Gündem Plan var icraat yok

Plan var icraat yok

30.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Atabeyler davasında “hükümetin görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan ‘icra aşamasına geçmedikleri’ için sanıklara beraat verildiği açıklandı

Plan var icraat yok

Özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararında Atabeyler davasında sanıklar hakkında “hükümetin görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan beraat kararı vermesine “Sanıkların eylemlerini icra aşamasına geçmesini” gerekçe gösterdi. Eski Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli pilot yüzbaşı Murat Eren, Astsubay Erkut Taş, Astsubay Yasin Yaman’ın da aralarında bulunduğu 9 sanık hakkında verdiği beraat kararı tartışma yaratan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını tamamladı.
Kararda, isnat edilen “hükümeti yıkmaya teşebbüs” suçunun işlenebilmesi için sanıkların amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik icra hareketlerine başlamamış olmalarının gerektiği ifade edildi. Buna karşılık, patlayıcı temin eden, keşif faaliyeti yapan, kod isimler belirleyen sanıkların icrai hareketlere başladığı vurgulandı. Bu nedenle, eylemlerin “teşebbüs” olarak nitelenemeyeceği, bu yüzden beraatlerine karar verildiği kaydedildi.

Yeni dava açılacak
Kararda, sanıkların oluşturduğu yapılanmanın “terör örgütü” olarak nitelenmesi gerektiği, Murat Eren’in bu amaçla kurulmuş terör örgütünün lideri olduğu, Erkut Taş ve Yunis Akkaya’nın da örgüt üyeleri olduğu vurgulandı. Kararda, Yasin Yaman ile Yakup Yayla da örgüte yardım eden isimler olarak sıralandı. Davanın diğer sanıklarının ise bu örgütle ilgili bilgilerinin olmadığı ifade edildi. Buna göre savcılık, sanıklar hakkında “terör örgütü kurdukları” iddiasıyla yeni bir iddianame hazırlayacak.

Haberin Devamı

Genelkurmay ceza vermişti
Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Atabeyler davası sanıklarından Yüzbaşı Murat Eren hakkında, “görevi gereği edindiği gizli belgeleri açıklamak” ve “zimmetli askeri mühimmatı gizlemek” suçlarından sivil savcılıktan bağımsız olarak askeri savcılıkça açılan davada, 5 yıl 7 ay 25 gün hapsine hükmetmişti. Askeri Mahkeme, eski astsubaylar Erkut Taş ile Yasin Yaman’ın “mühimmat gizlemek” suçlarından 5’er ay 10’ar gün, sanıklardan işadamı Yunis Akkaya’nın ise, “askeri mühimmatı saklamak” ve “gizli kalması gereken bilgileri bulundurmak” suçlarından toplam 2 yıl 6 ay 10 gün hapsine karar vermişti. Davanın sanıklarından Yüzbaşı Murat Eren ile astsubay Erkut Taş ise yargılama devam ederken YAŞ kararıyla ordudan ihraç edilmişlerdi.