Gündem Ölüme kulaç

Ölüme kulaç

12.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbullular Karadeniz sahilinde çeken akıntı (rip) tehdidiyle karşı karşıya. İki günde 12 kişi boğularak yaşamını yitirdi. Dün Şile sahillerinde, cankurtaransız bölgede halk ölüme meydan okudu.

Ölüme kulaç

Bayram tatiliyle birlikte İstanbullular denize hücum etti. Ancak özellikle Karadeniz’deki çeken akıntı (rip akıntısı) bayram coşkusuna gölge düşürdü. Sadece önceki gün İstanbul’da Şile, Beykoz Riva, Arnavutköy ve Silivri’de 6 kişi boğularak hayatını kaybetti. Dün de aynı bölgede 6 kişi daha hayatını kaybetti. 2 günde toplam 12 kişi yaşamını yitirdi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Twitter hesabından, bayram nedeniyle denize girişlerin artacağını, vatandaşların “çeken akıntı”ya karşı dikkatli olmaları yönünde uyardı. Vali Mutlu da önceki gece saatlerinde bir televizyon kanalında “5 metrelik bir yerde dahi hiçbir problem yokken aniden bir akıntıyla karşı karşıya kalabiliyor ve yüzme bilseniz bile şayet orada bir cankurtaran yoksa hayatınızı kaybedebiliyorsunuz” dedi. Vali Mutlu geçen yıl İstanbul’da 53 kişinin hayatını kaybettiğini, bu yıl ise şu ana kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Dalga var diye
Vali Mutlu’nun tüm uyarılarına rağmen bayramın son günü de İstanbullular Karadeniz sahilinde cankurtaran olmayan yerlerde denize girmeye devam etti.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu dün twitter hesabından 6 kişinin boğulduğunu açıkladı. Önceki gün de 6 kişinin boğulmasıyla iki günde 12 kişi yaşamını yitirmiş oldu. Geçtiğimiz yıl boğulma vakalarının sık sık yaşandığı Şile’de bu yıl her yerde “Bu sahil çeken akıntıların sık görüldüğü bir bölgedir” yazılı tabelalar var. Uyarının yanı sıra akıntıdan nasıl kurtulunabileceği de anlatılıyor.
İstanbul Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’un farklı ilçelerinde dün denize giren 4 kişinin boğulduğu, 2 kişinin kaybolduğu ve bir kişinin ise yoğun bakımda tedavi gördüğü bildirildi. Açıklamada, Sarıyer Rumeli Feneri İle Çetindere arasında Şerife Türkoğlu (45) ve Zehra Oran (41) boğularak hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca Şile Akçakese Köyü Ağız Plajı’nda Nazım Akan (26) ve Şile Merkez Sahil Plajı’nda ise Mehmet Avcı (24) boğularak hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada Berat Eroğlu’nun (10) ise yoğun bakımda olduğu bildirildi. Arnavutköy Karaburun Liman Girişi Mevkii’nde ise Ahmet Korkmaz (22) ve Ramazan Gökçe’nin (12) ise kayıp olduğu belirtildi.

Kurtarmaya çalışırken biri öldü, biri kayboldu

- Beykoz Riva sahili 4 numaralı koyda önceki gün denize giren Selim Hindioğlu (34) ve Mehmet Bıyık (24), 14 ve 15 yaşlarındaki iki kişiyi kurtarmaya çalışırken dalgalara kapıldı. Hindioğlu ve Bıyık çevreden yetişen vatandaşların da yardımıyla iki çocuğu kurtardılar ancak bu sırada kendileri de dalgalara kapılarak gözden kayboldu.
- Şile Ağva’da Kurfallı plajı mevkiinde ise önceki akşam saatlerinde denize giren Mehmet Cansever (58) müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
- Alacalı Köyü Taş İskele mevkiinde yine önceki akşam saatlerinde denize giren 16 yaşındaki Şahin Kocak, boğularak hayatını kaybetti.
- Dün sabah saatlerinde Ağlayankaya Kömür Ayazması mevkiinde denize giren dört kişiden biri olan Mehmet Avcı da, denizde kayboldu.
- Şile’ye bağlı Akçakese Köyü plajında denize giren Nazım Akan (26) da boğularak öldü.

Serinlemeye girip can verdiler
Konya’nın Seydişehir ilçesinde serinlemek için girdikleri gölette boğulan üç öğrenci gözyaşları arasında toprağa verildi. Giresun’da 1, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 2, Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde 1, Ankara’nın Kazan ilçesinde 1, Zonguldak Çatalağzı beldesinde 1, Bursa Gemlik ilçesinde 1, Adana Yumurtalık ve Ceyhan ilçelerinde 2’si kardeş 3, Batman merkeze bağlı Doluca köyünde 1 kişi boğularak hayatını kaybetti (DHA)

5 yılda 4 bin 642 kişi
Bayram sürecince özellikle Karadeniz’de denize girenlerden arka arkaya ölüm haberleri gelirken, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri önergesi üzerine İçişleri Bakanı Muammer Güler, 2008 - 2013 tarihleri arasında Türkiye genelinde deniz, göl ve akarsularda boğularak yaşamını yitirenlerin sayısının 4 bin 643 kişi olduğunu açıkladı. Güler, suda boğularak yaşamını yitirenlerden 4 bin 290’nın Türk, 353’ünün ise yabancı olduğunu kaydetti. (ÖNDER YILMAZ / Ankara)