Gündem ÖTV indirimi nedir? ÖTV indirimi hangi tarihe uzatıldı?

ÖTV indirimi nedir? ÖTV indirimi hangi tarihe uzatıldı?

21.03.2019 - 18:01 | Son Güncellenme:

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile ilgili müjdeli haber geldi ve 31 Mart'ta sona ereceği açıklanan ÖTV indirimi tarihi uzatıldı. Peki Özel Tüketim Vergisi indirimi hangi tarihte sona erecek?

ÖTV indirimi nedir ÖTV indirimi hangi tarihe uzatıldı

Milyonlarca vatandaşımızı yakından ilgilendiren ÖTV indirimine ilişkin Cumhurbaşkanlığı'ndan oldukça önemli bir son dakika açıklaması geldi. Peki ÖTV indirimi ne zaman sona erecek?

ÖTV İNDİRİMİ NE ZAMAN SONA ERECEK?

Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen son dakika açıklamasına göre Tapu harçlarında vergi indirimleri uzatıldı. Daha önce 31 Mart'ta sona ereceği belirlenen ÖTV ve KDV indirimlerinin Cumhurbaşkanlığı kararı doğrultusunda 31 Aralık'a kadar uzatıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen son dakika bilgisine göre Tapu harçları, ÖTV ve KDV indirimleri 9 ay uzatıldı.

Daha önceden 31 Mart'ta sona ereceği belirtilen ÖTV ve KDV indirimleri 31 Aralık'ta sona erecek.

ÖTV İNDİRİMİ NEDİR?

Özel tüketim vergisi (ÖTV), belirli mal ve ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. Bu verginin amacı lüks tüketim mallarının, çevreye ve insan sağlığına zarar veren mal ve ürünlerin kullanılmasını azaltmaktır. ÖTV ilk olarak 2002 yılında 4760 kanun sayısı ile kabul edilmiştir.

ÖTV alınan ürünler hangileridir:

Lüks mallar, lüks araba, mücevher, kürk
Sağlığa zararlı mallar ve ürünler alkollü içecekler ve tütün mamulleri
Çevreye zararlı ürünler, fosil yakıtlar (benzin, kömür) bazı kimyasal maddeler
otv-indirimi

Haberin Devamı

ÖTV İndirimine tabi durumlar hangileridir:

Yurt dışında bir müşteriye teslimi yapılan ve gümrük bölgesinden çıkan mallar ÖTV istisnası kapsamındadır.
Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı için alınan mallar.
03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T. İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından ve 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T. İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından, beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı da ÖTV’den muaftır.
Aynı zamanda biyodizelin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından biyodizel üretimi için verilen “işleme lisansı” sahibi firmalar tarafından, yalnızca ‘Türkiye’de üretilen’ tarım ürünlerinden elde edilmesi kaydıyla ve motorin ile harmanlanmak üzere, rafinerici ve dağıtıcı firmalara tesliminde ÖTV tutarı sıfıra indirildi.
Özel Tüketim Vergisine tabi malların, yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde ödenen vergi, Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslara göre ödenecek vergiden indirilir.
otvden-nasil-faydalanilir

Haberin Devamı

ÖTV indiriminden faydalanarak araç alımı:

ÖTV indirimli araç almak için iki durum söz konusudur.

Engel sahibi kişinin “H sınıfı ehliyet alır, özel donanımlı araç kullanır” ibaresine sahip bir sağlık raporu varsa, sürücü aracını sadece kendisi kullanabilir. Bir başka yakınının aracı kullanması durumunda cezai müeyyideler uygulanır.
Engel sahibi kişinin “H sınıfı ehliyet alır, otomatik vitesli araç kullanır” ya da sadece “H sınıfı ehliyet alır” ibaresine sahip bir sağlık raporu varsa, araç engelli şahsın dışında kalan yakınlar tarafından da kullanılabilir.