Gündem ÖSYM, IELTS sınavlarının denkliğini iptal etti

ÖSYM, IELTS sınavlarının denkliğini iptal etti

16.02.2014 - 09:29 | Son Güncellenme:

Yabancı dil sınavı IELTS'te usulsüz işlemlerle yüksek puan verildiğini tespit eden ÖSYM, bu sınavın denkliğini iptal etti

ÖSYM, IELTS sınavlarının denkliğini iptal etti

Bazı vakıf üniversitelerinde ÖSYM'nin yaptığı yabancı dil sınavını geçemeyen doçent adaylarına, aynı vakıf üniversitelerinde kurulan IELTS merkezlerinde yapılan sınavlarda soru sızdırılarak usulsüzlük yapıldığı iddiaları sonrasında ÖSYM, IELTS sınavlarının denkliğini iptal etti.

ÖSYM yetkilileri iptal gerekçesi olarak bazı vakıf üniversitelerinde ÖSYM'nin yaptığı yabancı dil sınavını geçemeyen doçent adaylarına aynı vakıf üniversitelerinde kurulan IELTS merkezlerinde yapılan sınavlarda soru sızdırıldığı, kopya çekildiği ve usulsüzlük yapıldığı tespitlerini gösterdi. ÖSYM'nin geçmiş YDS sınavlarında düşük puan alıp bazı vakıf üniversitelerinin IELTS sınavlarında yüksek puan alan doçent adayları ile ilgili de inceleme başlattığı öğrenildi.

TOEFL-CBT DE KALKTI
ÖSYM yaptığı düzenlemeyle IELTS'nin yanı sıra TOEFL-CBT, TOEFLPBT'nin de eşdeğerliliklerini de kaldırdı. Bunun yerine Almanca'da TELC Deutsch GmbH'in, İngilizce'de ise TOEFL-IBT, CPE, CAE, PEARSON PTE eşdeğer olarak kabul edilecek.

ÖSYM BY-PASS TAKTİĞİ
İddialara göre İngiltere merkezli yabancı dil seviye tespitinde Mevlana, Melikşah, Turgut Özal ve Koza-İpek Üniversiteleri de sınav merkezi olarak hizmet veriyor.

Haberin Devamı

Kaynak: Sabah