Gündem Ramazan Bayramı hangi tarihte? 2017 Ramazan bayram tatili kaç gün olacak?

Ramazan Bayramı hangi tarihte? 2017 Ramazan bayram tatili kaç gün olacak?

03.06.2017 - 18:30 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının ortalarına gelindiği bu günlerde bayram tatilinin hangi tarihler arasında olduğu merak edilmeye başlandı. Vatandaşlar Haziran sonuna denk gelen Ramazan bayramı tatilini değerlendirerek tatil planları yapmak istiyorlar. Peki Ramazan Bayramı tatili hangi tarihe denk geliyor?

Ramazan Bayramı hangi tarihte 2017 Ramazan bayram tatili kaç gün olacak

Ramazan ayı bu yıl 27 Mayıs Cumartesi günü başladı. Yedi günün geride bırakıldığı Ramazan ayında bugün İstanbul için iftar saati 20.39’dur. Sahur saati ise 03.28’dir. Recep ve Şaban aylarının ardından gelen, mübarek üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı içerisinde pek çok hikmeti de barındırır. Bu ayda iftar vakitlerinde sofralar kurulur. İftar sofralarına komşular, akrabalar ve dostlar davet edilir. Bir oruçlu için iftar verilmesi dinimiz açısından çok önemlidir.

Ramazan ayında verilecek olan iftar ile ilgili olarak peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur; ‘’ Bir kimse, bu ayda bir oruçluya iftar verirse günahları affolur. O oruçlunun sevabı kadar ona sevap verilir.’’ Peygamber efendimiz iftar ile ilgili olarak böyle buyurduktan sonra Eshab-ı kiramdan olan bazı kişiler bir oruçlu insan için iftar verebilecek zengin olmadıklarını belirttiklerinde peygamber efendimiz de onlara ‘’ Bir hurmayla iftar verene de, yalnız su ile oruç açtırana da, biraz süt ikram edene de bu sevap verilir.’’ diye buyurmuştur. Ramazan ayı içinde bir misafir kişiye oruç açtırana da Sırat köprüsünü geçmesi kolaylaştırılır.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

RAMAZAN AYININ ANLAM VE ÖNEMİ

Ramazan ayının içinde pek çok hikmet bulunur. Ferdi ve sosyal olarak insanlar için yararları vardır. Ramazan ayında tutulan oruçların yalnızca bedenin aç bıraktığı düşünülmemelidir. Oruç tutanlar, oruçlu oldukları süreçte yaşadıkları açlık hissi ile yoksul insanların durumlarını daha iyi anlar hale gelirler. Bu mübarek ayda yoksullar için yapılan yardımlar da artış gösterir. Oruç tutan insanlar, Allah tarafından kendilerine verilmiş olan çeşit çeşit nimetin kıymetini daha iyi anlarlar. Oruç tutanlar yalnızca yemeyi ve içmeyi bırakmazlar. Orucun tam olarak yerine getirilebilmesi için kişilerin elini, gözünü, kulağını, dilini ve diğer tüm uzuvlarını da günahlardan koruması gereklidir.

Kadir Gecesi de bu ayın içinde yer alır. Bin aydan daha da hayırlı olan Kadir Gecesi’nde İslam dininin kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim indirilmeye başlanmıştır. Bu yıl Kadir Gecesi 21 Haziran 2017 Çarşamba tarihine denk gelmektedir.
İslam’ın beş şartı; kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, hacca gitmek, zekat vermek ve oruç tutmaktır. Ramazan ayında tutulan oruçlar, İslam’ın beş şartından birisini oluşturur. Ramazan ayında özürsüz olarak oruç tutulmaması büyük günah sayılır. Eğer oruç tutmayan kişi bir mazerete sahipse, o kişi oruç tutmayınca günah olarak sayılmaz. Tutulacak oruçlar zamanında tutulmalıdır. Çünkü diğer aylarda tutulacak olan oruçlar Ramazan ayında tutulacak olan oruçlara eş değer değildir.

Ramazan ayında rahmet kapılarının açılmasıyla birlikte insanlar arasında da dayanışma ve yardımlaşma artar. Beraberlik ve birlik duygularının pekiştiği bu ayda insanların arasında saygı, sevgi, kardeşlik ve sabır daha çok güç kazanır.

