Gündem OLED DEVRi BAŞLADI

OLED DEVRi BAŞLADI

11.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA, bu yıl giyilebilir teknolojiler, televizyonlar ve yeni dizüstü bilgisayar tasarımlarının gövde gösterisine sahne oldu.

OLED DEVRi BAŞLADI

Berlin’de bin 600 şirketin katılımıyla bir haftada 240 bin ziyaretçiyi ağırlayan IFA’da iki Türk devi Vestel ve Arçelik de ilk OLED TV’lerini görücüye çıkardı. Fuarın en güzel atraksiyonlarından biri LG’nin 216 55 inç monitörden inşa ettiği 15 metrelik OLED tüneliydi. Bir pazarlama dehasının ürünü tünelden geçenler uzayda yıldızlara, okyanusların derinliklerinde balinalara eşlik etti.

Bu yıl IFA’da dikkatimizi çeken ürünlerden bazıları şunlar oldu:

Kısıl ses
Kulaklıkta insanı çevre seslerden soyutlayarak müziğe gömen “noise cancelling” özellikli kulaklıkların kralı Bose’nin QuietComfort serisidir. Sony, Bose’yi tahtından etme potansiyeline sahip MDR-1A’yla karşımızda. Kafa şekline göre kişiselleştirilebilen kulaklığın çarpıcı özelliklerinden biri de kulağın üzerine bir elin kapanmasıyla, sesin kısılması ve karşımızdaki kişiyle kolayca iletişim kurabilmemiz.

Sarıp sarmalayan ses
Bang and Olufsen’in BeoSound 1 ve BeoSound 2 hoparlörleri sesi 360 derece vererek sarıp sarmalıyor. Minimalist, sıra dışı tasarımıyla dikkat çeken hoparlör 1.495 dolardan başlıyor.

Ambiyansın OLED’i
TV’lerde OLED teknolojisi bir zaman mutlaka standart olacaktır. Philips de Vestel ve Arçelik gibi ilk OLED TV’sini IFA da görücüye çıkardı. 55 inç’lik 910F, Philips’in önceliklerinden Ambilight 3’e bir katmadeğer gibi ilişmiş. Ambilight’ı biliyorsunuz; TV’nin yanlarında ve arkasındaki LED’lerden yansıyan renkler, izlediğiniz görüntüye atmosferik dokunuşlarda bulunuyor. Bu teknolojinin OLED’le birlikteliği muhteşem sonuç vermiş. Dahili soundbar ve Android TV, cihazı dört başı mamur bir eğlence üssüne çeviriyor.

Kol bilgisayarı
Samsung’un akıllı saat serisi Gear, her yenisinde kendini aşıyor. Daha hacimli ve erkeksi Gear S3, bu ekstra hacmi daha büyük bir batarya ve ekran lehine kullanmış. Evet akıllı bir kol saati ama bu su geçirmez saatin derinliklerinden yetenekli bir kol bilgisayarı çıkıyor.

Buz gibi tablet
LG’nin 29 inç’lik Windows 10’lu bir tabletiyle bütünleşmiş InstaView Door-In-Door buzdolabı, mutfak hayatını iyice kolaylaştırmak için programlanmış. Akıllı kişisel asistan Cortana’yla etkileşime geçebileceğimiz buzdolabı, alışveriş listeleri de yapabiliyor.

Walkman’in altın çağı
Sony’nin Walkman konusundaki ısrarını çok seviyorum. IFA’da tanıtılan yeni Walkman modeli NW-WM1Z, hem fiziği hem de iddiasıyla hipnotize ediyor. Altın kaplamalı walkman, yüksek çözünürlüklü içerik desteğiyle ses meraklılarını mest etse de 3.200 dolar etiketiyle çoğumuzu cep telefonumuzdan inleyen namelere mahkum bırakıyor. Cihaza 2.100 dolarlık harici bir amfi de bağlanabiliyor.

Oyun canavarı
Acer’in oyunlara özel üretilmiş dizüstü bilgisayarı Predator 21X, 21 inç ekranıyla gözlere şenlik. NVIDIA GeForce GTX ekran kartı barındıran Predator, “hardcore” oyuncuları zevkten dört köşe edecek yeteneklere sahip. 2017 başında piyasada; fiyatı açıklanmadı.

