Gündem Numan Kurtulmuş: Kafkas bölgesinde kalıcı barış için gayret sarf edeceğiz

Numan Kurtulmuş: Kafkas bölgesinde kalıcı barış için gayret sarf edeceğiz

26.10.2023 - 14:01 | Son Güncellenme:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye ve Azerbaycan'ın bölgesel sorunlara ortak çözüm üretmek mecburiyetinde olduğunu belirterek, "Kafkas bölgesindeki barışın derhal sağlanması ve böylece hiç olmazsa bu kadar sıkıntılı, bu kadar zor coğrafyanın bir bölgesinde barışın kalıcı olarak tesis edilmesi için bütün gücümüzle gayret sarf edeceğiz" dedi.

Numan Kurtulmuş: Kafkas bölgesinde kalıcı barış için gayret sarf edeceğiz

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova ile Meclis'te bir araya geldi. Kurtulmuş ve Gafarova, baş başa görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya başkanlık yaptı. Kurtulmuş, Gafarova ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İki ülke ilişkilerinin 'iki devlet, tek millet' şiarıyla devam ettiğini, yakın iş birliği sayesinde bölgede kalıcı ve uzun süredir devam eden sorunların çözülme sürecine girdiğini vurgulayan Kurtulmuş, 2'nci Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanması ve antiterör operasyonlarının başarısının Güney Kafkaslar'da gerilimin düşürülmesi, barışın sağlanması ve esenliğin temin edilmesindeki önemine işaret etti.

'ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ ÇATIŞMALARA GEBEDİR'

Azerbaycan'ın sahada kazandığı zaferin, şimdi masada sonuçlandırılması ve taçlandırılması döneminin olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Azerbaycan'ın haklı mücadelesini bütün uluslararası platformda hala engellemeye çalışan bazı çevrelerin olduğunu biliyoruz. Bazı lobilerin, Azerbaycan'ın sahadaki başarısına gölge düşürmek için kampanyalar yürüttüğünün de farkındayız. Bu haklı mücadeleyi sahada da kazanacaksınız ve inşallah bu mesele bütünüyle kalıcı bir şekilde çözülmüş olacaktır. Özellikle bölgemizdeki ve dünyadaki gelişmeler gösteriyor ki önümüzdeki süreç çok önemli gerilimlere, çatışmalara gebedir. Balkanların barut fıçısı haline getirilmesi, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş dolayısıyla Karadeniz'in son derece tehlikeli bir şekilde sularının ısınması, ayrıca Kafkaslar'daki bu meselelerin devam etmesi, Orta Doğu'da ve en son Filistin-İsrail arasındaki çatışmaların bölge sınırları dışına da taşma potansiyelinin olması çok dikkatli davranmamızı gerektiriyor. İki dost ve kardeş ülke olarak milli meselelerimizle yakınlaşmak ve bölgesel sorunlarda da ortak çözümler üretmek mecburiyetindeyiz. Bunun en başında da Kafkas bölgesindeki barışın derhal sağlanması ve böylece hiç olmazsa bu kadar sıkıntılı, bu kadar zor coğrafyanın bir bölgesinde barışın kalıcı olarak tesis edilmesi için bütün gücümüzle gayret sarf edeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Numan Kurtulmuş: Kafkas bölgesinde kalıcı barış için gayret sarf edeceğiz

Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Gafarova ise iki ülke için 2023 yılının önemli olduğunu belirtti. Azerbaycan'da 2023'ün 'Haydar Aliyev Yılı' olarak ilan edildiğini dile getiren Gafarova, bu yıl 29 Ekim'de Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü olarak kutlanacağını ifade etti. Gafarova, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın hem Azerbaycan'ın hem de bütün Türk halkının bayramı olduğunu belirterek, "Türkiye bugün Türk halklarının başında duran büyük bir ülke ve büyük bir devlettir" dedi.