Gündem NASA’dan Türkiye’ye tersine beyin göçü

NASA’dan Türkiye’ye tersine beyin göçü

24.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin uzay alanında yaptığı çalışmalar ve son tarihi adım, yurt dışındaki Türk bilim insanlarının yüzünü yeniden ülkeye çevirmesine neden oldu. 10 yıldır NASA’da astrofizik ve derin uzay alanında çalışmalar yapan Umut Yıldız, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile çalışmalarına Türkiye’de devam edeceğini duyurdu. Yıldız, artık deneyimlerini Türkiye’de değerlendirmek ve Türkiye’nin uzay atılımını hep beraber yaşamak için NASA’dan ayrıldığını belirtti.

21 yıldır ABD’de yaşamasına rağmen aslında ülkesinden hiç ayrılmadığını belirten Yıldız, “Ülkemde uzay bilincini daha da artırmak için ya sürekli git-gel yaparak veya online yüzlerce e-konferanslar vererek yüzbinlerce öğrenciyle bire bir yazışma konuşma fırsatı buldum. Daha da fazlasını yapmak istiyorum. Türkiye’de de yapacak çok iş var, bir tarafından tutmak istedim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Uzay iletişimi

1980 İstanbul doğumlu olan Yıldız, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Hollanda Groningen Üniversitesi’nde, doktorasını Leiden Üniversitesi Gözlemevi’nde tamamladı. Yıldız’ın çalışma konuları arasında derin uzay iletişimi, yıldız oluşumu ve büyük veri analizi ile bilgi madenciliği var. Yıldız, NASA’daki görevinin herhangi bir ülkenin yeni derin uzay görevlerine yeni frekanslar tahsis etmek olduğunu kaydederek, böylece parazit olasılığının ve veri kaybının önlendiğini belirtiyor.