Gündem Salih Mirzabeyoğlu yaşamını yitirdi

Salih Mirzabeyoğlu yaşamını yitirdi

17.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda “Salih Mirzabeyoğlu” olarak bilinen ve 7 Mayıs’ta beyin ölümü gerçekleşen Salih İzzet Erdiş (68), tedavi gördüğü İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Salih Mirzabeyoğlu yaşamını yitirdi

İBDA-C davasının en önemli sanıkları arasında gösterilen Salih İzzet Erdiş (68), 1970’li yılların ortasında İslamcı camiada Salih Mirzabeyoğlu adıyla nam saldı. 10 Mayıs 1950’de Erzincan’da doğan Erdiş’in hayatındaki dönüm noktası ise 15 yaşında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaşıp Nakşibendi tarikatına katılmasıyla oldu. Erdiş, ünlü şair Kısakürek’in “Büyük Doğu” adı verilen İslamcı devlet yapılanması modelinden etkilendi. 1970’lerden itibaren İslamcı camiada adı duyulmaya başlanan Erdiş, “Akıncılar Derneği”nin kurucuları arasındaydı. 12 Eylül’e kadar konferanslar verip İslamcı gençleri çevresinde toplayan Erdiş, Akıncılar’ın politikalarını savunan Gölge ve Akıncı Güç adlı dergileri çıkartıyordu. Erdiş’in adı, 70’lerin sonuna doğru Milli Görüş ve İslamcı camiada öylesine nam salmıştı ki, Kısakürek bile kendisi için “40 senedir aradığım ses buydu” dedi. Necip Fazıl yönetimindeki Büyük Doğu dergisinde yazılar kaleme alan Erdiş’in adı, 12 Eylül darbesinden sonra İBDA-C örgütünün lideri olarak anıldı. 2000’lerin başına kadar birçok kanlı eyleme imza atan örgüt Gaziantep Kitap Fuarı’nda İncil satan standın bombalanmasını üstlendi, bu olayda aralarında üç yaşında bir çocuğun da bulunduğu 6 kişi can verdi. Erdiş, 1998’de yasadışı İBDA-C örgütüne liderlik yaptığı gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konuldu. 23 Temmuz 2014 tarihinde tahliye edilen Erdiş, 3 Mart 2016’da “her türlü kuşkudan uzak, hukuka uygun kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği”nden beraat etti.

Haberin Devamı

Kısakürek’in yakınına defnedilecek

Erdiş’in cenazesi, yakınları tarafından Dr. Siyami Ersek Eğitim ve Araştırma Hastanesi Morgu’ndan alınarak Üsküdar’daki evine götürüldü. Erdiş’in cenazesi, bugün Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında Eyüp Sultan Mezarlığı’nda Necip Fazıl Kısakürek’in kabri yakınında defnedilecek.