Gündem Noel’de önlemler sıkılaştırılıyor

Noel’de önlemler sıkılaştırılıyor

17.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 salgınının ikinci dalgasının vurduğu Avrupa’da üçüncü dalga endişesi yaşanıyor. Noel döneminde artması beklenen koronavirüs vakalarını şimdiden frenlemek isteyen bazı ülkeler daha önceden gevşettikleri kısıtlamaları yeniden sıkılaştırdı.

Noel’de önlemler sıkılaştırılıyor

 

Avrupa’yı yeni tip koronavirüs pandemisinin ikinci dalgasını atlatmaya çalışırken üçüncü dalga korkusu sardı. Salgında ilk dalgayı kontrol altına aldıktan sonra yaz aylarında önlemleri gevşetmesiyle birlikte vaka sayısında ciddi artışlar yaşadı. İkinci dalganın sert vurduğu kıtada koronavirüs önlemleri ülkeden ülkeye değişse de Avrupa genelinde artan vaka sayıları nedeniyle kısıtlamalar yeniden sıkılaştırıldı. Noel döneminde artması beklenen vakaları şimdiden frenlemek isteyen bazı ülkeler, daha önceden gevşettikleri kısıtlamalara yeniden başvurdu. 22 milyondan fazla vakanın tespit edildiği, 481 bin 250 kişinin Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği Avrupa’da üçüncü dalga endişesiyle tedbirleri sıkıştıran ülkeler şöyle:

Haberin Devamı

FRANSA

Yılbaşında sokak yasak

Fransa’da ekim sonunda ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamaları 15 Aralık’ta gevşetildi. Evden çıkarken doldurulması gereken formlara artık ihtiyaç duyulmasa da barlar, restoranlar, tiyatrolar, sinemalar ve kayak merkezleri kapalı kalmaya devam edecek. Ülke genelinde saat 21:00 ile 07:00 arasında uygulanacak sokağa çıkma yasakları yalnızca Noel gecesi için kaldırılacak. Yılbaşında ise sokağa çıkma yasakları yürürlükte olacak. Yeni önlemler 20 Ocak’a kadar geçerli. 2 milyon 391 binden fazla vakanın bulunduğu ülkede, Kovid-19 kaynaklı can kaybı 59 bin 072.

İSPANYA

İspanya’da 23 Aralık ile 6 Ocak tarihleri arasında farklı bölgeler arasında seyahat yalnızca aile ve arkadaş ziyareti amacıyla mümkün. Noel ve yılbaşı etkinliklerinde en fazla 10 kişiye kadar buluşmaya izin veriliyor. İspanya’da da 23:00 ile 06:00 saatleri arasında ülke genelinde sokağa çıkma yasakları uygulanıyor. Bu kısıtlamanın 2021’in Mayıs ayına kadar sürmesi bekleniyor. Toplu taşımalarda ve kapalı alanlarda altı yaşın üstündeki herkesin maske takması zorunlu. Bazı bölgelerde bu zorunluluk açık hava için de yürürlükte. İspanya’da can kaybı 48 bin 401’e, vaka sayısı da 1 milyon 762 bin 212’ye yükseldi.

Haberin Devamı

ALMANYA

24 saatte 952 kişi öldü

Almanya dün ülke genelinde yeniden sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmaya başladı ve yeni tedbirler en erken 10 Ocak’a kadar sürecek. Hayati önemde olmayan dükkânlar, kuaförler ve okullar kapanacak. Restoranlar, barlar ve spor salonları da kapalı olmaya devam edecek. En fazla iki haneden, 5 kişiye kadar kişinin bir evde bir araya gelmesine izin verildi. 24-26 Aralık tarihleri arasında ise bu yasak gevşetilecek. Tedbirleri sıkılaştıran Almanya’da son 24 saat içinde yaşanan can kaybı, salgının başından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Son 24 saatte 952 kişinin Kovid-19’dan öldü, toplam can kaybı 23 bin 427’ye yükseldi. Ülkede son 24 saatte saptanan yeni vaka sayısı 27 bin 728 olarak açıklandı. Bu veriyle, toplam vaka sayısı 1 milyon 379 bin 238’e yükseldi.

Haberin Devamı

DANİMARKA

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen hızla artan koronavirüs vakaları nedeniyle ülkenin 25 Aralık’tan 3 Ocak’a kadar kapanacağını duyurdu. Ülke genelinde bugün itibarıyla tüm AVM’ler kapanırken, 21 Aralık pazartesi bütün eğitim kurumları Noel tatiline başlayacak. Pazartesi itibarıyla da doktorlar, diş hekimleri, avukatlar, kuaförler, sürücü kursları ve muhasebeciler gibi işyerleri kapanacak. Ülkenin tamamını kapsayan kapanış ise 25 Aralık’ta hayata geçirilecek, sadece eczaneler ile süpermarketler hizmet verebilecek. - İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag

BELÇİKA

Normalde en fazla bir kişinin bir haneyi ziyaret etmesine izin veriliyordu ancak 24-25 Aralık tarihlerinde bu kural gevşetilecek ve aynı anda iki kişinin ziyaretine izin verilecek. Dış mekânlarda ise en fazla dört kişinin bir araya gelmesine izin veriliyor. Maske takmanın zorunlu olmadığı ülkede, 18 bin 178 bin kişi yaşamını yitirdi.

