Ege Oluşan yıkım 11 şiddetinde

Oluşan yıkım 11 şiddetinde

17.02.2023 - 00:05 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Hasan Sözbilir 10 kenti etkileyen depremlerin yarattığı hasara bakıldığında büyüklük 7.5 üstü olsa da şiddetin 11 olduğunu belirtti. Antakya’nın da deprem açısından ülkenin en riskli bölgesi olduğunu ifade etti.ege

Oluşan yıkım 11 şiddetinde

Türkiye’nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Depremler, yıkımlara, ölüm ve yaralanmalara yol açtı. Afet bölgelerinde incelemelerde bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremlerin yol açtığı yıkıma dikkat çekti. Depremlerdeki büyüklük ve şiddet kavramlarına değinen Sözbilir, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Tablo çok ağır

“Büyüklük deprem sırasında ortaya çıkan enerjinin büyüklüğünü belirtir. Bugüne kadar en büyük deprem 1960 yılındaki Şili depremi. Bu deprem 9.5 büyüklüğündeydi. Bir depremin şiddeti ise depremin insan kaynaklı yapılarla doğal yapılar üzerindeki hasar derecesini anlatır. Roma rakamlarıyla yazılır ve I-XII (1- 12) arasında değişen değerlerle ifade edilir. Kahramanmaraş ve Elbistan depremleri 7.5 üzeri büyüklüğündeydi. Fakat bu depremler XI (11) şiddeti düzeyinde hasar yaptı. Binlerce bina yıkıldı. Altyapı sistemi çöktü. Köprüler yıkılıp, demir yolu rayları hasar gördü. Bölgede büyük ölçekli heyelanlar oluştu. Bu hasarlar deprem şiddetinin 11’e ulaştığını göstermektedir.”

Bilene danışın

Haberin Devamı

Doğu Anadolu Fayı ile Ölü Deniz Fayı’nın kesiştiği coğrafyada Antakya’nın, Türkiye’de deprem tehlikesi açısından en riskli bölge olduğunu sözlerine ekleyen Sözbilir, “Bu nedenle şehrin yeniden yapılandırılmasından önce, yer seçimi ve bina deprem yönetmeliğiyle ilgili mevcut yasa, yönetmelik ve yönergeler yeniden gözden geçirilmelidir. Bunu yaparken, üniversitelerin en üst bilimsel düzeyde sisteme katkı koyması hayati derecede önemlidir” dedi.