Gündem Ölümlere yol açan şuruplara dikkat!

Ölümlere yol açan şuruplara dikkat!

12.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afrika’da çocuk ölümlerine yol açtığı belirlenen Hindistan üretimi öksürük şurubuna dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü küresel alarm ilan etti. Uzmanlar, ‘Şurup doğru tedavi yöntemi değil’ diyor...

Ölümlere yol açan şuruplara dikkat

Mert İnan - Hindistan’da üretilen ve içeriğinde etilen glikol ile dietilen glikol ihtiva eden 4 farklı öksürük şurubunun 66 çocuğun ölümüne neden olması korkuya neden olurken, tartışmaları da beraberinde getirdi. Dünya Sağlık Örgütü, Afrika ülkesi Gambiya’da çocuk ölümlerine yol açtığı tespit edilen şuruplar için küresel alarm ilan ederken, söz konusu ürünlerin Hindistan’daki Maiden Pharmaceuticals tarafından üretildiği duyuruldu. 

Haberin Devamı

DSÖ’nün küresel alarm ilan etmesine neden olan ürünlerin Promethazine ağız solüsyonu, bebeklere yönelik öksürük şurupları Kofexmalin, Makoff ile soğuk algınlığı şurubu diye pazarlanan Magrip N olduğu bildirildi. Yaşanan gelişmelerin ardından gözler Türkiye’deki öksürük şuruplarına çevrildi. 

Milliyet’e bilgi veren İstanbul Eczacılar Odası’ndan yetkililer, Hindistan’da üretilen ürünlerin Türkiye’deki eczanelerde satılmadığı bilgisini verirken, uzmanlar ise internette satılan ve glikol ihtiva eden şurup türleri ile propolis vb. ürünlerdeki tehlikelere dikkat çekti. 

Prof. Dr. Elif Dağlı şunları söyledi: “Öksürük şurubunun mantık itibarıyla doğru bir tedavi yöntemi değildir çünkü öksürük bir hastalık değildir. Öksürüğe neden olan hastalığın teşhis edilmesi, ona göre tedavi verilmesi gerekir.” Prof. Dr. Dündar Okan Yıllar, “Yüksek miktarda glikol alınması, karın ağrısı, baş ağrısı, ishal, kusma, böbrekte hasar gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Günümüzde öksürük şuruplarının çok da işe yaradığını düşünmüyorum” dedi. 

Haberin Devamı

Prof. Dr. Erdem Yeşilada da, glikol maddesinin bazı şurup ve propolis ürünlerinde çözelti olarak kullanıldığını, söz konusu maddenin doz aşımı olması durumunda çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, “Glikol, belli dozun üzerine çıkıldığında çocukların karaciğer ve böbrek fonksiyonlarına ciddi zarar verebilir” diye konuştu. 

İnternetten almayın

Ali Erdem (Türk Eczacıları Birliği Merkez Üyesi): “Eczanelerde satılan ilaçların standartları vardır ve mevzuata göre üretilirler. Tüm ilaçlar ilaç takip sisteminden izlenir. Bu nedenle internetten satılan ürünler ile bir takım merdiven altı ürünlerden uzak durulmasını ısrarla söylüyoruz. Türkiye’de eczanelerde satılan öksürük şurupları için böyle bir durum ve risk söz konusu değildir.” 

Prof. Dr. Tayfun Uzbay (Tıbbi Farmakoloji uzmanı): “Eczanelerden alınan ilaçlarda zarar verecek doz aşımı veya yanlış madde söz konusu olmaz. İçeriği belirsiz, sağlık otoritesini onaylamadığı ilaçlar eczanelerde satılmaz.”