biz bu yaptırımdan da vazgeçebiliriz siz eğer terörle kendi aranıza mesafe koyarsanız ama devam ederseniz, biz daha ileri adımlar atmak zorunda kalacağız.

MISIR’A İHA SATIŞI: Mısır ile ilişkilerimizi normalleştirme süreci büyük ölçüde tamamlanmış durumda. Bunun her iki tarafa da faydasını görüyoruz. Bölgesel güvenlik açısından özellikle Filistin, İsrail meselesi açısından fevkalade önemli. Mısır’ın belli destekleri, belli teknolojileri alması için ilişkilerin normalleşmesi önemli. Özellikle insansız hava araçları (İHA) ve diğer teknolojileri Türkiye’nin sağlaması konusunda da mutabakatımız var. Afrika’daki işbirliğimiz de önemli. Başta Libya olmak üzere. Mısır ile ilişkileri normalleştirdikçe özellikle Libya’daki politikalarda da ciddi olumlu yansımaları oldu. Biz hem BAE hem de Mısır ile ilkişkilerimizi normalleştirip ileri bir seviyeye taşıyınca bu Libya’da olumlu etkisini çok gösterdi. Akdeniz güvenliği konusunda da Mısır ile ciddi işbirliği içerisinde olmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

PUTİN’İN ZİYARETİ: Sayın Putin’in ziyareti önceden aslında planlanmış bir ziyaretti. Cumhurbaşkanımız kendisiyle düzenli olarak telefonda görüşüyorlar. Burada başta enerji konusu olmak üzere, doğal gaz meselesi. Türkiye’nin PKK YPG konusundaki hassasiyetleri var. Yani bizim Rusya’nın da etkin olduğu Fırat’ın batısındaki bölgelerde başta Münbiç ve Tel Rıfat olmak üzere PKK’ya göz yumulmaması meselesi bizim için önemli.

Mısır’la teknoloji ve İHA mutabakatı

Fidan, Laos Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Saleumxay Kommasith ile bir araya geldi.

İsrail güvenlik değil toprak peşinde

İSRAİL TEPKİSİ: İsrail güvenlik peşinde değil, daha fazla toprak peşinde. Bunu bıraktığı, 67 sınırlarını kabul edip, Filistinlilere kendi devletini verdiği, onun sınırının gerisine çekildiği gün zaten İsrail güvende olacak.

 

Yazarlar