Gündem Orman yangınlarının biri sönüyor diğeri başlıyor

Orman yangınlarının biri sönüyor diğeri başlıyor

16.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sıcak havaların etkisiyle hız kazanan orman yangınlarına dün de yenileri eklendi. Henüz Muğla Milas’taki 160 hektar alanın küle döndüğü orman yangınında soğutma çalışmaları sürerken dün ekipler Kahramanmaraş, Osmaniye, Adana ve Mersin’de orman yangınlarıyla mücadele etti.

MUĞLA DHA, İHA - Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yangın sırasında yaptığı açıklamada “Burada hava çok sıcak. Hava sıcaklığından dolayı havalanından uçakların kalkamadığını söylüyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Bölgede helikopterle inceleme yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının 7 saatte kontrol altına alındığını ve 160 hektarlık alanın zarar gördüğünü açıkladı. Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasında ise, yangının yol kenarına atılan sigara izmariti nedeniyle çıktığı belirlendi. Osmaniye’de dün çıkan orman yangını rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. 7 uçak, 14 helikopter, 63 arazöz, 17 iş makinesi ve 300 personel yangını söndürmeye çalışırken, bölgeye yakın bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı.

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde önceki gün ormanlık alanda çıkan ve ekiplerin müdahalesi ile kontrol altına alınan yangının ardından dün öğle saatlerinde de başka bir ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı. 

Haberin Devamı

Adana’nın Kozan ilçesinde çıkan yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Mersin’in Bozyazı ilçesi Kömürlü-Ağlıca yolu üzerindeki ormanlık alanda çıkan yangın da büyümeden kontrol altına alındı.

‘Uçak neden havalanamadı’ tartışması

BEYZA COŞKUN Ankara - Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın sıcak nedeniyle uçakların havalanamadığı açıklamasına ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Emekli Hava Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, “Bu nasıl bir uçak ki kalkamamış. Uçak neden sıcaktan kalkamasın? O zaman neden yangın söndürme uçağı olsun? Motorları takatsizdir, ondan dolayı kalkamamıştır” dedi. Bu tür acil müdahale gerektiren olaylarda helikopter de kullanılabileceğini söyleyen Karakuş, “Uçak kullanılması çok daha mükemmel olur. Uçak daha fazla su atar. Helikopter atışı tutturamıyor. Onun sebebi de, helikopter daha yüksekten atmak zorunda olduğu için kova, rüzgarda sallanıyor o yüzden tam ateşin üstüne su düşmüyor” diye konuştu.

Havacılık kaynakları ise, “Aşırı sıcak havalarda uçakları yerden kaldırmak bazen daha zordur. Ancak sorun sıcaklığın kendisi veya nem değil. Yolumuza çıkabilecek hava yoğunluğudur. Sıcaklarda hava incelir. İnce hava, uçakların güvenli bir şekilde kaldırılmasını ve inişini zorlaştırır. Bu özellikle daha küçük uçaklar için geçerlidir” değerlendirmesini yaptı.