Gündem Rakı festivali için ‘B planı’

Rakı festivali için ‘B planı’

13.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adana’da 12 Aralık için çağrısı yapılan kebaplı-rakılı etkinliğe valiliğin yasağı sonrası yeni çözüm yolu bulundu. Adanalılar etkinliğin adını ‘Adana Kebap ve Şalgam Festivali’ olarak değiştirdi...

Rakı festivali için ‘B planı’

Adana Valisi Mustafa Büyük’ün izin vermeyeceklerini açıkladığı ve 12 Aralık’ta düzenlenmesi kararlaştırılan kebaplı-rakılı ve şalgamlı etkinlikte ısrarlı olan Adanalılar, ‘B planını’ devreye soktu. Sosyal medyadaki bazı duyurularda daha önce ‘Dünya Rakı Festivali’ diye tanımlamalar yapılırken, bu kez ‘Adana Kebap ve Şalgam Festivali’ olarak adlandırıldı.

Haberin Devamı

Son 5 yıldır katılımcıları binlerce kişiyi bulan Kazancılar Çarşısı’ndaki etkinlikte, 12 Aralık’ı 13 Aralık’a bağlayan gecede bir araya gelip ‘Adana nostaljisi’ yapmak isteyenlere Valiliğin yasaklama getirmesinin yankıları sürüyor.

Başka şehirlerde yaşayan Adanalıların ‘Adana’da Buluşalım’, ‘Dünya Rakı Günü’ ve son olarak da ‘Dünya Rakı Festivali’ adıyla sivil inisiyatifler tarafından kente davet edilmesi, ardından Vali Mustafa Büyük’ün etkinliğe ‘izin vermeyeceğiz’ açıklaması üzerine devreye sokulan ‘B planı’ yine sosyal paylaşım sitelerinde yayıldı.

‘FESTİvali’ göndermesi

Aynı gün yapılacak organizasyon için davet ‘Adana Kebap ve Şalgam Festivali’, ‘Adana Kebap Festivali’ olarak gerçekleştirilmeye çalışılacak. Paylaşımların bazılarında “festivali” yazısının ‘FESTİvali’ olarak yazılması da dikkat çekti. Bir başka duyuru da ‘Kebap festiVALİ’ yazısındaki ‘VALİ’ kelimisinin üzeri çizilmiş olarak paylaşılıyor. Organizasyon yöneticileri etkinliği yasal boyutlara taşıyarak gerçekleştireceklerini açıklarken, festivalin adının değiştirilmesiyle Vali Mustafa Büyük’ün tutumu ve aynı gece toplanmayı planlayanlara yönelik güvenlik güçlerinin tutumu merak konusu oldu.

Haberin Devamı

Halkın isteği engellenemez

MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün yasaklanmasına karşı çıktığı etkinliğe geçen yıl katılan Seyhan Belediye Başkanı CHP’li Zeydan Karalar yaptığı yazılı açıklamada halkın isteklerinin engellenemeyeceğini söyledi. Doğma büyüme Adanalı olduğunu hatırlatan Karalar açıklamasında şunları kaydetti: “Sivil grupların kendiliğinden başlattığı ve bir tek olumsuzluğun da yaşanmadığı bu organizasyonun kendi mecrasında devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu tip durumlarda bizim gibi yerel yönetimlere düşen görev, halkımızın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda onlara gerekli altyapı hizmetini sunmak olmalıdır.”

SEYHAN BELEDİYE BAŞKANI’NDAN TEPKİ:

‘Yaşam tarzına müdahale’
CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise meseleye alkol, içki meselesi olarak bakmadığını belirterek, “Sayın Vali Mustafa Büyük ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün birlikte olduğu ortamda kendilerine ’yaşam tarzına müdahale çerçevesinde baktığımı’ anlattım. ’Yaşam tarzına yapılan müdahaledir’ dedim” diye konuştu.

‘Gizli reklam olarak görüyoruz’
Akdeniz Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Dünya Türkmenler Birliği Genel Başkanı Avukat İsmail Demirdüzen ise, reklamı yasa ile yasaklanan alkolün belediyeler desteği ile festival gibi kutlanmasını onaylamadıklarını söyledi. Demirdüzen, “Gizli bir reklam olarak değerlendiriyoruz. Adana Valiliği’nin festivali yasaklama kararını doğru ve yerinde buluyoruz” dedi.