Gündem 'Neolitik Çağ’ın en önemli durağı'

'Neolitik Çağ’ın en önemli durağı'

25.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Karahantepe’nin tanıtım toplantısında konuşan Bakan Ersoy, “Bu, ülkemizde yapılmış en büyük ve kapsamlı arkeoloji projesidir” dedi. Proje için 127 milyon lira tutarında kamu yatırımı hedefleniyor...

Neolitik Çağ’ın en önemli durağı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Taş Tepeler” adıyla, Şanlıurfa Göbeklitepe’dekine benzer taşların bulunduğu ve dünyada ilk yerleşik yaşama ev sahipliği yapan 12 noktada yürütülecek kazı çalışmalarının lansmanını yaptı. Karahantepe’de yapılan tanıtıma Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ersoy, projeye yönelik şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

DAHA GERİYE ÇEKECEĞİZ: Göbeklitepe, arkeolojide bilgilerimizi güncelledi.  Şimdi o noktayı daha derine ve çok daha geriye çekeceğiz. Çünkü Göbeklitepe tek ve yalnız değildir. Proje kapsamında 12 kazı çalışması ile Şanlıurfa’nın sözcülüğünde, Anadolu’nun insanlık tarihine yaptığı katkının bilinmeyen hikâyelerine tercüman olacağız.

YEDİ ALANDA ÇALIŞMA: Yüzey araştırmalarıyla yeni yerleşim yerleri tespit edildi. Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyüğü olmak üzere 7 alanda arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülüyor. Önümüzdeki günlerde, projenin ilk etabı dahilinde Ayanlar, Yoğunburç, Harbetsuvan, Kurt Tepesi ve Taşlıtepe’de kazılara başlanacak.

5 ÜLKEDEN 8 ÜNİVERSİTE: Yurt içinde sekiz ayrı üniversitenin dâhil olduğu 12 kurum ve kuruluş ile iş birliği planlandı. Ayrıca beş ayrı ülkeden sekiz ayrı üniversite ile dört uluslararası akademi, enstitü ve müzeyi de Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi’ne dahil ettik. Bu geniş çaplı iş birliğine bakarak, Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi’nin bugüne kadar ülkemizde yapılmış en büyük ve kapsamlı arkeoloji projesi olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

16 NOKTA TESPİT ETTİK: Göbeklitepe’nin etrafında 16 tane daha nokta tespit ettik. Bu dünyanın en geniş uluslararası projesi olmasını istiyoruz.

Proje için 127 milyon lira tutarında kamu yatırımının hedeflendiğini belirten Bakan Ersoy, Göbeklitepe’nin isminin değiştiği iddialarına da yanıt verdi. Ersoy konuya ilişkin olarak şu bilgileri verdi:

“Göbeklitepe merkez olmak üzere proje kapsamında Karahantepe’nin ülkemizde yer alan Neolitik Dönem yerleşimleri arasında en önemli duraklardan biri haline getirilmesi hedeflenmektedir. Çatı bölgesine Taş Tepeler adını veriyoruz. Ana istasyon Göbeklitepe ve Karahantepe olarak anılacak. İsim değişikliği yok. Taş Tepeler çatı isimdir.”