Gündem Pediatrik cerrahinin görevi nedir?

Pediatrik cerrahinin görevi nedir?

30.04.2018 - 11:58 | Son Güncellenme:

Pediatrik cerrahi (çocuk cerrahisi) bilinenin aksine yetişkin cerrahisi ile aynı şekilde değerlendirilmektedir. Çocuk cerrahisi, yetişkin cerrahisinin minyatür hali olarak ifade edilmektedir. Fakat bu yanlış bir tanımlamanın ötesine geçmemektedir.

Pediatrik cerrahinin görevi nedir

Çocuk cerrahisi tamamen çocuklara özgü olan, yetişkin cerrahisinden tamamen farklı bir tedavi alanıdır. Çocukların sağlıkla ilgili sorunlarının yaşa bağlı, fiziksel ya da psikolojik olarak ele alınması gerektiği unutulmamalıdır. Çocuk cerrahisini yetişkin cerrahisinden ayıran en önemli özellik ise çocuk cerrahisinin, çocuklarda görülen cerrahi hastalıkların tedavisi ve teşhisi konusunda eğitim ve yetki almış doktorların çalışma alanı olduğudur.

Haberin Devamı

Pediatrik cerrahinin ilgilendiği konular nelerdir?

Çocuk cerrahisinin tedavi ve teşhis aşaması dâhilinde ilgilendiği alanlar oldukça fazladır. Çocuk cerrahisi; bebeklere, çocuklara ve ergenlere yönelik hizmet sağlamaktadır. Bu durum genel ve özel hizmet olarak da çeşitlendirilebilir. Çocuk cerrahisi hekimlerinin en önemli özelliği çocuk hastalıkları ile ilgili uzmanlaşmış olmalarıdır. Çocuk cerrahisi; onkoloji, yoğun bakım, yeni doğan ünitesi, travma ve patoloji bölümleri dâhilinde ortak çalışmalar yürütmektedir. Bu nedenle en doğru kararı uzman çocuk cerrahileri belirlemektedirler. Çocuk cerrahlarının uzmanlık alanları çocuk hastalıkları üzerine oldukça geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Bunlar sırası ile:

Haberin Devamı

· Laparaskopik cerrahi

· Çocuk onkolojik cerrahisi

· Fötal tanı ve tedavi

· Doğumsal anomalilerin tedavisi

· Travmalı çocuk hastaların tedavisi

· Çocuk göğüs cerrahisi gibi önemli alanları kapsamaktadır. Çocuk cerrahisi hekimleri bu alanlarda son derece uzmanlaşmışlardır. Çocuk hastalıklarında doğru hekim seçimi kadar doğru alan seçimi de önem taşımaktadır.

Çocuk cerrahisi doktorlarının iletişim bilgilerine nasıl ulaşılmaktadır?

Hekimler çocuk cerrahisi alanında 6 yıl eğitim gördükten sonra cerrah olarak görevlerine başlamaktadırlar. Normal cerrahiden ayrılmalarının sebebi ise çocuk hastalıkları üzerinde uzmanlaşmış olmalarıdır. Çocuk cerrahisi doktorları diğer alanlara göre belirli sayıda bulunmaktadır. Çocuk cerrahisi doktorlarına ulaşabilmek ve iletişim kurabilmek için görev yaptıkları hastaneyle iletişime geçilmelidir. Aynı zamanda internet ortamında yapılan çalışmalarda her doktorun bir özgeçmiş yazısı ve doktoru tanıtıcı sayfası bulunmaktadır. Sağlıklı bilgi verdiğine kanaat getirilen siteler vasıtası ile çocuk cerrahisi doktorlarına ve onlar hakkındaki bilgilere ulaşabilmek mümkün olmaktadır.