Gündem Peru hakkında bilinmesi gerekenler

Peru hakkında bilinmesi gerekenler

25.04.2018 - 12:07 | Son Güncellenme:

Güney Amerika’nın kıyısında bulunan Peru kıtanın üçüncü büyük ülkesidir. Gerek konumu gerekse de kültürü dolayısıyla ülkemiz insanına bir hayli uzak olan Peru keşfedilmeyi bekleyen bir ülkedir. Alışılagelmiş rotalardan sıkılıp daha orijinal ve farklı yerlere seyahat etmek istiyorsanız Peru seçeneğini göz ardı etmemelisiniz.

Peru hakkında bilinmesi gerekenler

Peru

Haberin Devamı

Peru yakın geçmişte İspanya Krallığı’nın sömürüsü bir ülkeyken bağımsızlığını 1821 yılında kazanmıştır. Peru'nun başkenti Lima'dır. Resmi dilleri ise İspanyolca, Aymaraca, Keçuva'dır. Ülkedeki dini inanca bakıldığında %81 Katolik, %12 Evangelical Protestanlığına %7’sinin ise diğer dinlere inandığı görülmektedir. İklim şartları açısından son derece zengin olan Peru dünyada en fazla iklimin bir arada görüldüğü ülke olarak düşünülmektedir. Öyle ki, 32 iklimin 30’unun bu ülkede görüldüğü söylenmektedir. Ülke pek fazla denk gelinmeyen çeşitliliğe ve servete sahiptir. Özellikle İnka medeniyetine ev sahipliği yapması, antik çağlardan kalan arkeolojik mirasları, sömürge mimarileri, mutfağı, doğal kaynakları ile birbirnden zengin kültürleri bir arada bulundurmaktadır. Fakat bu kadar doğal kaynak ve turizm açısından çeşitlilik gösteren ülkede yoksulluk sınırı %25’tir.

Haberin Devamı

Önceden tecrübe ettikleri sömürgecilik faaliyetlerinden dolayı milliyetçiliğin gelişmiş olduğu bir ülkedir. Peru’da çeşitli festivaller ve yerel kutlamalar yapılmaktadır. Ayrıca rafting, binicilik, ATV, yamaç paraşütü gibi adrenalin içeren sporlar da yapılmaktadır. Ziyaret edilmesi gerekilen yerlerden birisi de İnka medeniyetinin kalıntılarının bulunduğu And Dağları’dır. Peru’ya ziyaret etmeden önce A,B, tetanos, kuduz, sarıhumma, tifo, menenjit, difteri aşılarının vurulması elzemdir.

Peru kültürü

Perulular sıcakkanlı, yardımsever ve arkadaş canlısı bir ulustur. Şehir içinde rahatlıkla otobüs veya taksiye binebilirsiniz. Herhangi bir tehlikeli durumla karşılaşmanız çok düşük bir ihtimaldir. Ayrıca ulaşım için bisiklet kiralamak da mümkündür. Otobüsleri durdurmak için el işareti yapmanız gerekmektedir. Ayrıca inmek için de seslenmeniz gerekmektedir. Turistik yerler ve şehir merkezlerinde kart kullanabilme olasılığınız vardır fakat küçük kasabalarda kartınızın geçerli olmama gibi bir durum da söz konusudur. Peru’da alışveriş sırasında pazarlık yapmak oldukça yaygındır. Peru’da yerlilere “indio” veya “indios” demek hoş karşılanmamaktadır.

Haberin Devamı

Peru mutfağı

Peru mutfağı Kızılderili ve İspanyol geleneğinden etkilenmiştir. En çok kullandıkları gıda pirinçtir. Tavuk, domuz, sığır, koyun etini de oldukça fazla tüketmektedirler Peru yemekleri oldukça baharatlı ve ağırdır. Midesinde rahatsızlığı olan kişilerin bu duruma dikkat etmeleri gerekmektedir.