Gündem Sabah evinin bahçesinde fark etti! Hemen veterinere koştu

Sabah evinin bahçesinde fark etti! Hemen veterinere koştu

31.03.2021 - 09:40 | Son Güncellenme:

Erzurum'un Olur ilçesinde Osman Özdemir, bahçesinde bitkin bulduğu, nesli tükenmekte olan balabanı veterinere götürdü. Yarası olmadığı anlaşılan kuş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerine teslim edilecek.

Sabah evinin bahçesinde fark etti Hemen veterinere koştu

Olur ilçesine bağlı Ormanağzı Mahallesi'nde tarımla uğraşan Osman Özdemir, sabah evinin bahçesindeki bitkin kuşu fark etti. Özdemir, bir süre sonra kuşu veteriner Selim Çelik'e götürdü. Kuşu muayene eden Çelik, nesli tükenmekte olan balaban olduğunu Özdemir'e söyledi. Yarası olmadığı anlaşılan balaban, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerine teslim edilecek.

Haberin Devamı

BALABAN KUŞU ÖZELLİKLERİ

Balaban kuşu, genellikle sazlık içinde yasar. Uçarken ve açıkta pek görülmez. Gagası sarı, basının üstünden ensesine doğru siyah, kahverengi kırçıllı tüyleri olan iri gövdeli bir kuştur. Sazların rengine çok iyi uyum sağlamıştır. Görülmekten daha
çok kalın, gür, uğultulu sesi duyulur. Sulak alanlarda ve sazlıklarda yaşar. Su canlılarıyla beslenir. Ülkemiz de dahil olmak üzere bütün Avrupa'da üreme kayıtlarında azalma görülmektedir. Ülkemizde geniş sazlıklarda ürer. Yuvası sazlar arasında yüzen küçük bir adacık gibi gözükür. Genellikle 5 yumurta yumurtlar.

Nesli tükenmekte olan kuş türleri arasında bulunan Balaban kuşunun kuluçka süresi 25-26 gündür. Yavrular 2 ay sonra yuvayı terk ederler. Kuyruk-gaga ucu boyu 70-80 cm., kanat açıklığı 125-135 cm'dir. Ötüşü uçarken kalın ve uzun bir karga ötüşüne benzer. "gorrk" sesi gibidir. Sazlık içinde üçlü "vuuo" sesiyle ötüşü ilk defa duyanları korkutabilir.