Gündem Pupa yelken kadınlar

Pupa yelken kadınlar

12.10.2008 - 00:15 | Son Güncellenme:

Akdeniz'in en prestijli açık deniz yelken yarışı Cap İstanbul'da 27 erkeğe karşı ölümüne yarışan Isabella Joschke ile Jeanne Grégoire için başarmak, 1660 deniz milini aşarken hayatta kalmak. Ve kadın olmak; bitiş çizgisini aşar aşmaz, alışveriş için Paris'e koşmak...

Pupa yelken kadınlar

Onlar için tutkunun adı; deniz, rüzgâr, yelken ve özgürlük. Öyle bir özgürlük ki, uçsuz bucaksız denizde, 10.10 metrelik tekneyle dalgalara, fırtınaya karşı yapayalnız yelken açmak ve kadın başına ve de 27 tecrübeli erkek yelkenciye karşı ölümüne yarışmak...
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Ajansı'nın sponsorluğunda gerçekleşen Akdeniz'in en prestijli açık deniz yelken yarışı Cap İstanbul'un (Rota İstanbul) bitiş noktası olan İstinye'nin Yarış Köyü'nde tanıdık onları.
14 Eylül'de Fransa'nın Nice kentinden başlayan ve Sardunya, Sicilya, Girit ve Bozcaada’yı izleyen ve İstanbul'da 9 Ekim'de sona eren rota üzerinde 27 erkeğe karşı yarışan iki kadındı onlar.
Aslında edebiyat eğitimi gördüğünü söyleyen 26 yaşındaki Isabelle Joschke, yarışın en zorlu parkuru sayılan 3. etabı (Marzamemi-Aghios Nichalos) kazanmanın zaferiyle çıktı karaya. Üstelik bu onun ilk yarışıydı. 

Edebiyat okuyor
"27 erkeği geride bıraktınız bu size ayrı bir mutluluk veriyor mu?" sorusunu, "Tecrübeyi geride bırakmak ve hayatta kalmayı başarmaktır asıl mutluluk" diye yanıtlıyor.
Isabelle Joschke, 53 kilo. Kontrol etmek zorunda olduğu tekne ise 10.10 metre boyunda, 3.45 metre genişliğinde 3.5 ton ağırlığında. Rüzgâr ve göğe yükselen dalgalara karşı tek başına kullandığı bu teknede tuvalet, kamara, yatak ve mutfak bulunmuyor.

'Kuru giysiyi özledim'
Filonun iki kadın yarışçısından biri olan 32 yaşındaki Fransız kadın yarışçı Jeanne Grégoire ise, 24 gün boyunca karaya çıkmadan yarıştığı, ölümle burun buruna geldiği günler de olduğunu anlatırken, "En çok sıcak yemeği, kuru giysiyi ve temiz bir banyoyu özlüyorum” diyor.
Grégoire sözlerine şöyle devam ediyor: “Bakmayın siz benim bu halime, makyaj yapmayı, güzel giymeyi sever, bunları denizde bile özlerim. Yarış biter bitmez, önce temiz bir banyo yapar, sıcak yemek yer ve ıslak olmayan yatakta uyur, ertesi gün de kendimi Paris sokaklarına atar, çılgınca alışveriş yaparım.
Yüzümdeki kırışıklıklar sizi yanıltmasın. Onlar, denizde rüzgârın ve güneşin bana yaptığı kötü bir şaka.”

Haberin Devamı

Pupa yelken kadınlar

ISABELLA JOSCHKE
Katıldığı ilk yarışta 3. etabı birincilikle tamamlayan Joschke, 53 kilo... Teknesi ise 10 metre boyunda, 3.5 ton ağırlığında...

Pupa yelken kadınlar

JEANNE GRÉGOIRE
32 yaşındaki Grégoire,  “Deniz, benim için özgürlük olduğu kadar, herkesin eşit olduğu bir yer. Doğa, herkesi eşit kılıyor” diyor

Pupa yelken kadınlar

Pupa yelken kadınlar

Parkurun en güzel yeri?Ege kıyıları
İki kadın da, parkurun en güzel kara parçasının, Ege kıyıları ve Bozcaada olduğunda hemfikirler. Isabelle Joschke, Boğaz'dan geçerken gördüğü ve hayran kaldığı İstanbul'u hiç bilmiyor, Grégoire de Ayasofya Müzesi'ni gezmek istediğini anlatıyor. Açık denizlerdeki bu yarışın başka bir heyecanı ise 5 ayrı etabın biricileri ve genel klasmanın biricisi arasında paylaşılacak olan 150 bin euro değerindeki ödül.

Haberin Devamı

Pupa yelken kadınlar