Gündem Ruhi Su Şiir Ödülü Başat’a

Ruhi Su Şiir Ödülü Başat’a

18.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İlk kez geçen yıl verilen Ruhi Su Şiir Ödülü’nün bu  yılki kazananı, Türkiye P.E.N. Yazarlar Derneği’nde dün akşam yapılan basın toplantısı ile  açıklandı.

Ruhi Su Şiir Ödülü Başat’a

Cevat Çapan başkanlığında toplanan Ruhi Su Şiir Ödülü Seçici Kurulu, İsmail Mert Başat’ı ‘Külde Kor İzleri’ kitabından dolayı ödüle değer gördü. Açıklamayı yapan şair, yazar ve çevirmen Çapan, 1985’te hayatını kaybeden Ruhi Su’nun kültür mirasını yeni nesile ulaştırmak amacıyla verilen ödülün, geçen yıl ‘Kemik İnadı’ kitabıyla Asuman Susam’a takdim edildiğini hatırlattı. Çapan, 2016-2017 yıllarında ilk kez yayımlanan şiir kitapları arasından seçim yapıldığına işaret ederek, adayların şairin veya yayıncısının herhangi bir başvurusu olmaksızın değerlendirmeye alındığı bilgisini verdi.

‘İsabetli bir karar’

Jürinin isabetli kararlar aldığını aktaran Çapan, İsmail Mert Başat’a verilen ödülün gerekçesini şu sözlerle açıkladı: “Şiirin dilini ve yapısını, insanlık tarihinin köklerinden itibaren yoklayıp tarihsel ve mekansal bir toplamdan süzerek kurduğu bir şiir diliyle yazması, şiirini, dünyanın tüm sömürülen ve ezilenlerinin özgürleşeceği kardeşçe bir varoluş coşkusuna adaması, kalemini yarım yüzyıldır, her türlü zulme ve tahakküme karşı direnci yeniden üretmek için kullanması ve tutumunu hep şiir estetiğinin içinde kalarak, direnme estetiğinin zenginleşmesine katılarak sürdürmesi nedeniyle İsmail Mert Başat’ın ‘Külde Kor İzleri’ kitabını oybirliğiyle 2017 Ruhi Su Şiir Ödülü’ne değer bulduk. 2017 Ruhi Su Şiir Ödülü 21 Ekim’de Bakırköy Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek etkinlikte İsmail Mert Başat’a takdim edilecek.

Haberin Devamı