Gündem ‘Nükleer güç ligine çıktık’

‘Nükleer güç ligine çıktık’

28.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki törene Erdoğan ve Putin canlı bağlantıyla katıldı, Erdoğan,  “Ülkemiz 60 senelik gecikmeyle de olsa nükleer güç ligine yükseldi” dedi.

Aslıhan Altay Karataş - Mersin Akkuyu’da Rus devlet şirketi Rosatom tarafından inşaatı sürdürülen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) İlk Nükleer Yakıt Getirme Törenii düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan rahatsızlığı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden törene canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanı sıra Cumhur İttifakı ortakları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da eşlik etti. Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

NÜKLEER TESİS HÜVİYETİ: Akkuyu’nun üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Artık Akkuyu, bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır. Böylece ülkemiz 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa, dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir.

EN BÜYÜK ORTAK YATIRIM: Bugün dünyada 422 nükleer reaktör faal halde olup 57’sinin de yapımı devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu nükleer enerjiyi yeşil enerji kabul ederek bu konudaki tereddütleri gidermiştir. Biz de Akkuyu ile ülkemizi bu gelişmelerin bir parçası haline getirdik. Projemize en başından beri destek veren Sayın Putin başta olmak üzere tüm Rusya Federasyonu makamlarına şahsım milletim adına şükranlarımı sunuyorum..- Akkuyu’da her biri 1200 megavat güce sahip 4 reaktörlü bir nükleer güç santrali inşa ediyoruz. Türkiye’nin pek çok önemli projesi gibi Akkuyu da milli bütçemize yük getirmeyen bir finansman modeli ile hayata geçirilmiştir. Akkuyu, Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırımdır. Projenin yatırım bedeli 20 milyar dolardır

Haberin Devamı

‘Nükleer güç ligine çıktık’

ENERJİNİN YÜZDE 10’U: Santralin tüm üniteleri peyderpey 2028’e kadar hizmete girecektir. Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10’u, tek başına bu santral tarafından sağlanacaktır. Doğalgaz ithalatımızın düşmesine, yıllık 1 buçuk milyar dolar katkısı olacak bu proje, milli gelirimizin artışına da olumlu yönde etki yapacaktır.

ÖNCELİK GÜVENLİK: Proje kapsamında Rusya’da eğitim görerek santralimizde görev yapacak mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz, ülkemizin nükleer güç alanındaki insan gücünü zenginleştirecektir. 300’ü aşkın mühendisimiz Rusya’da o okullarda yetiştirildi. Bu santrali planlarken ve hayata geçirirken, önceliklerimizin başında güvenlik gelmiştir.

YENİ SANTRALLER YOLDA: Bu projedeki tecrübemiz ışığında farklı bölgelerimizde inşa etmeyi planladığımız 2. ve 3. nükleer santrallerimiz için de inşallah en kısa sürede harekete geçeceğiz.

‘Nükleer güç ligine çıktık’

‘PUTİN'DEN DİKKAT ÇEKEN SÖZLER: ERDOĞAN'IN KİŞİSEL ÇABASI

Rusya Devlet Başkanı Putin ise, Akkuyu NGS’nin iki ülke arasındaki çok yönlü partnerliği pekiştirdiğini belirterek şöyle devam etti: “Türk-Rus tarihinin en büyük ortak projelerinden birisi olan Akkuyu NGS, komşuluk ilişkilerine katkı sağlayacak. Rusya, Türkiye’nin enerji kaynaklarına olan ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecek, özellikle doğalgaz konusunda teşviklerini esirgemeyecek... Akkuyu’da barışçıl nükleer enerji bayrağı dalgalanacak. Semboliktir ki Türkiye artık sanayi ve teknolojik açıdan gelişmiş olan ülkeler kulübüne giriyor. Kendi yerli ve milli nükleer sektörü olacak. Sayın Cumhurbaşkanının kişisel çabaları olmadan bu başarı mümkün olamazdı... Sayın Erdoğan ve Türkiye Hükümeti ülke ekonomisinin gelişimi için ne kadar büyük hizmetlere imza attığını gösteriyor bize.”

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından nükleer yakıt sertifikası teslimatı gerçekleştirildi. Daha sonra Akkuyu’ya ‘barış için atom bayrağı’ göndere çekildi.

‘Nükleer güç ligine çıktık’

GÜVENLİK RİSKİ TAŞIMIYOR

Rusya’dan önceki gece havayolu ile yüksek güvenlik tedbirleri eşliğinde getirilen uranyum peletlerinden oluşan nükleer yakıt ilk etapta Adana Havalimanı’na getirildi. Burada 3 TIR’a yüklenen yakıt, ardından kara yoluyla Akkuyu NGS sahasına taşındı. Koruyucu kaplarda taşınan ve radyasyon ölçümleri yapılan uranyum peletleri herhangi bir güvenlik riski taşımıyor.

Haberin Devamı

‘Nükleer güç ligine çıktık’