Ramazan, yaz aylarının sonunda ve güz aylarının başında yağan ve yerde bulunan tozların temizlenmesini sağlayan yağmur anlamına gelir. Yağan yağmurun yeryüzünü temizlediği gibi insanların işlemiş oldukları günahlar da Ramazan ayı sayesinde silinir ve süpürülür. Ramazan, güneş tarafından meydana getirilen şiddetli hararet karşısında taşların yanıp kızması anlamına da gelir. Oluşan bu kızgın yerlerde gezmek isteyen insanların ayaklarının yanmasına benzer bir durum olarak Ramazan ayı vesilesiyle müminlerin işlemiş olduğu günahlar yakılır ve yok edilir. Ramazan ayında insanlar diğer aylara kıyasla daha fazla ibadet etmeye çalışırlar. Yanlışlıklardan ve kötülüklerden uzakta kalmaya çalışılır. Evlerde ve camilerde insanlar bir araya gelir ve Kuran-ı Kerim okunur. Ramazan ayının sona ermesiyle de Kuran-ı Kerim baştan sona okunarak hatim edilmiş olur.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Ramazan ayında oruç tutacak insanlar sahura kalkarlar. Sahura kalkmamak günah olarak sayılmaz ama sahur vaktinde kalkılarak bir şeyler yenmesi sevaptır. Sahur yemeğinin bereketine ilişkin olarak peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır; ‘’Sahur yemeği yiyin zira sahur yemeğinde bereket var.’’ Sahur vaktinde yalnızca bir bardak su bile içilecek olsa kalkılması daha uygundur. Ayrıca sahur vakti kalkan insanlar bir şeyler yiyip içerek gün içerisinde tutacak oldukları oruç için hazırlanmış olurlar. Böylece daha fazla dayanıklılık kazanırlar. İbadet, dua ve zikir için zaman ayrılmış olur. Bu da insanların manevi olarak alacak oldukları payın daha fazla artmasını sağlar.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?

Ramazan ayı 27 Mayıs Cumartesi günü başladı. 24 Haziran’da da sona erecek. 24 Haziran Cumartesi gününde son kez oruç tutulacak ve son kez iftar sofraları kurulacak. Ardından da 25 Haziran Pazar gününde Ramazan Bayramı’nın birinci günü kutlanacak. Bayram bu sene hafta sonuna denk geliyor. İlk günü Pazar günü olan bayramda çalışanlar hafta içinde iki gün tatil yaparak Çarşamba gününde yeniden iş başı yapacaklar.

RAMAZAN’DA VERİLECEK OLAN FİTRE NE KADAR?

Fıtr sözcüğü anlam olarak orucu açmak demektir. Fitre ise yaratılış anlamına gelir. Fıtır sadakası da sevap için verilmekte olan yaratılış atiyyesi demektir. Fıtır sadakası dini bir terim olarak da şöyle tanımlanmaktadır; Ramazan Bayramı’na yetişen ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar malın sahibi olan Müslümanların kendileri için ya da velayetleri altında bulunan kişiler için yerine getirme yükümlülüğü bulunulan mali bir ibadettir.

Fitre, bir yardımlaşma türü olup oruç tutan kişilerin tuttukları oruçların kabulüne, ölüm esnasında çekilecek olan sıkıntılar ve kabir azabından kurtuluşa bir vesiledir. Yoksul durumda olan insanların ihtiyaçlarının giderilmesine ve onların da bayram sevincine katılıp, ortak olabilmelerini sağlayan bir tür yardımdır.

Verilecek olan fitrenin Ramazan Bayramı öncesinde verilmesinde bir sakınca yok. Bayramın öncesinde verilen fitre ile yoksulların bayram ihtiyaçlarının daha önceden karşılanması sağlanır. Fitre, zamanı geldiğinde mutlaka ödenmesi gerekir. Zamanında ödenmemiş olan fitrelerin de en kısa zaman içinde ödenmesi gerekir.

Fitreler babaya, anneye, çocuğa ve gayrimüslimler ile zengin sayılabilecek durumda olan kişilere verilmez. Eğer fakir bir durumdaysa kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey babaya, üvey anneye, üvey çocuğa, damada, geline ve kardeşe fitre verilebilir.

2017 BAYRAM TARİHLERİ

- 24 Haziran Cumartesi – Ramazan Bayramı Arefe Günü
- 25 Haziran Pazar – Ramazan Bayramı 1. Günü
- 26 Haziran Pazartesi – Ramazan Bayramı 2. Günü
- 27 Haziran Salı – Ramazan Bayramı 3. Günü
- 31 Ağustos Perşembe – Kurban Bayramı Arefe Günü
- 1 Eylül Cuma – Kurban Bayramı 1. Günü
- 2 Eylül Cumartesi – Kurban Bayramı 2. Günü
- 3 Eylül Pazar – Kurban Bayramı 3. Günü
- 4 Eylül 2017 – Kurban Bayramı 4. Günü

Yazarlar