Gündem Öğrenim hakkına pasaport engeli

Öğrenim hakkına pasaport engeli

21.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Öğrenim hakkına pasaport engeli

Ayrılan çiftin 1.5 yaşındaki çocukları T.K.’nın velayeti boşanma sırasında anne G.K.’ya verildi. Anne G.K.’nın alkol ve sigara bağımlısı olduğunu, psikolojik sorunları bulunduğunu iddia eden çocuk gelişim uzmanı baba A.K. ise bir süre sonra T.K.’yı yurt dışına götürdü. Umman’da çalışan, aynı zamanda UNICEF’in Birleşmiş Milletler temsilciliğinde görevli olan baba, yaşamını 12 yaşına kadar çocuğu T.K. ile yurt dışında devam ettirdi.

Haberin Devamı

Önce kazandı sonra kaybetti

A.K. Umman’da açtığı velayet davasını kazanırken, iki ülke arasında anlaşma bulunmadığı için kazandığı davanın Türkiye’de geçerli sayılmaması nedeniyle Türkiye’de de velayet davası açtı.

Baba A.K.’nın Ankara’da aile mahkemesinde açtığı dava sürerken, çocuğun yaşadığı ülkedeki oturma izni, pasaport süresinin dolması nedeniyle kalktı. A.K. çocuğunun eğitimine devam edebilmesi için, Ankara’daki mahkeme aracılığıyla, pasaport süresinin TMK 346. maddesi uyarınca uzatılması talebinde bulundu. Mahkeme T.K.’nın pasaport süresinin uzatılmasını kabul etti. Ancak aynı gün anne G.K. verilen kararın, cezalandırılması gereken babayı ödüllendirmek olduğuna dair dilekçe verdi. Bunun üzerine hâkim, çocuğun pasaport süresinin uzatılması kararını kaldırttı.

Haberin Devamı

‘Eğitim hakkı yok edildi’

Baba A.K.’nın avukatı Türkay Asma şunları söyleri: “8-9 yıldır çocuk babasının yanında. Orada uluslararası okulda öğrenim görmekte, üç yabancı dil konuşmakta. Baba yaşadığı ülkede çocuğunun velayetini almak için açtığı davayı kazandı. Bu davada inceleme yapan uzmanlar, çocuğun mutlu, huzurlu ve başarılı olduğunu, baba ile yaşamak istediğini tespit etti. Annenin itirazları reddedildi. T.K.’nın eğitimine devam edebilmesi için Ankara’daki mahkemeden pasaport süresinin uzatılması istendi. Mahkeme önce olumlu karar verdi. Malatya’da yaşamasına rağmen kararı aynı gün öğrenen anne buna itiraz etti. Sonrasında T.K.’nın pasaport süresinin uzatılması kararı kaldırıldı. Bugüne kadar çocukların eğitim hakkıyla ilgili tüm istekler aile mahkemelerince olumlu karşılanırken, 12 yaşındaki bu çocuğun eğitim hakkı yok edilmiştir.”