Gündem Özkök, Örnek dosyasını terfiye kadar tuttu

Özkök, Örnek dosyasını terfiye kadar tuttu

06.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sanık Hâkim Albay Eryüksel, bir soruşturma sırasında eline Özden hakkında iki belge geçtiğini ve bunları Genelkurmay’a gönderdiğini belirtti, ‘İşleme konulsaydı Özden Paşa, Deniz Kuvvetleri Komutanı olamazdı’ dedi

Özkök, Örnek dosyasını terfiye kadar tuttu

Balyoz davasının dünkü 56. duruşmasına ise Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Çetin Doğan ve MHP’den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan’ın da aralarında bulunduğu tutuklu 149 sanık ile tutuksuz sanıklardan 4’ü katıldı.
Duruşmada savunması alınan tutuksuz sanıklardan Deniz Hakim Albay Ali Cengiz Şirin, 28 yıllık meslek hayatı boyunca doğruluktan ayrılmadığını, yasal ve yasa dışı hiç bir oluşumda bulunmadığını belirterek, “Askeri hakim olarak sanık sandalyesinde yer almak onurumu ziyadesiyle zedelemiştir. Darbeci olmadığımı ispatlamak bile bana zül gelmiştir” dedi. Şirin, 5-1. Ordu Komutanlığı’nda düzenlenen seminere de katılmadığını sözlerine ekledi.

Eryüksel-Özden atışması
Duruşmaya tutuksuz sanık Hakim Albay Cumhur Eryüksel ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek arasındaki tartışma damgasını vurdu. Eryüksel bir soruşturma sırasında sanık Ösden Örnek hakkında eline geçen belgeleri Genelkurmay Başkanlığı’na gönderdiğini belirterek şunları söyledi:
“Deniz Kuvvetleri’nde savcı yardımcısı olarak 2001 tarihinde bir ihale usulsüzlüğüne ilişkin soruşturma yaptım. Bu soruşturma sırasında o dönem Donanma Komutanı olan Özden Örnek ile ilgili notların olduğu 2 defter elimize geçti. Amiral ve generallerle ilgili soruşturma genişletme yetkimiz olmadığı için bu 2 defteri ayırarak gereğini yapılması için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na gönderdim. Deniz Kuvvetleri Komutanı (DKK) Bülent Alpkaya, evrakı 7 Haziran 2002 tarihinde Genelkurmay Başkanı‘na gönderdi. Ağustos 2002’de Genelkurmay Başkanı olan Hilmi Özkök, Ağustos 2003’teki YAŞ’a kadar elinde tuttu ve Özden Paşa Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu. Hilmi Özkök, soruşturma izni verseydi, Özden Paşa DKK olamaz, Bülent Alpkaya’nın görev süresi uzardı.”
Özden Örnek’in günlüklerinde bu durumun anlatıldığını belirten Eryüksel, “Özden Örnek ile aram iyi olsa, beni İstanbul’a göndermez, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Başsavcısı yapardı. Ben onun adamı değilim ki” dedi.

‘Ben haklı bulundum’
Eryüksel’in bu sözlerine tepki gösteren Örnek, “Ben günlükleri savunmamda reddettim. Sorgulamanızda önemli şeyler söylediniz. Bunları anlatmada maksadınız neydi?” diye sordu.
“Eksik bilgiler verilerek hakkımda yanlış imajlar uyandırılıyor” diyen Örnek, hakkında “Tolga Örnek’in üniversite parası dönecek” ve “Sevil Hanım’ın Paris masrafları ödenecek” içerikli iki notla ilgili iddialar olduğunu söyledi. Oğlu Tolga’nın Amerika’da “full” burslu okuduğunu söyleyen Örnek, eşi Sevil Hanım’ın hayatında Fransa’ya gitmediğini belirtti. Ayrıca söz konusu iddialarla ilgili Genelkurmay Başkanı’na giderek 2 kez görüştüğünü ve Genelkurmay Başkanı’nın kendisini haklı bulduğunu ifade etti.
Örnek’e cevaben, yolsuzluk soruşturması ile Balyoz davasını ilişkilendirmeye çalışmadığını söyleyen Eryüksel, Özden Paşa hakkında suç duyurusunda bulunması nedeniyle aralarının iyi olmadığını, suçlamalar doğru bile olsa kendisini özel planlarına dahil etmeyeceğini söyledi.

Başkana teşekkür etti
Başkan Ömer Diken bu sırada araya girerek Özden Örnek’e “Günlüklerle kabul etmediniz. Ayrıca burada sözü edilen soruşturma yargılama konusu değil. Yargılama konusu 2002-2003 tarihindeki oluşum içinde olup olmadığınız. Mahkeme, değerlendirmesinde diğer konuya göz önüne almaz” diye açıklamada bulundu.
Örnek Başkan’ın bu sözleri üzerine teşekkür ederek yerine oturdu.

‘Millet iradesine saygı’
Son savunmayı emekli askeri savcı Emin Hakan Özbek yaptı. Özbek, 28 Şubat dahil tüm darbelere karşı olduğunu söyledi ve millet iradesi ile seçilen partiye herkesin saygı duyması gerektiğini belirtti. Teslim olmayan emekli Orgeneral Ergin Saygun dışındaki davadanın tüm sanıkları ifade vermiş oldu.