Gündem Muaf Ne Demek? Tdk'ya Göre Muafiyet Ve Muaf Olmak Kelime Anlamı Nedir?

Muaf Ne Demek? Tdk'ya Göre Muafiyet Ve Muaf Olmak Kelime Anlamı Nedir? 

24.04.2020 - 18:14 | Son Güncellenme:

Türkçe içerisinde en yaygın ve sık kullanılan kelimeler arasında muaf gelmektedir. Hem gündelik yaşamda hem de farklı kurum ve sektör açısından amaca uygun şekilde değerlendirilebilmektedir. Peki, muaf ne demek? TDK'ya göre muafiyet ve muaf olmak kelime anlamı nedir? İşte detaylar.

Muaf Ne Demek Tdkya Göre Muafiyet Ve Muaf Olmak Kelime Anlamı Nedir

Muaf kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Türkçeye yerleşmiş olarak kullanılan bu kelime Türk Dil Kurumu açısından ‘Ayrı tutulmuş, ayrıcalıklı olan’ şeklinde yorumlanmaktadır. Aynı zamanda farklı anlamlar üzerinden de muaf kelimesi türetilmiş olarak değerlendirilir.

Haberin Devamı

Muaf Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir?

Muaf kelimesinin sözlük anlamı farklı ifadeler üzerinden tabir edilebilmektedir.

 -Ayrıcalık tanınmış, ayrı tutulmuş ya da istisna,

 - Bir kişiye sıfat bağlanmış ya da affedilmiş hali,

 - Serbest ya da özgür,

Bu anlamları üzerinden Türkçede sıkça kullanılan kelimelerden biridir. Özellikle herhangi bir durum itibariyle kişiye ayrıcalık tanınması ve ayrı tutulması anlamıyla daha fazla kullanılır. Bu bağlamda türeme yoluyla elde edilen muafiyet kelimesi ise ‘Kişinin kendisine uygulanmama, herhangi bir yükümlülükten bağışık tutulma ya da bağışıklık’ şeklinde tabir edilmektedir. Muaf olmak da aynı şekilde bir durum ya da olgudan ayrı tutulmak ve ayrıcalık tanınmak olarak nitelenir.