Selfie çubuğu ve ötesi
Hesaplı profesyonel drone’larıyla çıkış yapan DJI, bu alanda edindiği birikimi 4K el kamerası Osmo’ya yatırmış, başarısıyla sükse yapmıştı. DJI şimdi Osmo’ya bir kardeş getirdi: Osmo Mobile. Bu cihaz bütünleştiği cep telefonlarını, profesyonel filmler çekebileceğimiz birer kameraya dönüştürüyor. Denge ve stabilizasyon mekanizması, çekim sırasında titreşimlere geçit vermiyor. Cihazın kendi uygulaması panoramik fotoğrafçılığa yeni bir boyut kazandırıyor.

Zeki, çevik ve ahlaklı
IFA bu yıl Lenovo ve Acer’ın ultra ince dizüstü bilgisayarlarının savaşına da sahne oldu. Ancak Lenovo’nun yeni Yoga’sı 910, akrobatik yetenekleri ve şık tasarımının yanı sıra 7. nesil Intel Core işlemcisinin bahşettiği kudretle yılın dizüstü bilgisayarı olmaya aday.

152 ülkeye ihracat

OLED DEVRi BAŞLADI


IFA’da her yıl hatırı sayılır sayıda ziyaretçi çeken Vestel de 3 bin metrelik stantında 730 farklı ürünü sergiledi. Rekortmen ürünleri, OLED TV’si, Sanal Gerçeklik deneyimi ve robot şovlarıyla fuarın dikkat çeken alanlarından biriydi Vestel’inki.
Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan stantı bizzat gezdirerek, şirketin hedeflerini anlattı: “2016’nın durgun ekonomi şartları altında ihracat yaptığımız ülke sayısını 152’ye çıkarıp yüzde 24 büyüme yakalayan bir marka olarak yeni ürünlerimiz ve hizmetlerimizle IFA’da yine büyük ilgi görüyoruz. Avrupa pazarının TV üretiminde ikinci, beyaz eşyada ise ilk 5 üreticisinden biriyiz. Tasarım ve teknolojiyi bir arada en iyi şekilde sunarak tüketicilerimizin tüm beklentilerini karşılamak için çalışıyoruz. Piyasaya sunduğumuz en sessiz çamaşır makinesi, en verimli buzdolabı, en sessiz fırın, tamamen otamatik çamaşır makinesi gibi ürünlerimiz ile müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya odaklandık.”
TV’de yeni çağ
Birkaç yıl önce Vestel’in Manisa’da, belgesellere konu olan mega fabrikasını gezdiğimde, önde gelen Japon markalarının TV kolilerini görünce önce şaşırmış, duyduklarımla gururlanmıştım. O markaların Avrupa pazarına sunduğu ürünleri bu fabrikadan çıkıyordu. Vestel şimdi Toshiba’yla marka lisans anlaşması imzaladığını duyurdu. Anlaşmayla Vestel, Toshiba TV’lerin Avrupa pazarında üretim, satış, pazarlama ve tedarik zinciri gibi faaliyetlerinden de sorumlu olacak.
Vestel’in 65 inç OLED TV’siyse Türk malı diye burun kıvırmanıza izin vermeyecek özellikler barındırıyor. Bu teknoloji, HDR ve V-UHD Wide Color Gamut özellikleri sayesinde “mükemmel siyah” ve “sınırsız kontrast” sağlıyor. Bu televizyon, DTS Trusurround ses desteği ve DTS HD decoderle evleri sinema salonuna çevirme kudretinde. Bütünleşik Netflix, bu TV’yi tadından yenmez kılıyor.
Dünya şampiyonları
Alman bağımsız test kuruluşu VDE tarafından onaylanan rekortmen ürünler arasında Vestel’in en az enerji harcayan, en az su tüketimi yapan, en sessiz ürünleri de var. Çamaşır makinesi, kütüphane ortamından bile sessiz 39 dBA yıkama ses seviyesiyle kayda geçiyor.
4 kapılı French Door segmentindeki buzdolabı akıllı yazılımı sayesinde A+++ ürünlerden yüzde 30 daha az enerji harcıyor. Vestel NYSA bulaşık makinesiyse bir yıkamada sadece 5.4 lt su tüketiyor; Ion-Tech teknolojisi sayesinde çalışmıyor konumda içeriye gönderilen negatif iyonlarla kötü kokuları yok edip, havasız bir ortam oluşmasını engelliyor.