Gündem ‘Polis kalkanını itmek suç değil’

‘Polis kalkanını itmek suç değil’

11.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eskişehir’de Bakan Nabi Avcı ve Suat Kılıç’ı Ali İsmail Korkmaz dövizleriyle protesto ederek polis barikatını itmeye çalışırken gözaltına altına alınan 12 öğrenci hakkında takipsizlik kararı verildi

‘Polis kalkanını itmek suç değil’

Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Aydın Tekin, geçen yıl Eskişehir’e gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve eski Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ı protesto etmek isterken gözaltına alınan 12 öğrenci hakkındaki soruşturmayı tamamladı. Savcı Tekin öğrenciler hakkında takipsizlik kararı verdi. Kararda, 23 Ağustos 2013’te bakanlar Avcı ve Kılıç’ın Eskişehir ziyaretlerini protesto amacıyla Eti Park’ta toplandıkları, ellerinde Gezi olayları sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz ile ilgili döviz ve pankartların bulunduğu anlatıldı.
Öğrencilerin oturma eylemi yapmaya başlamalarından sonra Güvenlik Şube Müdürü tarafından dağılmaları konusunda birçok defa uyarı yapıldığı belirtilen kararda, protestocuların “barikati aşmak amacıyla barikatta görevli polislerin kalkanlarını itekledikleri” ve bunun üzerine gözaltına alındıkları ifade edildi.

‘Barışçıl toplanma özgürlüğü’
Takipsizlik kararında şu ifadelere yer verildi:
“Uluslararası sözleşmeler ve anayasaya göre barışçıl olarak toplanma özgürlüğü ifade özgürlüğünün başka bir görünümündedir ve demokratik bir toplum bakımından temel hak niteliğindedir. Bu nedenle bu özgürlüğe getirilen sınırlamaların dar yorumlanması gerekir. Devletler barışçıl toplanma hakkını, sadece korumakla değil ayrıca bu hakkın kulanılmasına makul olmayan dolaylı kısıtlamalar getirmekten kaçınmakla yükümlüdür.”
Kararda, haklarında soruşturma yürütülen kişilerin, “polis barikatını aşmak için polislerin kalkanlarını iteklemeleri dışında polislere karşı fiili bir müdahalede bulunmadığı” belirtilerek Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda belirtilen suçların yasal unsurlarının oluşmadığı kaydedildi.