Gündem Rus rehberleri öldüren içkide bandrol tartışması

Rus rehberleri öldüren içkide bandrol tartışması

03.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bodrum’da 3 Rus turist rehberini öldüren içkiyi satan firmalar mercek altında. Yetkililer, toplu alınan bandrollerin ‘kayboldu’ denilerek kaçak içkide kullanıldığına dikkat çekiyor

Rus rehberleri öldüren içkide bandrol tartışması

Mavi tura çıkan tur rehberlerinden 3’ünün ölümüne, 21’inin zehirlenmesine neden olan içkilerin, Ankara’dan Alanya’daki firmalara gönderildiği belirlendi. Alanya’da faaliyet gösteren Naz adlı dağıtım firmasının tekne ve yatlara içki satışı yaptığı anlaşıldı. Tur rehberlerinin hastalandığı mavi tur teknesinin de Alanya’dan içki alarak yola çıktığı belirlendi. Ankara’daki firmanın ise kayıtdışı olduğu belirtiliyor. Yetkililerin, Ankara’da ismi bile net olarak belirlenemeyen firmanın nerelere içki dağıttığına yönelik çalışmalarını da sürdürdüğü ifade ediliyor.
Olayın ardından başlatılan incelemede Antalya Tarım İl Müdürlüğü uzmanları, Ankara’daki firmadan aldığı içkileri satan Naz adlı firmaya giderek alkollü içkilerden numune aldı. İlk incelemede firmanın sattığı alkollü içkilerin TAPDK bandrolü taşıdığı görüldü. Alınan numuneler inceleme için laboratuvara gönderilirken, firmanın geçmişteki kayıtları da mercek altına aldı.
Milliyet’e konuşan bir yetkili, “Zaman zaman tekne sahipleri, bandrollü aldıkları içkilerin şişelerine kendilerine ait, menşei belli olmayan içkileri koyup servis yapıyorlar” dedi.

Bandroller çalındı bahanesi
Milliyet’e bilgi veren emniyet yetkilileri, merdiven altı imalatın çalışma sistemini de anlattı. Emniyet yetkilisi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca, firmalara yapacakları yıllık içki ithalatı kadar bandrol verdiğini ve bu miktarın çok küçük bir kısmının ithal edilen içkilerde kalan büyük kısmının ise merdiven altı kaçak üretimde kullanıldığını belirtti.
Aynı yetkili, geçmişte yapılan kaçak içki operasyonlarında ortaya çıkarılan bazı firmaların kendilerine verilen bandrol miktarı ile ithal ettikleri içki arasındaki büyük farkı “bandroller çalındı, kayboldu” gerekçesiyle açıkladığını ve mahkemelerce bu gerekçenin kabul gördüğünü söyledi.
Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği Genel Sekreteri Melahat Özkan, kaçak içki dağıttığı ve isminin Birlik olduğu iddia edilen şirketin piyasada bilinmediğini kaydetti. Özkan, kaçakçılık yapan şirketlerin dağıtım yapmak için kurulup dağıtılabildiğine işaret ederek, “Yapar ve yok olur” dedi. Özkan, içkilerin kontrol belgeli olmasının zaafiyeti ortaya koyacağını dile getirirken, “İthalat resmi yollardan mı yapıldı, açıklanması lazım. Bakanlık analizlerinin sorgulanması lazım. 10 bin şişenin kaçak girmesi çok zor” dedi. Özkan, kaçakçılığın, bandrol sisteminin işe yaramadığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

‘Güzel bir veda istedik’
Hayatını kaybeden Marina Şevelyeva’nın tatil arkadaşı Anastasya Lavrenko, Rus Life News sitesine teknede o gece yaşananları anlattı. Anastasya, şunları söyledi: “Dönüşümüzden bir önceki gece, tur rehberimiz yatta parti olduğunu ve sınırsız içki karşılığında sadece 50 dolar ödememiz gerektiğini söyledi. Bunun güzel bir veda olabileceğini düşündük. 2 katlı tekneye geldiğimizde içinin turistlerle dolu olduğunu gördük. Otelde sadece bira ve cin-tonik veriyorlardı. Yattaki barda herkese viski-kola verildiğini görünce sevindik. Zaten her masanın üzerine bırakılmış açık şarabın tadı da çok kötüydü. Gece boyunca 10-12 bardak viski-kola içtik. Tadı bazen çok sert geliyordu ama Karayip Korsanları’ndaki Jack Sparrow karakterinin kostümünü giyen barmenin viskiyi fazla koymuş olabileceğini düşünerek devam ettik. Sabah, Marina yataktan kalkamıyordu, ben gidip biraz yüzdüm. Geri geldiğimde Marina daha da kötüydü. Yine de toparlanıp çıktık. Havaalanı yolunda Marina sürekli kustu. Uçaktayken de halisünasyon gördü. Havalanından çıkıp evlerimize gittik. Kendimi iyi hissetmediğim için hemen yatıp uyudum. Sabaha karşı telefonum çaldı, Marina’nın yoğun bakımda olduğunu söylediler. Benim de durumum kötüleşmeye başlayınca ambulans çağırdık. Doktorlar “1 gün daha bekleseydin, ya kör olurdun ya da ölürdün” dedi.

Haberin Devamı

Akrep ve yılanlı şişeler inceleniyor
Muğla Valisi Fatih Şahin ’in talimatı doğrultusunda Muğla Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğü ekipleri, olayın yaşandığı “Orkan 5” adlı teknede inceleme yaptı. Ekipler, üzerinde marka bulunmayan ve içinde “akrep” ve “yılan” bulunan 2 içki şişesi, içinde bilinmeyen bir sıvı ile ağaç dalı bulunan bir şişeninde bulunduğu toplam 714 şişeden numune aldı. Numuneler incelenmek üzere İzmir’e gönderildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, içkilerin analizi sonucunda, sadece “Mister Burdon” marka viskide normal değerin 3 katı oranında metil alkolün tespit edildiği bildirildi ve ikinci bir açıklamaya kadar bu ürünün tüketilmemesi uyarısında bulundu. Açıklamada, olayın duyulmasından itibaren turizm bölgelerinde içki satış yerleri ve turistik tesislerde denetimler artırıldı.
AA