Gündem Öğretmenlerin çoğunluğu LGBTİ’yi hoş karşılamıyor

Öğretmenlerin çoğunluğu LGBTİ’yi hoş karşılamıyor

01.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

“LGBTİ öğrencilere bakış” başlıklı araştırmaya katılan öğretmenlerin  % 20’si LGBTİ’nin günah olduğunu, % 30.5’i LGBTİ olmanın öğrenilen bir durum olduğunu,  % 12.6’sı öğrencisinin LGBTİ olmasından rahatsız olduğunu ifade etti...

Öğretmenlerin çoğunluğu LGBTİ’yi hoş karşılamıyor

İstanbul’da görev yapan öğretmenlerin yaşadığı fiziksel ve psikolojik şiddete yönelik ilginç bir araştırma gerçekleştirildi. Psikolog Serkan Akman, Tülay Karagöz ve Havvane Şama tarafından gerçekleştirilen iki ayrı özel çalışmada, öğretmenlerin şiddet algısı ve öğretmene uygulanan veli, öğrenci şiddeti ile öğretmenlerin okullarda karşılaştıkları psiko şiddet türlerinin haritası çıkartıldı.

Haberin Devamı

Psikolojik Danışman Havvane Şama ise, İstanbul’daki öğretmenlerin LGBTİ öğrencilere bakış açısını araştıran ilginç bir anket gerçekleştirdi. Ankete farklı ilçelerde görev yapan toplam 436 öğretmen katıldı. Çıkan sonuçlar, öğretmenlerin çoğunun LGBTİ öğrencilere karşı belirli bir duyarlılık düzeyleri olduğunu ortaya çıkardı. Öğretmenlerin yüzde 71.8’i LGBT’ye bir hastalık gözüyle bakmadıklarını ifade etti. Yüzde 20’si LGBTİ’nin günah olduğunu, yüzde 30.5’i LGBT olmanın öğrenilen bir durum olduğunu ifade etti. Yüzde 12.6’sı öğrencisinin LGBTİ olmasından rahatsızlık duyarken, sadece yüzde 3’ü LGBTİ olmanın notlarını etkileyeceğini söyledi. Ankete katılanlardan yüzde 19.3’ü öğretmenlerin LGBTİ olmaması gerektiğini, yüzde 23.1’i de kendi çocuklarına eğitim verecek ögretmenin LGBTİ olmamasını tercih ettiğini söyledi. Araştırmayı gerçekleştiren Şama ise, sonuçlar hakkında “Homofobik öğretmenlerin katılım sağlamayı tercih etmedikleri düşünülse de olumsuz ifadelere katılan öğretmen sayısı azımsanmayacak miktarda” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Veli şiddetine’ tepkililer

Aynı ekip tarafından İstanbul’da görev yapan öğretmenlerin yaşadığı fiziksel ve psikolojik şiddete yönelik anket sonuçlarına göre, öğretmenlerin yüzde 88.8’i öğrenciye vuran meslektaşının veli tarafından şidet uygulanmasını doğal karşılamıyor. Öğretmenlerin öğrenciler tarafından maruz kaldıkları şiddet oranları ise yüzde 8.8 fiziksel, yüzde 44.4 psikolojik, yüzde 7.5 cinsel şiddet olarak sıralandı. İstanbul’un farklı ilçelerinde görev yapan 160 öğretmen ile yapılan ankette, öğretmenlerin yüzde 30.6’sı sınıf yönetimi konusunda donanımlı olan meslektaşlarının şiddete maruz kalmayacağını düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 96.3’ü sınıf içerisinde öğrenci tarafından kötü söz söylenmesi durumunda yaptırım gerektiğine inanıyor. Araştırmada öğretmenlerin veliler tarafından maruz kaldıkları şiddet oranları da gün yüzüne çıktı. Buna göre öğretmenlerin yüzde 3.1’i fiziksel, yüzde 36.9’u psikolojik, yüzde 1.9’u da velilerin cinsel şiddetine maruz kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Yarısından çoğu psiko şiddet görmüş

Psikolog Serkan Akman, Tülay Karagöz ve Havvane Şama tarafından İstanbul’un farklı ilçelerindeki okullarda hizmet veren 167 öğretmen ile gerçekleştirilen anketten de oldukça ilginç sonuçlar çıktı. İstanbul’daki öğretmenlerin yüzde 69.5’i meslek yaşamında en az bir kez psiko-şiddete maruz kaldığını söyledi. Öğretmenlerin yüzde 66.7’si öğretmenler arası ayrımcılık yapılmasından, yüzde 65’i yapılan olumlu işlerin takdir edilmemesinden ve yüzde 50’si de saygı kurallarını aşacak şekilde hitap edilmesinden rahatsızlık duyuyor.

Yazarlar