Gündem ÖSYM kopyaya karşı kadrolu uzman alacak

ÖSYM kopyaya karşı kadrolu uzman alacak

20.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

ÖSYM kopya ve şifre iddiaları üzerine, yapacağı sınavların sorularını hazırlatmak için kadrolu eleman almaya karar verdi. Soru kadrosunda din adamından doktora, felsefeciden diş hekimine kadar her alanda uzmanlar yer alacak

ÖSYM kopyaya karşı kadrolu uzman alacak

KPSS’de ortaya atılan kopya ve ÖSS’deki şifre iddialarının ardından merkezi sistemle yapılan sınavlarda değişikliğe giden ÖSYM’nin yeni düzenlemesine göre, sınav sorularını din adamından doktora, felsefeciden diş hekimine kadar pek çok uzman hazırlayacak. ÖSYM’nin düzenleyeceği uzman yardımcılığı giriş sınavına katılacakların 35 yaşını geçmemiş olması gerekecek. Sınavı kazananlar ÖSYM’de çalışabilmek için mal bildiriminde bulunmak zorunda olacak.
Resmi Gazete’de yayımlanan ÖSYM Uzman ve Uzman Yardımcılığı Sınav, Atama, Yetiştirilme, Görev ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”, ÖSYM uzman yardımcılarının mesleğe alınma, yetiştirilme, tez ve yeterlik sınavları, uzmanlığa atanma usul ve esasları, uzman ve uzman yardımcılarının çalışma usul ve esaslarıyla görev, yetki ve sorumluluklarını düzenliyor.

35 yaş ve altında olacak
Uzman yardımcıları, mesleğe giriş sınavıyla alınacak. Giriş sınavı, KPSS sonuçlarına göre yazılı ve sözlü sınavdan oluşacak. Sınavı, ÖSYM yapacak. Yazılı sınav, başkanlık tarafından klasik veya test ya da klasik ve test yöntemiyle basılı veya elektronik ortamda yapılabilecek.
Yazılıda, sınav soruları komisyon tarafından hazırlanacak veya hazırlatılacak. Uzman yardımcılığı giriş sınavına 35 yaşını doldurmayanlar başvurabilecek. Başvurular sınav başvuru formuyla elektronik ortamda yapılacak.

Sınav komisyonuna sınırlama
Giriş sınavının yapılması, sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve itirazların incelenerek karara bağlanması komisyon tarafından yapılacak. Komisyonun başkan ve üyeleri, boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımlarının veya evlatlıklarının katıldığı sınavda görev alamayacak.
Yazılı, meslek veya yabancı dil bölümlerinin her biri için 50 puandan az olmamak üzere ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden bu iki sınavın aritmetik ortalamasına göre değerlendirilecek, en yüksek puandan başlamak üzere sıralanacak. Bu sınavdan 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan adaylardan; en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere atama yapılacak kadro sayısının en fazla dört katına kadar aday sözlü sınava çağrılacak. Sonuçlar 30 günde ilan edilecek.

Mal bildirimi istenecek
Uzman yardımcılığı giriş sınavını kazananlar, sabıka kaydına dair yazılı beyanı, sağlık açısından görevini devamlı yapmasına engel bir durumu olmadığına ilişkin yazılı beyanı, erkek adaylar için askerlikle ilişiği olmadığına dair yazılı beyanı, mal bildirimi ve fotoğrafla başvuracak, durumlarına uygun uzman yardımcısı kadrolarına atamaları yapılacak.
Tezini savunan ve yeterlilik sınavında başarılı olan uzman yardımcılarının uzman kadrolarına atanabilmeleri, KPDS’de asgari (C) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından bunlara denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye yeterlik sınavından itibaren en geç 2 yıl içinde sahip olma şartına bağlı olacak.

Sınav sorusu hazırlamak
Uzman ve uzman yardımcılarının bazı görevleri şunlar:
“Sınav sorularını oluşturmak, ölçmek ve değerlendirmek. Sınav ölçme, değerlendirme ve yerleştirme işlemlerine yönelik inceleme ve araştırmalar yapmak, ulusal ve uluslararası gelişmeleri izlemek. Sınav işlemlerine yönelik yeni sistemler geliştirmek. Sınav sonuçlarını istatiksel yöntemlerle analiz etmek. Başkanlığın hizmet kapasite ve kalitesinin artırılması çalışmaları yapmak, hazırlanmakta olan çalışmalara katılmak.”

Dini eğitimden felsefe eğitimine
Uzman yardımcılığı giriş sınavına başvuracakların mezun olması gereken bazı bölümler şöyle:
Avrupa Birliği İlişkileri, Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilgisayar Mühendisliği, Biyokimya, Coğrafya, Çeviribilim, Diş Hekimliği, Dünya Dinleri, Ekonomi, Gerontoloji, Grafik, Hukuk, İktisat, İlahiyat, İletişim, İngiliz Dil Bilimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, İstatistik, İşitme Engelliler Öğretmenliği, Maliye, Matematik, Pazarlama, Psikoloji, Resim, Sanat Tarihi, Siyaset Bilimi, Sosyoloji, Tarih, Fizik, Tasarım, Tezhip, Tıp, Türk Dili ve Edebiyatı, Elektrik Mühendisliği, Felsefe, İşletme, İletişim, Kamu Yönetimi, Yazılım Mühendisliği, Üstün Zekalılar Öğretmenliği, Yaygın Din Öğretimi ve Uygulamaları, Endüstri Mühendisliği, Enformasyon Teknolojileri.”

Yazarlar