Gündem ‘Riskli gruptaki herkes aşı olmalı’

‘Riskli gruptaki herkes aşı olmalı’

05.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hava sıcaklıklarında ani değişimlerin yaşandığı son günlerde grip vakalarında artış dikkat çekiyor. Türkiye’de 2 milyon 290 bin doz grip aşısı hastalara uygulanırken aşının koruyucu olduğunu söyleyen uzmanlar da var, tamamen ticari olduğunu savunanlar da

‘Riskli gruptaki herkes aşı olmalı’

Havaların soğumasıyla birlikte birçok kişinin yaşamını olumsuz etkileyen grip kendini göstermeye başladı. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişiler sıklıkla grip hastalığına yakalanırken, dünyada her yıl yaklaşık 500 milyon kişiye grip tanısı koyuluyor ve yılda 250 bin kişi de gribe bağlı hastalıklarla hayatını kaybediyor.
Göğüste baskı ve ağrı
Grip belirtilerinin aşırı halsizlik ve yüksek ateş olduğunu kaydeden Memorial Şişli Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürkan Yurteri, riskli grupların mutlaka aşı yaptırması gerektiğini düşünen hekimlerden. Yurteri, “Vücutta halsizlik ve baş ağrısı görülür. Özellikle göğüste baskı ve ağrı hisseden hastalarda yorgunluk tahammül edilmez boyutlara ulaşır. Gripten korunmanın en etkili yolu grip aşısı olmaktır. Grip mevsimi başlamadan özellikle risk altındaki gruplar başta olmak üzere 6 ay ve üzerindeki herkes aşılanmalı” diyor.
Türkiye’de her yıl yaklaşık 10 milyon kişinin grip rahatsızlığına yakalandığını ifade eden Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu da, “Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan izlemlere göre ülkemizde en sık H1N1, ikinci sıklıkta H3N2 virüsü hastalığa neden olmaktadır. Bu virüslere karşı aşının koruyuculuğu bulunmaktadır. Özellikle risk grubundaki 65 yaş ve üstü bireyler, solunum yolu ve akciğer hastaları, kanser ve steroid tedavisi gören kişilerin grip aşısı olması gerekir” diye konuştu. Grip aşısının yüzde yüz koruyucu özelliğinin bulunmadığını söyleyen Torunoğlu, “Grip aşısını grip virüsünün sıklıkla görüldüğü kasım ve aralık aylarından önce olmakta fayda var” dedi.
‘Yüzde 60 korur’
Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu da grip aşısının yetişkin insanlar düzeyinde yüzde 60 oranında koruyucu özelliği sahip olduğunu belirterek, “ABD’de de 6 ayını doldurmuş her insana grip aşısı uygulanıyor. Başta risk grupları olmak üzere herkesin bu aşıyı olması lazım. Kronik astım, bronşit ve KOAH hastalığı bulunanlar bu aşıyı her yıl olmalılar” diyor.
Yeterli stok var
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan alınan bilgiye göre grip aşılarının yeterli miktarda piyasada bulunduğu belirtildi. Kurum verilerinde, 2015’te 2 milyon 290 bin adet grip aşısının ülke genelinde kullanıldığı yer alıyor. 2016 yılı için ise şu ana kadar 2 milyon 750 bin grip aşısının ithal edildiği belirtilirken ihtiyaç halinde bu sayının artırılabileceği ifade edildi.