Gündem Pestisit nedir, pestisitin insan sağlığına zararları nelerdir?

Pestisit nedir, pestisitin insan sağlığına zararları nelerdir?

25.04.2018 - 12:09 | Son Güncellenme:

Pestisit, geçmişten günümüze birçok besin maddesini zararlı haşeratlardan korunmak adına kullanılmakta olan kimyasal maddelerin karışımı olarak adlandırılmaktadır. Geçmişte özellikle eşek arıları, pire gibi haşeratların insan ve bitkiler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak adına kullanılmakta olan bu kimyasal milattan önceki yıllarda kullanılmaya başlanmıştır.

Pestisit nedir, pestisitin insan sağlığına zararları nelerdir

Özellikle tarım alanında kullanılmakta olan bu kimyasal ilaç ülkemizdeki tarımsal ürünleri zararlı maddelerden korumak adına oldukça büyük bir önem içermektedir.

Haberin Devamı

Zararlı maddeler arasında böcekler, yabani otlar, memeli hayvanlar, yırtıcı kuşlar, solucan ve mikrobik özellik taşıyan hayvan türleri gibi türler yer almaktadır. Bu türlerin besinlere verdiği zararı minimize etmek adına farklı pestisit türleri üretilmiştir. Bu türler arasında bulunan insektisit haşeratlara karşı kullanılmakta iken, funguist türü yabani mantarlara karşı kullanılmaktadır. Rodentisit türü ise besinlere en çok zararı dokunmakta olan kemirgenlere karşı kullanılmaktadır.

Pestisit’in tarihi kökeni

Milattan önceki yıllarda kullanılmaya başlanmakta olan bu kimyasal öncelikle bazı hayvanlar üzerinde denenerek bu günlere getirilmiştir. Geçmişte pestisit maddesi olarak kullanılmakta olan temel maddeler arsenik ve kükürt olarak bilinmektedir. Zaman geçtikçe her alanda olduğu gibi zirai alanda da gelişmeler meydana gelmiş ve bu maddeler yerini nikotin kökenli maddelere bırakmışlardır. En son kullanılmakta olan pestisit maddesi ise kurşun ve civa olarak belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Pestisit’in faydaları

Günümüzde kullanılmakta olan zirai ilaçların ana maddesini oluşturan pestisit’in özellikle tarım alanında oldukça büyük faydaları bulunmaktadır. İnsanların tüketmekte olduğu birçok besin maddesini üretim aşamasından, satış aşamasında kadar her alanda zararlı maddelerin ulaşımından korumaktadır. Bunun yanı sıra besin maddelerinin düzenli büyümesinde de etkili olmaktadır. Böylelikle organik olarak yetiştirilmekte olan besinlerin tüketimi sağlanmaktadır. Zararlı tüm maddelerden uzaklaştırılmış olan besinler, taze ve doğal görünümü ile tezgâhlarda yerlerini almaktadırlar.

Pestisit’in insanlara olumsuz etkileri

Zirai ilaç kadrosunda yer almakta olan bu kimyasal insan sağlığını tehdit edici niteliktedir. İçerisinde yer almakta olan birleşenler, bu kimyasala maruz kalan çoğu canlı üzerinde çeşitli hastalıklara yol açabilmektedirler. Besin maddeleri üzerindeki zararlı bakterilerin yok olması için uygulanmakta olan bu ilacın etkilerinin besinler üzerinde kalması ve canlıların bunları tüketmesi sonrasında birçok hastalık belirtisi baş göstermektedir. Çoğunlukla genetik hasarlar başta olmak üzere, karaciğer ve böbrekler ciddi hasarlar meydana getirmektedir. Ayrıca kan hücreleri gibi alanları da olumsuz etkilemektedir.