Gündem ‘Mustang’ Oscar adayı oldu

‘Mustang’ Oscar adayı oldu

15.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sinema dünyasının heyecanla beklediği 88. Akademi Ödülleri adayları açıklandı. 28 Şubat’ta sahiplerini bulacak ödüllerde, Fransa’nın adayı Deniz Gamze Ergüven’in yönettiği ‘Mustang’, En İyi Yabancı Dilde Film dalında 5 aday arasına girmeyi başardı

‘Mustang’ Oscar adayı oldu

88. Akademi Ödülleri’nin adayları dün yapılan basın toplantısıyla açıklandı. 28 Şubat’ta Chris Rock’ın sunacağı bir törenle sahiplerini bulacak ödüllerde, Fransa’nın adayı Deniz Gamze Ergüven’in yönettiği ‘Mustang’, En İyi Yabancı Dilde Film dalında beş aday arasına kalma başarısını gösterdi. Türkiye kökenli Ergüven’in ‘Mustang’i, Karadeniz’de aile baskısı beş kız kardeşin mücadelesini konu alıyor. Bu adaylık, Türkiye kökenli bir yönetmenin Akademi Ödülü’ne en çok yaklaştığı an olarak önem taşıyor. ‘Mustang’ kategorinin güçlü adaylarından biri.

Haberin Devamı

DiCaprio gözde aday

12 dalda göze çarpan doğada çetin bir mücadeleyi konu alan, Alejandro Gonzalez Inarritu’nun yönettiği ‘The Revenant’ (‘Diriliş’) adaylıklara damga vurdu. Inarritu, geçen yıl Akademi Ödülleri’nde ‘Birdman’ ile törenden En İyi Film, En İyi Yönetmen’in de aralarında olduğu dört altın heykelcikle ayrılmıştı. ‘Diriliş’, En İyi Film, En İyi Yönetmen gibi dallarda aday olmasının yanı sıra Leonardo DiCaprio’ya da En İyi Erkek Oyuncu dalında adaylık kazandırdı. Bir türlü Oscar kazanamaması sinema dünyasının sevdiği sohbet konularından olan DiCaprio, bu yıl En İyi Erkek Oyuncu dalının gözde aktörü.

‘Diriliş’i George Miller’ın ‘Mad Max’ serisine çektiği yeni filmi ‘Mad Max: Fury Road’, 10 adaylıkla takip etti. Ridley Scott’ın yönettiği bilimkurgu filmi ‘Marslı’, 7 adaylık alarak dikkat çekti.

Haberin Devamı

25 yaşında 4. adaylık

Todd Haynes’in yönettiği iki kadın arasındaki aşkı konu alan ‘Carol’, Cate Blanchett’e En İyi Kadın Oyuncu adaylığı getirdi. Ancak filmin ana dallarda öne çıkmaması şaşkınlık yarattı. Kadın oyuncu dalında favori ‘Room’ filmindeki performansla Brie Larson olsa da Jennifer Lawrence, ‘Joy’la 25 yaşında dördüncü adaylığını elde ederek, en çok Oscar adaylığı alan en genç oyuncu unvanına kavuştu.

Oyuncu adaylıklarında sadece beyaz oyuncuların yer alması ise adayların açıklanmasından kısa bir süre sonra eleştiri konusu oldu.

İŞTE ADAYLAR

En İyi Film: ‘The Big Short’, ‘Casuslar Köprüsü’, ‘Brooklyn’, ‘Mad Max: Fury Road’, ‘Marslı’, ‘Diriliş’, ‘Room’, ‘Spotlight’
En İyi Yönetmen: Adam McKay (‘The Big Short’), George Miller (‘Mad Max: Fury Road’), Alejandro Gonzalez Inarritu (‘Diriliş’) Lenny Abrahamson (‘Room’) Tom McCarthy (‘Spotlight’)
En İyi Kadın Oyuncu: Cate Blanchett (‘Carol’) Brie Larson (‘Room’) Jennifer Lawrence (‘Joy’) Charlotte Rampling (‘45 Years’) Saoirse Ronan (‘Brooklyn’)
En İyi Erkek Oyuncu: Bryan Cranston (‘Trumbo’), Matt Damon (‘Marslı’), Leonardo DiCaprio (‘Diriliş’), Michael Fassbender (‘Steve Jobs’), Eddie Redmayne (‘The Danish Girl’),
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jennifer Jason Leigh (‘The Hateful Eight’), Rooney Mara (‘Carol’), Rachel McAdams (‘Spotlight’), Alicia Vikander (‘The Danish Girl’), Kate Winslet (‘Steve Jobs’)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christian Bale (‘The Big Short’), Tom Hardy (‘Diriliş’), Mark Ruffalo (‘Spotlight’), Mark Rylance (‘Casuslar Köprüsü’), Sylvester Stallone (‘Creed’)
En İyi Yabancı Dilde Film: ‘Embrace of the Serpent’ (Kolombiya) ‘Mustang’ (Fransa) ‘Son of Saul’ (Macaristan) ‘Theeb’ (Ürdün) ‘A War’ (Danimarka)