Gündem Önce uyarı sonra imha

Önce uyarı sonra imha

28.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Mavi Vatan tatbikatı’ başladı. Senaryo gereği 2 terörist botu, komuta gemisine yaklaşırken uyarıldı. Uyarıya rağmen gemiye yanaşmaya çalışan botlar top atışıyla imha edildi Aksaz Deniz Üssü’nden demir alan filo Doğu Akdeniz’e açıldı. Senaryo gereği teröristlerin kaçırdığı bot etkisiz hale getirildi. TCG Osmangazi’den fırlatılan yerli drone, seri top atışlarıyla vuruldu

Önce  uyarı sonra imha

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın 103 gemiyle 3 denizde gerçekleştirdiği Mavi Vatan 2019 tatbikatının ilk gününde gemiler imkan ve kabiliyetlerini ölçme eğitimi yaptı. Milliyet, tatbikatı TCG Burgazada ve TCG Gaziantep fırkateylerinden izliyor. Tatbikat için Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’ndan Marmara Denizi’ne açılan TCG Burgazada, Türk donanmasının en genç ve modern gemisi olduğu için dikkat çekiyor. Deniz Yarbay Cenk Taşlı komutasındaki 100 metre boyundaki milli korvet, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda 3 yılda inşa edilirken 4 Kasım 2018’de donanmaya katılmıştı. Ana silahı güdümlü füze Harpoon olan gemideki hava savunma sistemi ise Türk mühendislerinin ürünü olan; RAM. Su üstü hava ve kara hedeflerine yönelik 76 mm’lik topu bulunan gemide, ASELSAN’ın geliştirdiği 12,7 mm’lik STAMP (makineli tüfek) yer alıyor. Denizaltı tehditlerine yönelik 4 adet MK 46 ve MK 54 torpido kovanı bulunan gemide, milli torpido aldatma sistemi (Hızır) var. 10 tonluk Seahawk S-70B deniz savaş helikopterinin de yer aldığı gemi, 30 knot hızın üzerine çıkabiliyor.

Haberin Devamı

2400 ton ağırlığındaki gemi tam silah donanımlı olarak tatbikatta yer alırken, su üstü harbi, denizaltı savunma, hava saldırılarına karşı tedbirler ve kara hedeflerine gerçek mermilerle atışlar yapacak. Yüksek süratli insansız su üstü ve hava hedeflerine de atış yapması planlanan TCG Burgazada’da tatbikata savaş alarmında başladı. Senaryo gereği bir gemiyi ele geçirme operasyonu yapan SAT timi TCG Burgazada’da eğitim yaptı. Gemide konuşlu Seahawk helikopterine binen 5 kişilik SAT timi, Fast Rope gerçekleştirdi. Uzun namlulu silahlarla helikopterden inen SAT timinin olası operasyon için hazırlıklarını tamamladığı görüldü. Ayrıca komuta kademesine yaklaşan ve uyarıya rağmen durmayan terörist botları top atışıyla imha edildi.

Haberin Devamı

Önce  uyarı sonra imha

‘Mavi Vatan’ Yunan basınında

“Mavi Vatan 2019 Tatbikatı” Yunan basınında da geniş yer buldu. Yunan gazetelerinde yer alan haberlerde, Türkiye’nin “gövde gösterisi”nde bulunduğuna dikkat çekilirken, tatbikatın Kıbrıs Rum Kesimi’nin Doğu Akdeniz’de tek taraflı doğalgaz arama faaliyetleri sırasında gerçekleştiği vurgulandı.

Önce  uyarı sonra imha

Genç bahriyeliler de katıldı

Tatbikata Deniz Harp Okulu son sınıf öğrencileri de katıldı. Bu yıl 30 Ağustos’ta bahriyeli teğmen olarak donanmanın saflarına katılacak olan Deniz Harp Okulu son sınıf öğrencileri, Mavi Vatan Tatbikatı’nda komutanlarının yanında uygulamalı eğitimlerini icra ediyor. Tuğamiral Hasan Özyurt, tatbikata bilfiil katılan Harbiyelilere de direktifler verdi. Öğrenciler, teorik olarak aldıkları eğitimleri tatbikatta pekiştirme şansı buldu.

Önce  uyarı sonra imha

HEDEFLERE TAM İSABET

Aksaz Deniz Üssü’nden demir alan filo Doğu Akdeniz’e açıldı. Senaryo gereği teröristlerin kaçırdığı bot etkisiz hale getirildi. TCG Osmangazi’den fırlatılan yerli drone, seri top atışlarıyla vuruldu

Jenerik bir senaryoya göre düzenlenen Mavi Vatan-2019 Tatbikatı’nda Marmaris’te bulunan Aksaz Deniz Üssü’ndeki filo, dün sabah saatlerinde demir aldı. Tatbikata Aksaz’dan; 5 fırkateyn, 4 hücumbot, 2 denizaltı, 2 adet mayın avlama gemisi, 1 amfibi çıkarma gemisi, 1 akaryakıt gemisi, 4 adet yeni tip karakol botu, 1 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi, 3 adet yardımcı sınıf gemisi ile SAS, SAT ve Amfibi hücum timleri katıldı. Aksaz’dan nizam sırasına göre ayrılan filoda; TCG Gökova, TCG Gediz, TCG Giresun, TCG Gaziantep ve TCG Gemlik bulunuyor. Tatbikatı, Güney Grup Görev Komutanı Tuğamiral Hasan Özyurt, TCG Gaziantep’ten sevk ve idare etti.

Haberin Devamı

Taranmış kanal

TCG Gaziantep, halatların çözülmesiyle limandan ayrıldı. Buradaki tatbikat, asimetrik tehdit altında limandan çıkış eğitimi ile başladı. Senaryo gereği, teröristler tarafından kaçırılan bir bot, fırkateyn mesafesine girmesinin ardından etkisiz hale getirildi. Mayın avlama gemisi TCG Anamur’un, mayınları temizlemesiyle, fırkateynler taranmış kanaldan limanı güvenli bir şekilde terk etti. Senaryo gereği, tehdit sayılan bir helikopterin tespit edilmesiyle, gemi personeli korunaklı mevkilere geçiş yaptı ve ardından yapılan uyarılarla helikopterin uzaklaşması sağlandı. TCG Gaziantep’te askerler 12.7 mm otomatik tüfek ve MG3 tüfeklerin başında hazır kıta bekledi.

Haberin Devamı

Denizaltı tehdidi

Tatbikat, denizaltı savunma harp eğitimleri ile devam etti. Tehdit oluşturan denizaltılar, milli yapım su altı radar sistemi SONAR ile tespit edildi. Tatbikata, hava savunma eğitim ve atışlarıyla devam edildi. Tatbikata katılan fırkateyn, hücumbotlar ve karakol botları, TCG Osmangazi’den fırlatılan milli üretim Şimşek drone’u 40 mm ve 76 mm seri top atışlarıyla vurdu. Tatbikat ve atış eğitimlerinde hedef olarak kullanılmak üzere TAİ tarafından geliştirilen Şimşek-1, bu tatbikat ile de ilk kez denizden fırlatılmış oldu.