Gündem Ortaöğretim başarı puanı (OBP) nasıl öğrenilir? OBP nedir, nasıl hesaplanır?

Ortaöğretim başarı puanı (OBP) nasıl öğrenilir? OBP nedir, nasıl hesaplanır?

12.02.2022 - 11:14 | Son Güncellenme:

OBP yani Ortaöğretim Başarı Puanı, adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılır. Üniversiteye yerleşmede gerekli olan OBP ve lise diploma notunu araştıran adaylar, OBP nasıl hesaplanır? sorusunu yöneltiyor.

Ortaöğretim başarı puanı (OBP) nasıl öğrenilir OBP nedir, nasıl hesaplanır

Lise ardından yükseköğrenime başlayacak binlerce aday ortaöğretim başarı puanını sorguluyor. YKS sınavı öncesi öğrencilerin başvuru aşamasında, ortaöğretim başarı puanı (OBP) hesaplama işlemi haberimizde...

Haberin Devamı

OBP NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

OBP yani ortaöğretim başarı puanı, üniversiteye gitmeyi düşünen adaylar için yerleştirme puanının belirlenmesini sağlayan bileşenlerden bir tanesidir. Öğrencilerin lise hayatları boyunca almış oldukları notlar yıllık ortalamaları her sene hesaplanmaktadır. Sonrasında ise dört yıllık lise öğretimi boyunca her yıl alınan ortalamaların ortalamaları alınır. Sonunda da diploma notu elde edilmiş olur.

Diploma notları 100 üzerinden değerlendirilmektedir. 5 ile çarpılan bu diploma notları OBP puanını oluşturmaktadır. En düşük OBP puanı 250 en yükseği ise 500 olarak hesaplanır. Puanların oluşturulması esnasında okul türü dikkate alınmamaktadır. Meslek lisesi ya da fen lisesinden mezun olan bir öğrencinin OBP puanları hesaplamasında bu liselerin hiç bir önemi bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

ÖSYM'nin OBP hesaplama yönergesinde ise şu şekilde belirtiliyor; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminde, adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan Ortaöğretim Başarı Puanları iki aşamada hesaplanır.

1. Aşamada: ÖSYS’ye başvuran her aday için, adayın okulu, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) olarak adlandırılan bir puan hesaplanır.

2. Aşamada ise, adayların OBP’leri mezun oldukları okulların ÖSS başarıları ile ağırlıklandırılarak her aday için Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlıklı olmak üzere 3 Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP-SÖZ, AOBP-SAY ve AOBP-EA) hesaplanır.

Örnek OBP hesaplama:

Ortalama 96 ise:
96*5=480
480*0,12=57,6 - Çıkan sonuç, sınavlardan alınan ham puanlara eklenerek yerleştirme sonucu belirlenmiş olur.

Örnek: TM-1 Yerleştirme Puanı 420+57,6=477.6 olur.