Gündem Sadece kapsül değil yürekler de kenetlendi

Sadece kapsül değil yürekler de kenetlendi

21.01.2024 - 06:48 | Son Güncellenme:

Türkiye, 18 Ocak’ta başlayan uzay macerasında, dün yine tarihi bir ana tanıklık etti. İlk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın da yer aldığı Dragon kapsülü, 36 saatlik uçuşun ardından dün 13.47’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla kenetlendi.

Türkiye’nin uzay yolculuğunda dün önemli bir adım daha gerçekleşti. Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Dragon kapsülü, 36 saatlik uçuşun ardından dün Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetlendi. Gezeravcı ile birlikte dört kişilik ekip, kapsülden istasyona geçişlerinde buradaki yedi astronot tarafından törenle karşılandı.

Haberin Devamı

Gezeravcı karşılama töreninde yaptığı konuşmada, Atatürk’e, vatanı korumak için can veren şehitlere, kendisine bu imkânı tanıyan Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk milletine şükranlarını sundu. Bu tarihi anlar Türkiye’nin dört bir köşesinde meydanlardan büyük bir heyecanla takip edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır dün ilk olarak, uzay aracının saat 12.27’de ISS’e kenetlenmesinin beklendiğini duyurdu. Ancak kenetlenme saati daha sonra 13.45 olarak güncellendi. Hassas planlama ve hesaplamalar ile gerçekleştirilen kenetlenme süreci Türkiye saati ile 13.47’de tamamlandı. 

OKYANUS ÜZERİNDE 

Saatte 17.500 mil hızla uçan iki uzay aracı, Dragon’un kalkışından 36 saat sonra Güney Pasifik Okyanusu üzerindeyken birbirine kenetlendi ve saatte 262 mil hızla birlikte uçmaya başladı. 

Haberin Devamı

610. KİŞİ OLDU

Gezeravcı ve beraberindeki İspanyol-Amerikan, İtalyan ve İsveçli astronotların yer aldığı ekip, istasyona geçişlerini sağlayacak körüğün basıncının ayarlanması ve kıyafetlerini değiştirmelerinin ardından, 14 gün boyunca kendilerine ev sahipliği yapacak ISS’e geçti. ISS’de ilk kez aynı anda görev yapacak olan dört Avrupalı astronot törenle karşılandı. Gezeravcı’ya uzaya çıkan 610. kişi olduğuna dair bir rozet takıldı. ● ANKARA Milliyet 

GEZERAVCI’NIN İSTASYONDA İLK AÇIKLAMASI:

Atatürk’e, şehitlere, devlete ve millete şükrân

Sadece kapsül değil yürekler de kenetlendi

Karşılama töreninde konuşan Gezeravcı şunları söyledi: “Sekiz ay boyunca eğitimlerde destek vererek burada olmamızı sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Türkiye olarak tarihimiz için bir ilke adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Buradaki bilim ve araştırma çabalarına katkıda bulunmayı dört gözle bekliyorum. Öncelikler misafirperverliğiniz için teşekkür ederim. Bizi kapıda bekliyorlardı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türkiye olarak da tarihimizde ilk kez uzaya çıktık. Bilim ve araştırma için buradayız. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak bize emanet eden Mustafa Kemal Atatürk’e ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve bu imkânları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir.”

Haberin Devamı

Sadece kapsül değil yürekler de kenetlendi

TÜRKİYE EKRANLARA KİLİTLENDİ

Uzay aracının ISS’e kenetlenmesi, evlerdeki televizyonlardan, bilgisayarlardan, cep telefonlarından izlendiği gibi Ankara’da Kızılay Meydanı, İstanbul’da ise Taksim Meydanı’nda kurulan planetaryumlardan da takip edildi. Vatandaşlar, buradaki görevliler tarafından bilgilendirildi. Kenetlenme anı alkışlarla kutlandı. Gezeravcı’nın memleketi Mersin’in Silifke ilçesinde de yakınları ve komşuları da o anları televizyondan takip etti. Alper Gezeravcı’nın amcası Eşref Gezeravcı, halası Fatma Gezeravcı Deniz’in aralarında olduğu yakınları, evlerinden kapsülün istasyona ulaşmasını heyecanla izledi.
● HABER MERKEZİ

Sadece kapsül değil yürekler de kenetlendi

UÇAKTAN SESLENDİ

Bakan Kacır, ABD’den dönüşünde uçaktan, İstanbul ve Ankara’da planetaryumlarda gerçekleştirilen kenetlenme programının ana yayına bağlandı. Kacır, uçağında kaptanın kenetlenme heyecanını tüm yolculara duyurduğunu belirterek, “Alper Beyi’n ailesi de şu anda Türkiye’ye dönüş yolunda başka bir uçaktalar. Aynı şekilde onların uçuşunda da yine tüm yolculara Türk Hava Yolları kaptanının bu anonsu yaptığını öğrendim. Yani yaşanan heyecan sadece yeryüzünde değil şu anda gökyüzünde de paylaşılıyor. Bu misyonun gelecek nesillerimize, gençlerimize, çocuklarımıza ilham kaynağı olacağını ümit ediyorum” dedi. 

Sadece kapsül değil yürekler de kenetlendi

Haberin Devamı

‘ÇOK DAHA AKTİF BİR ROL ÜSTLENMEYİ ARZU EDİYORUZ’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, ABD’de NASA’nın Johnson Uzay Merkezi ile Axiom Space firmasının Uzay Geliştirme İstasyonu’nu ziyaret etti. 

Axiom Space’in yöneticileriyle bir araya gelen Bakan Kacır, Türkiye’nin uzay alanındaki tecrübesini Axiom Space ile paylaştıklarını belirtti. Kacır, şunları kaydetti: “Önümüzdeki dönemde uzay araştırmalarında, insanlı uzay misyonlarında üstlenebileceğimiz rol ve sorumluluklar konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Arzu ediyoruz ki uzay ekosisteminde araştırma, geliştirme, tasarım ve üretim alanlarında gerek Türk firmaları gerek üniversite araştırma merkezlerimiz çok daha aktif bir rol üstlensinler, insanlı ilk uzay misyonumuzda bütün bu çalışmaların aslında öncü adımı olsun.” 

Haberin Devamı

Kacır “Hem Türkiye’den hem uluslararası ekosistemden katılım sağlayacağımız çalıştayla, Türkiye’nin insanlı uzay misyonlarında, uzay keşiflerinde, tüm aşamalarda oynayabileceği rolü planlamaya dönük bir stratejik plan üzerinde çalışacağız ve insanlı ilk uzay misyonumuzun devamını getirecek adımlar atacağız” dedi. Kacır “Bizim hedefimiz, önümüzdeki dönemde insanlı uzay araştırmalarında, uzay keşiflerinde, uzay istasyonlarında, bütün değer zincirinde daha fazla rol üstlenebilmek adına Türk sanayi ve teknoloji ekosistemini güçlü şekilde desteklemek ve yönlendirmek olacak” ifadelerini kullandı.