Gündem Peygamberler şeceresine paha biçilemiyor

Peygamberler şeceresine paha biçilemiyor

31.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Antika dükkânında ele geçirilen 8 metrelik el yazmasında Hz. Adem’den Hz.Muhammed’e kadar tüm peygamber soyları var. Eserin bilinen en uzun şecere olduğu öğrenildi.

Peygamberler şeceresine paha biçilemiyor

Kapalıçarşı’daki tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda, 18. yüzyıl Osmanlı hanedanına ait altın varaklı ‘Seyitlik şeceresi’, özel işlemeli dini metin okuma çubuğu ve Budist manastırından çalındığı değerlendirilen ‘Tantra’ adlı kutsal veda metni bulundu. İstanbul Emniyeti Kaçakçılıkla Mücadele ekipleri, Kapalıçarşı’daki bir antika dükkânında saklanan Osmanlı dönemine ait tarihi eserlerin yurt dışına kaçırılacağı ihbarı üzerine dükkânı takibe aldı. Uzaktan yapılan izleme çalışmalarının ardından savcılık izniyle operasyon kararı alan ekipler, antika dükkânı ile kaçakçılara ait olduğu belirlenen Zeytinburnu’ndaki bir eve baskın düzenledi.

Haberin Devamı

En uzun el yazması

Eş zamanlı düzenlenen 2 baskında M.A, N.A, H.A. ve M.A. isimli şüphelileri gözaltına alan polis, adreslerde yaptığı aramada ise farklı dönemlere ait 3 parça tarihi eser ele geçirdi. El konup incelenmek üzere emniyete götürülen eserler üzerinde uzmanlar tarafından yapılan incelemede, altın varaklarla Arapça olarak yazılan bir soy şeceresi dikkat çekti. El yazması hatlardan oluşup, 8 metre 30 cm boy ve 30 cm genişliğinde olan yazma eserin ülkemizde şu ana kadar ele geçirilen en uzun el yazması olduğu belirlendi.

Peygamberler şeceresine paha biçilemiyor

En az 300 yıllık

Müze yetkilileri ve uzman kişilerce incelenen el yazması eserde, Hz.Adem’le başlayan peygamberler seceresinin Hz. Muhammed’le bittiği ve ilk peygamberlerin adlarının madalyon, Hz. Muhammed’in adının ise tura biçiminde işlendiği belirtildi. Yine madalyonlar içerisine yazılan 4 İslâm halifesinin isimlerinin yanı sıra, Hz. Fatıma ile 12 imam isimlerinin de bulunduğu, hançer yaprakları ve palmetrelerle süslenip, farklı yazı tipleriyle yazılmış Kuran-ı Kerim ayet ve surelerinin de olduğu eserin, Osmanlı dönemine ait en az 300 yıllık paha biçilmez bir örnek olduğu iletildi.

Haberin Devamı

Dini metin okuma çubuğu

Ele geçirilen eserlerden okuma çubuğunun da nadide bir tarihi eser olduğu öğrenildi. Osmanlı saray erkânından birilerine ait olabileceği ifade edilen 35 santimetrelik çubuğun gövdesinin abanoz ağacından yapıldığı ve gümüşle kaplanarak yeşim taşlarıyla süslendiği belirlendi. Ele geçirilen son eserin ise Budist manastırından çalındığı değerlendirilen ‘Tantra’ adlı kutsal veda metni olduğu öğrenildi.

Yazarlar