Gündem Para cezası ödememek için cezaevine dönecekler!

Para cezası ödememek için cezaevine dönecekler!

05.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Denetimli Serbestlik Yasası’nın kabul edilmesinin ardından, cezaları daha önce paraya çevrilen bazı hükümlüler, para cezasını ödememek için cezaevine dönüp yasadan yararlanarak tekrar çıkmak istiyor

Para cezası ödememek için cezaevine dönecekler

Denetimli Serbestlik Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle aldıkları hapis cezaları para cezasına çevrilenler para ödememek için cezaevine girmek istiyor. Cezasını taksitlendirenler veya ödemeye başlamayanlar cezalarının hapis cezasına çevrilip, cezaevine girdi çıktı yaparak denetimli serbestlikten yararlanmayı planlıyor. Konya’da biri 6 diğeri de 7 bin lira adli para cezasına çarptırılan iki vatandaş bu yöntemi deneyecek ilk hükümlülerden.
24 Ocak 2013 tarihinde kabul edilen 6411 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümlülerin denetimli serbestlikle tahliyeleri için “açık ceza infaz kurumunda cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçirme” şartını kaldırınca binlerce mahkuma tahliye yolu açıldı. Yeni düzenlemeyle 6 aylık açık cezaevi şartı da 2015 yılına kadar kaldırıldı. Yani bir kişi, 2015 yılına kadar kesinleşmiş 1 yıl 6 ay veya daha az hapis cezasına çarptırılırsa, cezaevine girdi çıktı yapılarak serbest kalabilecek.

Ödeyecek gücüm yok
Bu düzenleme hapis cezası para cezasına çevrilenleri de harekete geçirdi. Konya’nın Ilgın ilçesinden iki vatandaş adli para cezasını ödememek için yasadan yararlanmak amacıyla savcılığa başvuru yapmaya hazırlanıyor. Onlardan biri Halil Dilber. 7 bin lira adli para cezasının bugüne kadar 2 bin lirasını ödediğini belirten Dilber, Denetimli Serbestlik Yasası’ndan sonra kalan borcunu ödemeyeceğini ifade etti. Dilber, “Karıştığım bir kavgada adam yaralamak suçundan 10 ay hapis cezası aldım. Sonra bu ceza paraya çevirildi. Denetimli Serbestlik Yasası çıkınca öğrendim ki bu borcu ödememe gerek yokmuş. Borcumu ödeme günüm zaten geçti. Savcılık beni ödeme yapmadığım için hapse götürdüğünde denetimli serbestlik yasasından faydalanmak istediğime ilişkin infaz savcılığına dilekçe vereceğim. Yasaya göre de en fazla 2 gün için de çıkarım” diye konuştu.
Ruhsatsız silah taşımaktan 10 ay hapis cezasına çarptırılan Vehbi Tuzcu da “Borcumun bir kısmını ödedim ancak geri kalanını ödemeyeceğim. Beni hapishaneye götürmelerini bekliyorum. Yasalara göre nasılsa çıkacağız?” dedi.

Haberin Devamı

TUTUKLU VEKİL IRMAK
Babasının cenazesine ‘kısıtlı izin’le yetişemedi

Diyarbakır’da görülen KCK/TM ana davasında tutuklu yargılanan BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak’a, önceki gün babasının vefat etmesi üzerine cenazeye katılması ve taziyeleri kabul etmesi için 2 gün izin verildi.
Bu sabah Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden çıkan Irmak, Mardin’in Kızıltepe İlçesi’ne gitti. Kızıltepe’de bulunan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Irmak’ın aldığı 2 günlük izin ardından dün sabah Kızıltepe’ye geldiğini söyledi.
Aydoğan, Irmak’a Kızıltepe’de evlerinin önünde taziyeleri kabul için izin verildiğini; ancak cenazenin Derik İlçesi’ne bağlı Başaran Köyü Direkli Mezrası’nda defnedileceği için, Irmak’ın buradaki cenaze törenine katılması için de girişimlerini sürdürdüklerini söyledi.
Ancak Milletvekili Irmak, babasının toprağa verildiği Derik’in Direkli Köyü’ne mahkemenin kısıtlı izin vermesi nedeniyle gidemedi. Yanında sürekli uzun namlulu askerlerin bulunduğu Milletvekili Irmak, babasının evinin önünde bir süre sorunun çözülmesini bekledi.
Cenaze Direkli Köyü’ne götürülürken, Irmak izin işlemleri tamamlanmadığı için Kızıltepe’de kaldı. İzin işlemlerinin tamamlanmasının beklendiği sırada Selma Irmak annesi Emine Irmak’ın elini sıkıca tutarak teselli etmeye çalıştı.
MARDİN DHA