İTALYA

Avrupa’da salgından ilk etkilenen ülke olan İtalya’da birçok bölgede kısmi sokağa çıkma kısıtlamaları yürürlükte. Vaka sayılarına göre sarı, turuncu ve kırmızı renklerle ifade edilen üç aşamalı önlemler uygulanıyor. İtalya’da salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 65 bin 857 oldu, vaka sayısı da 1 milyon 870 bin 576’ya yükseldi. İtalya Sağlık Bakanlığı Salgın Önleme Müdürü Prof. Gianni Rezza, Noel ve yılbaşı tatili dönemine ilişkin herhangi bir tedbir almadan girerlerse işin sonunun topyekun kapanmaya gideceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

HOLLANDA

Ülkede 15 Aralık ile 19 Ocak arasında hayati önemi olmayan tüm dükkânlar, sinemalar, kuaförler, spor salonları ve okullar kapalı olacak. Kısıtlamalar Noel dolayısıyla üç günlük gevşetilecek, her haneye üç ziyaretçinin gelmesine izin verilecek. Hükümet Mart ortasına kadar zorunlu olmayan yurtdışı seyahatlerin ertelenmesi tavsiyesinde bulundu. 628 binden fazla vakanın tespit edildiği ülkede can kaybı 10 bin 168.

YUNANİSTAN

Yunanistan’da 7 Ocak’a dek sürecek sokağa çıkma kısıtlamalarına göre, evden çıkmak isteyenler gerekçeleriyle birlikte hükümetin verdiği bir numaraya kısa mesaj atmak zorunda. Ülkede 22:00 ile 05:00 arasında ise sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Dükkânlar, anaokulları, ilkokullar ve ortaokullar kapalı. Tedbirlerin büyük çoğunluğu Noel’de de geçerli olacak. Vaka sayısının 126 bin 372 can kaybının da 3785 olarak açıklandığı ülkede kısıtlamalar gelecek haftalarda da geçerli.

Haberin Devamı

İSVEÇ

Noel sırasında İsveçlilere en fazla 8 kişiyle bir araya gelmeleri ve mümkünse dış mekânlarda toplanmaları tavsiye ediliyor. Şubat ayı sonuna kadar tüm bar ve restoranlarda alkol servisi 22:00’de sona eriyor. İşletmeler 22:30’da kepenklerini indiriyor. 16 yaşın üstündeki öğrenciler 7 Aralık’tan itibaren uzaktan eğitime geçti. Salgının başından bu yana görece daha gevşek önlemler uygulayan İsveç’te 341 bin 029 vaka tespit edildi, can kaybı da 7667 oldu.

ABD

NOEL BABA’YA VİRÜS BULAŞTI

50 çocuğa uyarı gitti

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 73 milyon 809 bini geçti. Virüs nedeniyle 1 milyon 641 bin 741 kişi hayatını kaybetti. En fazla vaka ve ölümün görüldüğü ABD’de 17 milyon 143 bin 779 kişide Kovid-19 tespit edildi, salgın nedeniyle 311 bin 68 kişi öldü. Avrupa’da olduğu gibi ABD’de de Noel’de bulaşının daha da artmasından endişe ediliyor. Bu endişeyi destekleyen bir olay Georgia Eyaleti’nin Ludowici bölgesinde yaşandı. 10 Aralık’ta düzenlenen etkinlikte ağaç aydınlatmasının yanı sıra çocuklar, Noel Baba ile fotoğraf da çektirmişti. Ancak törenden sadece iki gün sonra Noel Baba ve eşinin koronavirüs testleri pozitif çıktı. Törene katılan en az 50 çocuğa virüs bulaşmış olabileceği belirtilerek, çocukların semptom göstermesi halinde okula gitmeyip evde kalmaları ve yeni yıl tatili bitinceye kadar karantinada olmaları istedi. Geçen günlerde de Belçika’da Noel Baba kıyafetleriyle bakımevini ziyaret eden bir kişinin burada 118 kişiye Kovid-19 bulaşmasına sebep olduğu ortaya çıkmıştı.

İNGİLTERE’DE 137 BİN KİŞİ AŞILANDI

Geçen hafta Pfizer/BioNTech aşısının yapılmaya başladığı İngiltere’de, 137 binden fazla kişinin aşılandığı kaydedildi. Aşı dağıtımından sorumlu bakan Nadhim Zahawi, uygulamanın ilk haftasında 137 bin 897 kişiye aşı yapıldığını duyurdu. Koronavirüsüle mücadele kapsamında sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı İngiltere’de, bazı kent ve bölgelerde önlemler sıkılaştırdı. Başkent Londra, Essex ve Hertfordshire’da üçüncü kademe tedbirleri yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, bar ve restoranların yalnızca paket servis yapmasına izin verilecek, tiyatrolar, sinema salonları, müzeler gibi kapalı kamusal alanlar kapatılacak. Önlemler öncesi İngilizler Londra’nın ünlü caddelerinde sokak partisiyle yeni önlemleri karşıladı.