Gündem Neden normal doğum daha sağlıklıdır?

Neden normal doğum daha sağlıklıdır?

30.04.2018 - 14:34 | Son Güncellenme:

Normal doğum ile sezaryen doğum arasındaki farklılıklar yıllardır araştırılıyor. Anne adayları hangisini tercih etmeli, hangi durumda hangisi daha mantıklı bir seçenek olur diye tartışılıyor. Bu noktada annenin kendi tercihini doktor gözetiminde yapması önemli bir ayrıntıdır. Peki normal doğum ile sezaryen doğum arasındaki farklılıklar nelerdir?

Neden normal doğum daha sağlıklıdır

Normal doğumun ilerleyişi nasıl olur?

Haberin Devamı

Normal doğum, doğal kasılmalar sonucu bebeği anne karnında dışarıdan gelebilecek tehlikelerden ve sarsıntılardan korumak için bulunan amnion sıvısının boşalması ile başlar. Kasılmalar ilk anlarda daha az aralıklarda olurken zaman geçtikçe daha sık ve şiddetini arttırarak devam eder. Rahim ağzı uygun açıklığa gelene kadar beklenir sancılar yeterli değilse anneye suni sancılar verilerek rahmin açılmasını kolaylaştırılır. Normal doğum süresi kişiye göre değişmektedir. Bazı annelerde bu olay bir iki saatte gerçekleşirken bazılarında on altı on yedi saat sürebilir. Normal doğum bebek doğana kadar zorlu bir süreç olsa da bebek doğduktan sonra anne çok daha çabuk sürede kendini toparlayabilir.

Sezaryen doğum ve normal doğum arasındaki fark

Haberin Devamı

Normal doğum sonrasında dikişler birkaç gün sonra alınır ve rahim kendini daha çabuk zaman da toparlar. Doğum esnasında normal halinden on kat daha çok açılan rahim doğumdan hemen sonra toparlanma sürecine girer. Dikişlerle birlikte birkaç gün içerisinde anne kendini toparlar. Sezaryen doğumda ise anne doğuma giderken gayet rahat bir şekilde gider anestezi uygulanır ve yedi katlık bir kesim yapılır.

  • Cilt
  • Cilt altı
  • Kas kılıfı
  • Karın ön duvarı kası
  • Dış karın zarı
  • Rahmi çevreleyen iç karın zarı
  • Rahmi oluşturan kas

Bu bölgeler kesilerek bebeğe ulaşılır ve bebek alınır. Daha sonra kesilen bölgeye dikiş atılır. Ancak sezaryen sonrası annenin ağrısı daha fazla olabilir. Dikiş izleri ise çoğunlukla iyileşir, bu vücudunuza ne kadar iyi baktığınızla da ilgili bir durumdur.

Sezaryen doğum tercih edilmeli midir?

Sezaryen doğum eğer bir problem yoksa doktor tavsiye etmediyse ve gerekli değilse yapılmamalıdır. Hem anne sağlığı için hem de bebeğin sağlığı için normal doğum oldukça önemlidir. Günümüzde anneler en çok sezaryen doğumu tercih etmektedir. Ancak normal doğumda tamamen temizlenme gerçekleşir ve annenin iyileşme süreci de çok hızlı olur. Artık sezaryen doğumda da temizlenme normal doğuma yakın olsa da iyileşme süresi hâlâ daha uzundur.

Rahim açılmaması, kasılmaların gerçekleşmemesi, bebeğin ters gelmesi gibi durumlar olmadıkça normal doğum daha sağlıklıdır. Ayrıca bulunduğu kaygılı ortamdan aniden çıkartılan bebek yoğun stres içerisine girer ve bu bebekler normal doğumla olan bireylere karşı daha stresli ve kaygılıdırlar. Normal doğumda bir süreçten geçen bebek sezaryen doğumda aniden olduğu yerden ayrılınca oldukça yoğun stres duyar. Normal doğum bu yüzden daha sağlıklıdır.