Gündem Popa prestij katan yıldız

Popa prestij katan yıldız

27.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Müzik alanında ‘80’lerin sembolü, ‘Last Christmas’, ‘Careless Whisper’ ve ‘Freedom’ın yaratıcısı George Michael, önceki gece hayatını kaybetti. Michael, pop müziğe kalite getiren isimlerdendi...

Popa prestij katan yıldız

2016’nın dünyadan ayırdığı pop ikonlarına bir yenisi eklendi. Noel döneminin gayriresmi marşı olmuş ‘Last Christmas’ın yaratıcısı, gerek sahne ve sosyal kişiliğiyle gerek imza attığı sayısız hitle popun yönünü değiştiren isimlerden, hem Wham! grubu hem de solo kariyeriyle müzik tarihinde yer etmiş İngiliz müzisyen George Michael, 25 Aralık Noel gününün son saatlerinde hayatını kaybetti. Ölüm sebebi kalp yetmezliği olarak açıklanan 53 yaşındaki Michael, birkaç yıldır sağlık problemleriyle uğraşıyordu.

Haberin Devamı

18’inde başlayan kariyer

Michael, Georgios Kyriacos Panayiotou adıyla, Kıbrıs Rumu bir baba ve İngiliz bir annenin oğlu olarak 25 Haziran 1963’te Londra’nın bir banliyösünde doğdu ve yine şehrin etrafında büyüdü. Lise çağlarında çeşitli kulüplerde Queen ve benzeri grupların şarkılarını seslendirirken okulda kendisi gibi müzik kariyeri planlayan gitarist Andrew Ridgeley ile tanıştı ve ikili 1981’de, 18 yaşında Wham!’i kurdular. Her bir albümü ‘80’ler popunun mihenk taşı sayılabilecek grup için Michael, yayınlandığı 1984 baharında neredeyse tüm dünyada bir numaraya yükselen ‘Wake Me Up Before You Go Go’yu, ‘Everything She Wants’u ve elbette ‘Last Christmas’ı yazdı. Wham! sırasında Ridgeley ile beraber yarattığı ancak 1984’te solo olarak çıkardığı ‘Careless Whisper’ ise, akıllara kazınan saksofon solosu girişiyle Michael’ın, ‘80’lerin ve geniş topluluklara göre romantizmin sembol şarkısı oldu.

Haberin Devamı

Michael’ın bir müzisyen olarak olgunlaşması, 1987’de solo kariyerine başlamasıyla gerçekleşti denebilir. 1987’de çıkardığı

‘Faith’ albümüyle aynı adı taşıyan şarkı, daha cüretkâr bir yolu işaret ediyordu. 1990’daki ‘Listen Without Prejudice Vol. 1’ albümündeki ‘Freedom! 90’ ve 1992’de çıkan ‘Too Funky’de hem işitsel hem de görsel olarak bu yola devam etti. 1998’de cinsel yöneliminin bir polis operasyonu neticesiyle kamuya duyurulmasına tepkisini “Haydi dışarıya çıkalım” sloganıyla ‘Outside’ şarkısında ve klibinde paylaştı. 2000’li yıllarda kariyeri yavaşlasa da ‘Freeek!’, ‘Flawless’ ve Whitney Houston’la düeti ‘If I Told You That’ hitleriyle yine de adından söz ettirmeye, kendi estetiğini ortaya koymaya devam etti. Sanatçı, popa prestij katabilen, kalemi, ses kabiliyeti ve karizmatik kişiliğiyle az bulunur yaratıcı yıldızlardan biriydi. Hafif, dans amaçlı poptan söyleyecek sözü olan popa evrimi, müzik tarihinin en etkileyici hikâyelerinden biri.

Popa prestij katan yıldız

IRAK SAVAŞI’NA KARŞI ŞARKI YAPTI

George Michael siyaset konusunda lafını esirgemeyen, otoritenin baskılarına karşı durmayı vazife edinen pop yıldızları ekolünün bir üyesiydi. Muhafazakar Parti’nin Demir Lady’si Margaret Thatcher’ın başbakanlığı süresince İşçi Partisi’ne oy vermişti. Ancak en akılda kalan eylemi, 2002 Temmuz ayında çıkardığı, dönemin ABD Başkanı George W. Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair’i hicveden ‘Shoot the Dog’ şarkısı ve klibi oldu. 2003 Mart’ında başlayacak Irak Savaşı’na adım adım gidilen yolda Bush’u ve onu kayıtsız şartsız destekleyen Blair’i eleştiren şarkının klibinde İngiltere Başbakanı, ABD Başkanı’nın köpeği gibi çiziliyor, Michael, Blair’in eşi Cherie Blair’i baştan çıkarıyordu. Müzisyen, şarkıyla ilgili röportajlarda “Irak’ın muhtemelen bombalanması kadar önemli bir konuda, bizim ne düşündüğümüzü sormadan bizi nasıl temsil edebilirsiniz?” diye soruyordu.

Haberin Devamı

Popa prestij katan yıldız

POLİS ZORUYLA ORTAYA ÇIKAN SIR

Michael’ın cinsel yönelimi yıllar boyu ‘iyi bilinen sırlar’ kategorisindeydi. Dönemin süpermodellerinin resmi geçidi olarak tasarlanan ‘Freedom! 90’ ve ‘Too Funky’ gibi klipler, sanatçının ‘eşcinsel olamayacağı’ yönünde delil olarak gösteriliyordu. Ancak 7 Nisan 1998’de Beverly Hills’te gizli bir polis operasyonu sırasında bir sivil polis memuruyla umumi alanda cinsel ilişkiye girme suçlamasıyla gözaltına alınınca, durum sır olmaktan çıktı. Michael’a göre polis kendisini tuvalete kadar takip edip ilişkiyi başlatmaya çalışmıştı. Michael, yıllar sonra bu yakalanmanın ‘bilinçaltı kaynaklı bir hareket’ olduğunu söyleyecekti.

Haberin Devamı

Sanatçı, ABD’de 810 dolarlık para cezası ve 80 saat toplum hizmeti cezasına çarptırıldığı bu olayla ‘Outside’ klibinde dalga geçti. Dünya çapında bir hit olan klipte hem tuvalet olayı canlandırılıyor hem de polis memuru kıyafetli erkekler öpüşüyordu. Olaya karışan sivil polis Rodriguez klip nedeniyle Michael’a 10 milyon dolarlık tazminat davası açtı ancak mahkeme reddetti.

Düetlerin abonesi

Michael, kariyeri boyunca birçok yıldızla düet yaptı. Solo kariyerini başlatmadan hemen önce, 1987’de Aretha Franklin’le bir düete imza atan sanatçı, ilerleyen yıllarda Stevie Wonder, Whitney Houston, Mary J. Blige, ‘Don’t Let the Song Go Down On Me’ şarkısıyla idolü Elton John, Ray Charles, Paul McCartney ve Beyoncé’nin aralarında olduğu isimlerle çalıştı.