Gündem ‘Moğolistan film seti gibi’

‘Moğolistan film seti gibi’

07.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Asya’nın gizemi Taksim’de mercek altında... Muammer Yanmaz öncülüğünde 40 Haramiler fotoğraf grubunun çektiği fotoğraflar 25 Nisan’a kadar görülebilir.

‘Moğolistan film seti gibi’

Can Şişman / Milliyet

Haberin Devamı

2010’da başlayan ‘40 Renk’ adlı fotoğraf projesi ‘11. Renk Moğolistan’ ile devam ediyor. İstanbul Taksim’deki Dünyanın Renkleri Galerisi’nde 22 Mart’ta açılışı yapılan sergide fotoğraf sanatçıları Muammer Yanmaz, Fikret Atalay ve Teoman Cimit ile birlikte 40 Haramiler Fotoğraf Grubu’nun çektiği Moğolistan fotoğrafları yer alıyor.
Asya’nın belki de en gizemli ülkesinde çekilen fotoğraflarda Tibet Budizmi izleri yoğun hissediliyor. Seçkide eşsiz doğa manzaralarının yanı sıra zamana ayak uyduran insanların anlık mimiklerine de rastlamak mümkün.
‘Ülkede hiç ağaç yok’
‘40 Renk’ projesinin mimarlarından Muammer Yanmaz, Moğolistan’ın bakirliğine hayran kaldığını söylüyor. Fotoğraf çekimi sırasında zorlu koşullardan geçtiklerini anlatan Yanmaz, “Çekimler sırasında etkili olan kum fırtınası bizi epey zorladı. Son anda arabamıza sığındık. Onlar için sıradan bir durum olsa da biz ciddi bir tehlike atlattık” diyor. Yanmaz, Moğolistan’ın doğasını ise şöyle anlatıyor: “Bir gezi fotoğrafçısı için bence en önemli unsurlardan birisi doğallık. Dünya unsurları hızla bu özelliğini kaybediyor. İnsan yüzleri birbirine benzemeye başlıyor. Moğolistan son kalelerden. Öyle görüntülerle karşılaşıyorsunuz ki kendinizi bir film setinde gibi hissediyorsunuz. Ülkede hiç ağaç göremedik. Boş topraklarda kaybolup gidiyorsunuz. ‘Ger’ denen çadırlarda zorlu iklim şartlarında yaşıyorlar.

Haberin Devamı

İlk kitap yolda

Moğolistan gezisinde en çok yerel festivalden etkilendiğini söyleyen Yanmaz, “Ülkenin en önemli etkinliği olan başkenti Ulan Bator’daki Naadam Festivali’ni çekme şansımız oldu. Ancak bizi bu organizasyondan çok Karakurum’daki yerel festival daha çok heyecanlandırdı. Sporcuların yakından heyecanlarına tanıklık etmek çok ayrıcalıklıydı” dedi.
Projenin çıkış noktasının ‘hızla değişen dünyayı belgelemek’ olduğunu söyleyen Yanmaz, her 10 renkte bir çekilen fotoğrafları bir kitap haline getirmek gibi bir planları olduğunu belirterek ilk kitabın müjdesini veriyor. ‘Renk’leri belirlerken ülkelerin özel şartlarını dikkate aldıklarının altını çizen fotoğrafçı yakın zamandaki gündemlerinde Avustralya, İran ve Etiyopya’nın olduğunu belirtiyor.
Sergi, 25 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilir.