Gündem 'Mucize' ürünler dört bir yanı sardı

'Mucize' ürünler dört bir yanı sardı

24.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tüketiciyi yanıltıcı tanıtım ve satış stratejileriyle, can kayıplarına giden ihmal zincirinin parçası olan "mucizevi" ürünler, 2021'de de Sağlık Bakanlığı'nın yakın markajındaydı.

Mucize ürünler dört bir yanı sardı

HANDE ATILGAN Ankara - Tanıtımı ve satışı ancak "sağlık beyanı" ile yapılabilen bu ürünlere ilişkin yanıltıcı tanıtımlar en çok internette yapıldı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı, geçtiğimiz yıl, 4752 internet sitesinin erişime tamamen engellenmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'nde ve yanıltıcı reklam gerekçesiyle Ticaret Bakanlığında girişimlerde bulundu.

Haberin Devamı

5 MİLYON TL CEZA

TV ve radyo kanallarında yapılan incelemeler sonucunda ise 308 yayının mevzuata aykırı olduğu tespit edilerek, sorumlular hakkında toplam 5 milyon 150 bin TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca 50 internet sitesi, kişi ve firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu. Koronavirüs fırsatçılarının başvurduğu "Korona’ya karşı güçlü etkili set" gibi mevzuata aykırı ifadeler kullanılan ürünler için ise 11 internet sitesinde erişimin engellenmesi istendi. Sorumluları hakkında yargı süreci de başlatılırken, bu konuda TV ve radyo kanallarında yapılan ihlallerde ise toplam 1 milyon 400 bin TL idari para cezası uygulandı.

Facebook ile işbirliği kapsamında, sağlık beyanı mevzuatına aykırı hareket eden sayfalar Facebook Tüketici Politikaları Birimine iletildi. Böylece, 397 adet URL adresine yönelik işlem yapıldı. 2020'de aynı ürün grubu için 3915 internet sitesi yanıltıcı reklam gerekçesiyle Ticaret Bakanlığı'na bildirilmişti. TV ve radyo kanallarında mevzuata aykırı olan yalnızca 28 yayın tespit edilirken, sorumlular hakkında toplam 4 milyon 400 bin TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, sekiz suç duyurusunda bulunuldu. Pandeminin başladığı bu yılda, koronavirüs konusunda yanıltıcı tanıtım ve satış yapan 127 internet sitesinin erişime kapatılması için başvurulurken, 99 internet sitesi de yanıltıcı reklamlar gerekçesiyle Ticaret Bakanlığı'na bildirildi. Koronavirüs içerikli yayınlarda, TV ve radyo kanallarına yönelik incelemeler sonucunda ise toplam 600 bin TL idari para cezası uygulandı.

Haberin Devamı

KİLO DEĞİŞİMİNDE ‘MİKTAR’ VADETMESİN

2013’ten bu yana yürürlükte olan Sağlık Beyanı ile Satışa Sunulan Ürünlerin Sağlık Beyanları Hakkında Yönetmeliğin güncellenme çalışmaları da sürüyor. TİTCK, yönetmeliğe ilişkin son taslak çalışmasında, söz konusu ürünlerde, “kilo kaybı veya alımının miktarıyla” ilgili ifadelerin kullanılmasının yasaklanmasını öngördü. Taslakta, hastalık riskini azaltan ve çocukların gelişimine yönelik olanlar ürünler dışındaki gıdalar için, “incelme veya kilo kontrolü veya açlık hissinin azaltılması veya diyetten sağlanan enerjinin azaltılması” ifadelerinin kullanılabileceği belirtildi.