Gündem ‘Oy zarfları kaldırılsın’

‘Oy zarfları kaldırılsın’

22.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, “Seçim güvenliği açısından dünyanın en iyilerinden birisiyiz” dedi. Seçimlerle ilgili yeni uygulama önerilerinde bulunan Güven, oy zarflarının kaldırılması tavsiyesinde bulundu.

‘Oy zarfları kaldırılsın’

Görev süresinin dolmasıyla 24 Ocak’ta YSK Başkanlığı’ndan ayrılacak olan Güven, 7 yıllık görev süresini değerlendirdi, soruları yanıtladı. YSK Başkanlığı’na 24 Ocak 2013’te 6 yıllığına seçildiğini hatırlatan Güven, daha sonra süresinin bir yıl uzatıldığını, 24 Ocak 2020’de 7 yıllık süresini tamamlayacağını aktardı. Güven, görevde bulunduğu sürede 2 Cumhurbaşkanlığı, 3 milletvekilliği, 2 mahalli idareler seçimi, bir de halk oylaması olmak üzere 8 seçim yapıldığını, seçimlerin sağlıklı, güvenilir şekilde yapılması için gayret sarf ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘YSK hazır’

Güven, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de seçim ne kadar tartışılırsa tartışılsın seçim güvenliği açısından dünyanın en iyilerinden birisiyiz. Bizim gibi siyasi partiler eliyle seçim yapıp da bunu tarayarak birleştiren, itirazları siyasi partilerin üyelerinin olduğu yerlerde değerlendiren başka bir ülke yok. Biyometrik kimlik uygulamasına bizim de geçmemiz gerekir. YSK buna hazır. Yurt dışındaki seçmenler istediği yerde, seçim günü bulunduğu bölgede oy kullanma imkanına sahip. Bu uygulamanın Türkiye’de de yapılabilir. YSK böyle bir uygulamayı yapmaya hazır. Altyapımız hazır” dedi.

‘Zarflar gereksiz’

Seçimlerle ilgili yeni uygulama önerileri de sunan Güven, oy zarflarının kaldırılması tavsiyesinde bulundu. Türkiye’de iptaller konusunda en büyük sıkıntılardan birisinin kapalı oy zarflarından kaynaklandığının altını çizen Güven, “Dünyanın birçok yerinde zarf uygulaması kaldırıldı. Yasal mevzuat değişikliğiyle, sandıkların dışarıdan içerisi görünmeyecek şekle getirilmesi suretiyle zarfın kaldırılması gerekir. Böylece, zarflar nedeniyle oyların iptali ortadan kalkar. Dünyanın hiçbir yerinde artık bu yok. Bunun düzeltilmesi gerekir” diye konuştu.